۲۰ مرداد: خروج آخرین نیروهای زمینی آمریکا از ویتنام
۴۵ سال پیش در چنین روزی (۱۱ اگوست ۱۹۷۲)، آخرین سربازان نیروی زمینی آمریکا خاک ویتنام را ترک کردند. قبل از جنگ جهانی دوم، منطقهی هندوچین بهعنوان مستعمرهی کشور فرانسه شناخته میشد که در خلال جنگ جهانی دوم به اشغال نیروهای امپراتوری ژاپن درآمد. بعد از پایان پذیرفتن جنگ، کشور فرانسه در جهت منافع خود تصمیم به بازپسگیری این مستعمرات و کنترل آنها گرفت؛ ولی مردم شمالی ویتنام و کمونیستهای این کشور به رهبری هوشی مین با این تصمیم مخالفت کردند و درخواست استقلال کشور ویتنام و اتحاد کامل داشتند.
بر همین اساس هوشی مین در دوم سپتامبر سال ۱۹۴۵ بهصورت رسمی تشکیل کشور مستقل ویتنام را در هانوی اعلام کرد. همین موضوع موجب شکلگیری جنگهایی میان نیروهای فرانسوی و نیروهای ویتنامی معروف به ویت مین شد که به جنگ اول هندوچین معروف است. در خلال این جنگ که عمدتا در شمال ویتنام رخ داد، نیروهای فرانسوی با نیروهای ویتنامی به فرماندهی هوشی مین به مبارزه پرداختند. در این جنگ نیروهای فرانسوی توسط آمریکا، انگلستان، کامبوج، لائوس و ویتنام جنوبی حمایت میشدند؛ ولی در نهایت نیروهای هوشی مین توانستند نیروهای فرانسوی را شکست دهند تا در ۲۱ جولای ۱۹۵۴ در کنفرانس ژنو ویتنام شمالی و جنوبی شکل بگیرد و فرانسه در این کنفرانس، مستعمرات خود یعنی لائوس کامبوج و ویتنام را مستقل اعلام کند. در این جنگ حدود ۷۰۰ هزار انسان نظامی و غیر نظامی جان خود را از دست دادند.
در ویتنام درگیریها میان ویتنام شمالی و جنوبی ادامه پیدا کرد و در این بین حمایتهای آمریکا و شوروی از دو گروه و تحریک آنها موجب شد تا تنش در منطقه افزایش یابد و زیربنای یک جنگ تمامعیار و خانمانسوز دیگر که تمام کشور ویتنام را در برگرفت و تبدیل به جهنم نیروهای آمریکایی شد، فراهم سازد.
در یکم نوامبر ۱۹۵۵ عملا جنگ ویتنام در لائوس، کامبوج و ویتنام شمالی و جنوبی آغاز شد. در این جنگ نیروهای ویتنام شمالی، ویت کنگها، نیروهای خمر سرخ و نیروهای لائوس به رهبری هوشی مین و با حمایت شوروی، چین، کوبا، کره شمالی، چکاسلواکی و بلغارستان در مقابل نیروهای ویتنام جنوبی، ایالت متحده آمریکا، کره جنوبی، استرالیا، تایلند، نیوزیلند، جمهوری خمر و پادشاهی لائوس با حمایت کشورهایی چون فیلیپین، تایوان، کانادا، آلمان غربی، انگلستان، ایران و اسپانیا قرار گرفتند.
جنگ ویتنام حدود ۱۹ سال و ۵ ماه به طول انجامید و در آن حدود ۴ میلیون انسان جان خود را از دست دادند. سرانجام این جنگ با شکست نیروهای جنوبی و آمریکاییها که از هیچ جنایت جنگی همچون استفاده از بمبهای ناپالم، بمبهای خوشهای و حملات شیمیایی دریغ نکردند، به پایان رسید و کشور مستقل و متحد سوسیالیستی ویتنام شکل گرفت.
هوشی مین رهبر بزرگ ویتنام در سال ۱۹۶۹ چشم از جهان فروبست تا نتواند رؤیای استقلال و اتحاد ویتنام را که در سال ۱۹۷۵ به حقیقت پیوست از نزدیک مشاهده کند.
دیگر رویدادهای مهم ۲۰ مرداد (۱۱ آگوست)
۱۸۹۶ - ثبت پتنت زنجیرهای خاموش و روشن کردن لامپهای روشنایی
۱۹۰۳ - ثبت پتنت قهوهی فوری در ایالات متحدهی آمریکا
۱۹۵۰ - زادروز استیو وزنیاک، همکار قدیمی استیو جابز و یکی از مؤسسان اپل
۱۹۶۸ - حرکت آخرین قطار مسافربری با لوکوموتیو بخار در بریتانیا
این مطلب در تاریخ ۲۰ مرداد ۱۳۹۶ بهروزرسانی شده است.