آشنایی با Cloud Computing و سرویس‌های مرتبط با آن

دوشنبه ۱۸ بهمن ۱۳۸۹ - ۱۴:۵۱
مطالعه 5 دقیقه
امروزه اخبار و مقالات مختلفی در مورد Cloud Computing مطرح می‌شود ما در این مقاله سعی داریم به زبان ساده شما را با مفهوم آن آشنا کنیم. در ادامه با سرویس‌های مختلف Cloud مانند نرم افزارهای اداری آنلاین Office 365 مایکروسافت، Google Doc و سرویس‌های فضای ذخیره‌سازی آنلاین همچون S3 آمازون و DropBox آشنا خواهید شد.
تبلیغات

Cloud Computing چیست؟

به زبان ساده Cloud Computing انجام امور روزمره ای مانند ذخیره‌سازی فایل، ایجاد سند و موارد مشابهی که با مجموعه نرم‌افزاری Office انجام می دهید، است اما بصورت آنلاین. یعنی بجای اینکه این نرم افزارها روی کامپیوتر شما اجرا شوند روی کامپیوترهای سرویس دهنده آنلاین صورت می پذیرند.

اصطلاح Cloud Computing از روی تصویر بصری ابری از اطلاعات شناور روی اینترنت گرفته شده است و این اطلاعات از هر جایی و روی هر وسیله کامپیوتری که به اینترنت متصل باشد دردسترس است.

بعنوان نمونه گوگل سرویس آنلاینی به نام Google Docs دارد که بسیاری از امکانات مجموعه نرم افزار Microsoft Office که در اکثر کامپیوترها نصب است را به صورت آنلاین و مجانی دراختیار کاربران قرار می‌دهد. نرم افزارهای مثل Word, Excel و Powerpoint با نام های Word Processor, Spreadsheet و Presentation در Google Docs وجود دارند. تمام این نرم افزارها ازطریق مرورگر وب اجرا می‌شوند و اسناد و فایل‌های ایجاد شده نیز بجای ذخیره روی دیسک سخت کامپیوتر روی فضای وب و در فضای اینترنت ذخیره می‌شوند. تمام اطلاعات شما بصورت خودکار در Cloud گوگل ذخیره می‌شوند.

بسیاری از سرویس‌های Cloud ازطریق مرورگر وب اجرا می‌شوند به‌همین‌دلیل، است که توسعه‌دهنده های مرورگرهای وب مانند گوگل، مایکروسافت، موزیلا دقت و توجه بسیار ویژه‌ای روی سرعت مرورگرهای خود یعنی Google Chrome، Microsoft Internet Explorer یا Mozilla Firefox دارند. برای اجرای نرم افزارهای Cloud نیاز به مرورگر سریع و توانا دارید.

Cloudها علاوه بر نرم افزار، فضای ذخیره‌سازی نیز دراختیار کاربران قرار می‌دهند. این فضای آنلاین برای ذخیره فایل‌های ایجاد شده استفاده می‌شود و در واقع جایگزین دیسک سخت کامپیوتر شخصی شما است. بعنوان مثال DropBox که پیش تر معرفی شده بود یک فولدر به کامپیوتر شما اضافه می‌کند که هر آنچه در آن کپی کنید بجای ذخیره شدن روی دیسک سخت روی فضای اینترنتی ذخیره می‌شود.

مایکروسافت نیز پس از گوگل و برای رقابت با Google Doc نسبت به راه اندازی سرویس Cloud آفیس با نام Office 365 کرد که در حال حاضر نسخه آزمایشی آن دردسترس است.

چرا به Cloud نیاز داریم؟

چرا وقتی روی کامپیوتر خود فضا برای ذخیره‌سازی اطلاعات داریم و مجموعه کامل نرم افزار Office را نصب کرده ایم از Cloud استفاده کنیم؟

در واقع Cloud Computing برای دنیای فردا ساخته شده است، زمانی که ما از وسایل مختلف کامپیوتری مانند: کامپیوتر رومیزی، لپ تاپ، تبلت، تلفن هوشمند و غیره استفاده می‌کنیم. در این صورت به کمک Cloud Computing دسترسی به اطلاعات در تمام این وسایل به‌راحتی امکان‌پذیر خواهد بود به شرطی که به اینترنت متصل باشید. Cloud Computing باعث می‌شود دسترسی به تمام امکانات و اطلاعات مورد نیاز شما در هر مکانی و در وسیله ای تنها با دسترسی به اینترنت امکان‌پذیر شود.

علاوه بر این استفاده از سرویس‌های Cloud از نظر اقصادی مرقوم به صرفه است. چون اکثر نرم افزارها و سرویس‌های Cloud مجانی هستند و فضای ذخیره‌سازی آنلاین نیز ارزان است.

زمانی که در حال ساخت یا ایجاد یک سند در آفیس Cloud هستید نگران خاموش شدن، هنگ کردن یا مشکلات اینچنینی کامپیوتر نخواهید بود چون فایل شما بصورت خودکار هر چند لحظه یک بار ذخیره می‌شود. همچنین نگران از دست رفتن اطلاعات بدلیل صدمه دیدن دیسک سخت نخواهید بود.

البته با Cloud ها مشکلاتی نیزخواهید داشت. بعنوان مثال باید اعتماد کنید و اطلاعات خود را در فضای مجازی و روی سرورهای Cloud ذخیره کنید شاید سرویس دهنده Cloud از اطلاعات شما سوء استفاده کند! البته سرویس دهنده های Cloud معمولا شرکت‌های بزرگ و مطرح دنیا مانند مایکروسافت و گوگل هستند و می‌توان به آن‌ها اطمینان کرد ولی به هر حال اطلاعات شما روی کامپیوتر خود شما نیستند. از طرف دیگر فقط زمانی به اطلاعات خود دسترسی خواهید داشت که به اینترنت دسترسی داشته باشید.

نرم افزار بعنوان یک سرویس (SaaS)

Software as Service نام دیگری برای نرم افزارهای تجاری قابل دسترس ازطریق Cloud است. بعنوان مثال Salesforce.com نمونه‌ای از SaaS است که در واقع یک نرم افزار Customer Relationship Management – CRM یا سیستم مدیریت ارتباطات با مشتری است که بصورت آنلاین و ازطریق Cloud اجرا می‌شود. اکثر امکانات CRM سایت Salesforce.com ازطریق مرورگر وب قابل انجام است.

تفاوت SaaS با سرویس‌های دیگر Cloud در گواهینامه این نرم افزار است برخلاف نرم افزارهای سنتی، گوهینامه استفاده از SaaS براساس تعداد کاربر است یعنی به تعداد کاربران یک شرکت که قرار است از CRM سایت Salesforce.com استفاده کنند باید پول پرداخت کرد بعنوان مثال اگر 100 کارمند یک شرکت قرار است از این CRM استفاده کنند این شرکت باید گواهینامه 100 کاربر را خریداری کند و این نرم افزار نیز اجازه ساخت تنها 100 اکانت کاربری و نه بیشتر را به شرکت مذکور می‌دهد.

Amazon AWS

وب سرور آمازون (AWS) مجموعه‌ای از Cloud Computing است که توسط سایت amazon.com ارائه می‌شود بله همان فروشگاه اینترنتی آمازون سرویس Cloud Computing دارد که کامپیوترها را بصورت آنلاین اجاره می‌دهد سرویس‌های Cloud آمازون شامل فضای ذخیره‌سازی آنلاین و سرویس‌های جالب دیگر است.

S3 و EC2 دو سرویس اصلی AWS هستند. اگرچه چند سال بیشتر از ارائه این سرویس‌ها نمی گذرد ولی هردو بسیار محبوب شده‌اند.

EC2 یا Elastic Compute Cloud کامپیوتر مجازی اجاره می‌دهد این کامپیوترها با سیستم عامل های لینوکس، ویندوز و دیگر سیستم عامل های موجود ارائه می‌شوند و معمولا برخی از سرویس‌ها و نرم افزارهای مورد نیاز مانند دیتابیس ها و CRM روی آن‌ها نصب است.

EC2 به شرکت‌ها امکان گسترش منابع کامپیوتری را می‌دهد حتی اگر برای مدت کوتاه و برای تنها چند روز نیاز داشته باشند یا برای مدت طولانی و مثلا برای میزبانی وب سایت خود بخواهند.

کامپیوترها در سرویس EC2 بصورت ساعتی اجاره داده می‌شوند و از این رو زمانی که شرکت به آن‌ها نیاز نداشته باشند می‌توانند سیستم را خاموش کند.

سرویس دیگر آمازون که S3 نام دارد برای ذخیره‌سازی اطلاعات استفاده می‌شود و به مشتریان امکان دسترسی به فضای آنلاین نامحدود را می‌دهد. مشتریان براساس میزان فضای مورد نیاز و ترافیک دانلود و آپلود پول پرداخت می‌کنند. اما هزینه سرویس S3 آمازون بسیار بسیار ارزان‌تر از سرویس‌های فضای آنلاین دیگر است.

در نهایت سرویس‌های Cloud روز به روز پیشرفته تر و وسیع تر می‌شوند از طرف دیگر مرورگرهای وب نیز بسیار پیشرفته شده‌اند و قادرند نیازهای Cloudها را برآورده کنند. همچنین به نظر می‌رسد سرویس‌های Cloud روز به روز محبوب‌تر می‌شوند و ممکن است در آینده بسیاری از ما از آن‌ها استفاده کنیم. اما براساس نظرسنجی انجام شده در امریکا بسیاری از مردم به سرویس‌های آنلاین Cloud اعتماد ندارند و نگران امنیت اطلاعات خود هستند.

منبع: PC World

تبلیغات
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات

تبلیغات