جاهطلبانه اما به چه قیمت؟ بودجه ابرپروژه نئوم عربستان سر به فلک کشیده است
احتمالاً برای بسیاری غافلگیرکننده نخواهد بود که بدانند طرح فوقالعاده جاهطلبانه دولت عربستان برای تحول این کشور با پروژه عظیم نئوم، بیشتر از حد انتظار هزینه دارد.
گزارشی جدیدی از وال استریت ژورنال به تفصیل توضیح میدهد که چگونه هزینهها به شکل نجومی درحال افزایش است. گزارش مذکور کل پروژه نئوم را تحت پوشش قرار میدهد؛ اما بیش از همه بر لاین، آسمانخراش ۱۷۰ کیلومتری تمرکز میکند که از معروفیت بیشتری برخوردار است.
گزارش وال استریت ژورنال نگرانیهایی را عنوان میکند که در گزارشی مشابه از بلومبرگ در سال ۲۰۲۴ مطرح شده بود. گزارش پیشین فاش کرده بود که هزینهها از کنترل خارج شدهاند. مدیرعامل نئوم نیز بهطور غیرمنتظرهای استعفا داده و گزارشهای معتبر زیادی درمورد نقض حقوق بشر در اجرای پروژه منتشر شده است.
- شهر لاین عربستان؛ معجزه شهرسازی یا کابوس شهروندان؟11 06 02مطالعه '4
بنا به ادعای گزارش وال استریت ژورنال، مدیران اجرایی به تقلب در اعداد و پنهانکردن هزینه واقعی پروژه متهم شدهاند. ارقام حیرتانگیز هستند: پیشبینی میشود که تنها فاز اول ۳۷۰ میلیارد دلار هزینه داشته باشد، درحالیکه تاریخ تکمیل نهایی و بودجه پروژه اکنون بهترتیب تا سال ۲۰۸۰ و ۸٫۸ تریلیون دلار برآورد شده است. برای درک بهتر موضوع، بد نیست بدانید این مبلغ تقریباً معادل ۲۵ سال بودجه سالانه فعلی عربستان سعودی است.
مسئله دیگری که وال استریت ژورنال به آن اشاره کرده، افتتاح سنداله است که طبق گزارش هنوز تکمیل نشده و هزینه آن از بودجه تعیینشده فراتر رفته است. گزارش میگوید ولیعهد محمد بن سلمان آل سعود که هدایتگر اصلی پروژه نئوم است، مقصر برخی از افزایش هزینهها محسوب میشود و خواستههای شخصی او باعث ایجاد مشکلات بیشتر شده است. برای مثال، اگر لاین کوتاهتر بود، تحقق آن بسیار آسانتر میشد؛ اما ولیعهد بر دیدگاه خود پافشاری میکند و حاضر به تغییر آن نیست.
علاوهبراین، لاین قرار است ساختمانی شیشهای داشته باشد که به صورت معلق و وارونه روی یک پل فلزی طراحی شده و غیرعملی بهنظر میآید. این طرح توسط یکی از طراحان فیلمهای مارول ترسیم شده و صرفا از آنجا که ولیعهد علاقه زیادی به فیلمهای مارول دارد، از او برای حضور در پروژه دعوت شده است.
گرچه بزرگترین مشکل احتمالاً مسألهای بنیادیتر از اشخاص یا شیوههای حسابداری مبهم است: ساخت زیرساختهای عظیم مانند آسمانخراشهای بسیار بلند در مناطق دورافتاده بیابانی بسیار دشوار و پرهزینه است.
بنابراین، آیا نئوم به مشکل خورده است؟ هنوز نه. هر پروژهای با این عظمت قطعا با مشکلاتی روبهرو خواهد شد و عربستان سعودی هنوز مقدار زیادی پول دارد که در صورت نیاز میتواند از آن استفاده کند. همچنین باید به این موضوع نیز اشاره کرد که سخنگوی نئوم بهدلیل تفسیر نادرست و تحریف ارقام، از وال استریت ژورنال انتقاد کرده است.
درحالیکه خیلی راحت میتوان در سیل اطلاعات و شایعات گم شد، حتی نسخه کاهشیافته پروژه نئوم نیز به شدت جاهطلبانه است: فاز اول لاین بهطول ۲٫۴ کیلومتر و ارتفاع ۵۰۰ متر درحال ساخت است. این پروژه دارای نمایی آینهای خواهد بود و به محل زندگی ۲۰۰ هزار نفر تبدیل خواهد شد. همچنین بالای آن استادیومی قرار خواهد داشت که قرار است برای برگزاری مسابقات جام جهانی فوتبال ۲۰۳۴ آماده باشد.
منطقههای گردشگری و سلامتی مانند تریام و اپیکون نیز قرار است در همان بازه زمانی تکمیل شوند، درحالیکه در نقاط دیگر عربستان سعودی پروژههای مکعب و برج جده نیز قرار است همزمان با پروژههای مذکور به بهرهبرداری برسند.
با تمام این تفاسیر آنچه قطعی بهنظر میآید این است که تا سال ۲۰۳۰ عربستان به مکان بسیار متفاوتی تبدیل خواهد شد؛ حتی اگر با کمبود بودجه مواجه شود.
اگر شبها بهسختی خوابتان میبرد یا صدای کولر آزاردهنده است، محصول جدید هایسنس میتواند همان چیزی باشد که به دنبالش هستید.
گوشی جدید پوکو با ترکیبی از طراحی حرفهای و شارژ سریع در راه است؛ مشخصات اولیهی این دستگاه نشان از هدفگذاری جسورانهی شیائومی دارد.
کنترل کولر گازی با گوشی هوشمند با کمک حسگر مادون قرمز، وایفای و برنامههای مرتبط امکانپذیر است که در ادامه چند مورد از آنها را معرفی میکنیم.
وقتی حرف از گوشی جمعوجور با سختافزار قدرتمند و باتری ماندگار میشود، محصول تازهوارد ویوو میدرخشد.
زیتون سرشار از آنتیاکسیدانها و چربیهای سالم است که به سلامت قلب، استخوانها کمک میکنند و در مبارزه با بیماریهای مزمنی مانند سرطان نیز موثر ...
تنوع گوشیهای هوشمند موجود در بازار بسیار زیاد است و در این میان، تنها برخی از مدلها ویژگیهای لازم برای تولید محتوا را ارائه میکنند.
یوتیوب اجازهی دانلود ویدیوها را به کاربرانی که اشتراک ندارند، نمیدهد؛ اما با راهکارهایی میتوان ویدیوهای یوتیوب را با گوشی و کامپیوتر دانلود کرد.