D1-kifpool

دانشمندان ثابت کردند که LK-99 ابررسانای دمای اتاق نیست

یک‌شنبه ۲۹ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۲:۵۰
مطالعه 3 دقیقه
ابررسانای LK99
چندی پیش پژوهشگرهای کره‌ای ادعای کشف یک ماده ابررسانا در دمای اتاق به نام LK-99 را مطرح کردند. اکنون معلوم شده که این ادعا صحیح نبوده است.
تبلیغات
D4-mcid4

پیش از آنکه به ادعای بحث‌برانگیز پژوهشگران کره‌ای بپردازیم، بهتر است در ابتدا کمی به عقب برگردیم. در سال ۱۹۱۱ فیزیکدان هلندی، هیک کامرلینگ اونز، شاهد افت مقاومت جیوه به صفر، هنگام سرد کردن آن تا دمای منفی ۲۶۹ درجه‌ی سانتی‌گراد (۴٫۲ صفر کلوین) بود. برای اولین بار در تاریخ، این کشف ثابت کرد که مواد می‌توانند خاصیت ابررسانایی داشته باشند. بعدها پژوهشگرها متوجه شدند، تعداد زیادی از فلزها و آلیاژ‌های دیگر در دماهای بسیار پایین به خاصیت ابررسانایی می‌رسند.

دانشمندان در سال ۱۹۸۶، دسته‌ای از مس اکسید را کشف کردند که در دمای بالاتر منفی ۱۹۶ درجه‌ی سانتی‌گراد (۷۷٫۲ کلوین) افت مقاومت مشابهی را از خود نشان می‌دهد. این مواد در دسته‌ی ابررساناهای «دمای بالا» قرار می‌گیرند، گرچه باز هم باید تا زیر نقطه‌ی انجماد سرد شوند. این کشف رقابت بر سر کشف ابررسانا در سطح گرم‌تر به‌ویژه دمای اتاق را افزایش داد.

ابتدای ماه جاری، گروهی از دانشمندان مرکز پژوهشی انرژی کوانتومی سئول واقع در کره‌ی جنوبی، نسخه‌ی پیش‌انتشار مقاله‌ای را منتشر کردند که مدعی شده بود ماده‌ای به نام LK-99 حتی در دماهای بالایی مثل ۴۰۰ کلوین (۱۲۷ درجه‌ی سانتی‌گراد) به خاصیت ابررسانایی می‌رسد. نام این ماده با الهام از سوکبا لی و جی هون کیم، پژوهشگران پروژه (LK-99) نامیده شد.

پژوهش اخیر آن‌قدر برجسته بود که دانشمندان مشتاق داوری آن شدند. به نقل از نیچر، پژوهشگرهای سراسر جهان شروع به بررسی LK-99 کردند؛ ماده‌ای کریستالی به رنگ بنفش (تصویر مقاله) که از مس، سرب، فسفر و اکسیژن تشکیل شده است. آن‌ها به‌سرعت متوجه شدند که نه‌تنها LK-99 خالص ابررسانا نیست، بلکه در اصل خاصیتی کاملاً برعکس دارد.

دانشمندان مؤسسه‌ی ماکس پلانک اشتوتگارت ۱۴ اوت گزارش دادند که برخلاف ادعای لی‌ و کیم درباره‌ی افت مقاومت LK-99 به ۰٫۰۲ تا ۰٫۰۰۲ اهم-سانتی‌متر، مقامت این ماده به میلیون‌ها اهم رسید. به بیان دیگر، این ماده یک عایق بی‌نقص است.

بااین‌حال، شواهد فوق این پرسش را به وجود آوردند که چگونه لی و کیم، خواص ابررسانایی LK-99 را پیدا کردند. آن‌ها اثر مایسنر یا به بیان دیگر شناور شدن بالای سطح آهنربا را در این ماده نشان دادند که یکی از ویژگی‌های بارز مواد ابررسانا به شمار می‌رود. خاصیت نیمه‌شناوری در ویدئوی منتشرشده از آزمایش، باعث طرح پرسش‌هایی از سویی پژوهشگرهای همتا شد. در این ویدئو می‌بینید که چگونه لبه‌ی قطعه‌ی LK-99 به آهنربا می‌چسبد.

وقتی ابررساناها به اندازه‌ی کافی سرد شوند، نه‌تنها بالای سطح آهنربا شناور می‌شوند بلکه می‌توانند در فضایی تقریبا بدون اصطکاک بچرخند، به‌طوری‌که اگر آهنربا را وارونه کنید، ماده‌ی به‌صورت شناور روی سطح باقی می‌ماند و با گرم شدن، این اثر هم به تدریج ناپدید می‌شود.

دریک وان گنپ، پژوهشگر سابق ماده چگال در دانشگاه هاروارد، گلوله‌ای از گرافیت فشرده با ذرات آهنی چسبیده به آن را ساخت تا دریابد آیا می‌تواند از طریق فرومغناطیس به اثر مشابه ماده‌ی ساخت پژوهشگران کره‌ای برسد یا نه. فرضیه‌ی او زمانی تأیید شد که ماده‌ی ساختگی‌اش رفتارهای مشابهی با LK-99 را در ویدئو نشان داد.

گروهی از پژوهشگرها یافته‌های گنیپ درباره‌ی نمونه‌های تولیدشده‌ی LK-99 در آزمایشگاه را تأیید کردند. در نتیجه مشخص شد که لی و کیم در واقع روی LK-99 خالص کار نکرده بودند و نمونه‌های ارائه‌شده در پژوهش دارای آثار سولفور بود. پراشانت جین، شیمیدان دانشگاه ایلینویز هم اشاره کرد که واکنش شیمیایی که لی و کیم برای ترکیب LK-99 به کار بردند به تولید ناخالصی سولفید مس انجامیده است.

ناخالصی سولفید مس برای ایجاد واکنش فرومغناطیس مشابه ویدئو کافی است. با این‌حال توجه جین همچنین به دمایی که لی و کیم برای ماده‌ی خود به دست آوردند، جلب شد. بر اساس توضیحات، آن‌ها به دمای ۱۰۴٫۸ درجه‌ی سانتی‌گراد رسیدند. این رقم آشنا در واقع دمای گذار فاز سولفید مس را نشان می‌دهد. در نتیجه، دیگر اعضای جامعه‌ی علمی هم به این توافق رسیدند که LK-99 قطعاً یک ابررسانا نیست.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
تبلیغات
D5-b3IranServer
داغ‌ترین مطالب روز
گلکسی A35 از نمای جلو
گوشی میان‌رده محبوب سامسونگ به One UI 7 مجهز شد

سامسونگ آپدیت One UI 7 را برای یکی دیگر از میان‌رده‌های محبوبش منتشر کرد.

233
2 روز پیش
طرحی از کامپیوتر کوانتومی IQM درکنار نماد‌های موسیقی
به اولین موسیقی کوانتومی جهان گوش کنید؛ آیا این آهنگ، صدای آینده است؟

«Recurse» اولین آهنگ دنیاست که نت‌هایش از هم‌نوایی شگفت‌انگیز انسان، هوش مصنوعی و قدرت پردازش کامپیوتر کوانتومی شکل گرفته است.

157
2 روز پیش
بهترین شغل های ۱۰ سال آینده ایران
بهترین شغل های ۱۰ سال آینده ایران را از الان بشناسید

در این مقاله با نگاهی به روند تکنولوژی به بررسی مشاغلی می‌پردازیم که طی ۱۰ سال آینده در ایران بیشترین رشد و فرصت شغلی را خواهند داشت.

56
2 روز پیش
بهترین گوشی‌های گیمینگ بازار ایران
بهترین گوشی مناسب برای بازی [اردیبهشت ۱۴۰۴]

اگر به‌‌دنبال گوشی هوشمند برای بازی می‌گردید، نیاز نیست حساب بانکی‌تان را خالی کنید. در این مقاله بهترین گوشی‌های گیمینگ بازار ایران را معرفی ...

885
یک روز پیش
تخم بوقلمون
تخم مرغ همه جا هست؛ اما چرا تخم بوقلمون نمی‌خوریم؟

درحالی‌که همه ما احتمالاً تجربه خوردن تخم بلدرچین، اردک و البته مرغ را داریم، اثری از تخم بوقلمون سر سفره‌های ما نیست. علت چیست؟

75
2 روز پیش
بهترین گوشی‌های میان‌رده سامسونگ
بهترین گوشی میان رده سامسونگ [اردیبهشت ۱۴۰۴]

در مقاله‌ی پیش‌‌رو با در نظر گرفتن امکانات مناسب در مقابل قیمت مقرون‌به‌صرفه، بهترین گوشی‌های میان‌رده‌ی سامسونگ را معرفی می‌کنیم.

139
3 ساعت پیش
بهترین گوشی های سامسونگ از نظر دوربین
بهترین گوشی سامسونگ ازنظر دوربین [اردیبهشت ۱۴۰۴]

اگر قصد دارید یکی از گوشی‌های سامسونگ را برای عکاسی بخرید، در این مقاله با بهترین گوشی‌های سامسونگ ازنظر دوربین براساس قیمت‌های مختلف آشنا خواهید شد.

119
20 ساعت پیش
تبلیغات
DN-DNShatel

نظرات

با چشم باز خرید کنید
زومیت شما را برای انتخاب بهتر و خرید ارزان‌تر راهنمایی می‌کند
ورود به بخش محصولات