دلیل خرابی بک لایت تلویزیون ؛ هرآنچه پیش از هزینه‌های هنگفت باید بدانید!

چهارشنبه ۱۹ مهر ۱۴۰۲ - ۲۱:۰۴
مطالعه 7 دقیقه
بهترین تلویزیون های بازار ایران
در این مقاله از زومیت قصد داریم به بررسی دلایل خرابی بک لایت تلوزیون بپردازیم.
تبلیغات

خرابی بک لایت تلویزیون یکی از مشکلات رایجی است که به‌دلیل نگهداری نادرست دستگاه یا بی‌کیفیت بودن خود قطعه اتفاق می‌افتد. در هر صورت، خراب شدن بخش مذکور سبب می‌شود که تصویر باکیفیتی روی تلویزیون نمایش داده نشود. در این مقاله از زومیت به نحوه‌ی تعمیر بک لایت تلویزیون و شیوه‌ی افزایش طول عمر آن می‌پردازیم و دلایل شایع سوختن بک لایت تلویزیون را بررسی می‌کنیم.

در‌صورتی‌که برخی از نشانه‌های معیوب شدن بک لایت را در تلویزیون دیدید، سریعاً از مراکز مجاز تعمیر لوازم خانگی کمک بگیرید؛ چراکه احتمال تعمیر بک لایت در این حالت وجود دارد. اما در‌صورتی‌که دیر دست به‌کار شوید، ممکن است تکنسین، نظر به تعویض کل بک لایت دهد که بسیار هزینه‌بر است.

تلویزیون

بک لایت تلویزیون چیست؟

با تولید و عرضه‌ی تلویزیون‌های LCD بک لایت‌ها تبدیل به اصلی‌ترین قطعات تلویزیون شدند. در واقع تصویر ایجادشده روی پنل دستگاه، برای اینکه قابل مشاهده باشد، نیازمند به منبع نور است و به این نور پس زمینه در تلویزیون، بک لایت می‌گویند.

قبل از بک لایت، از لامپ‌های فلورسنت در تلویزیون‌های LCD استفاده می‌شد؛ لامپ‌هایی که از توان مصرفی بالایی برخوردار بودند، اما حرارت زیادی در کارکردشان ایجاد می‌شد و استهلاک‌پذیری بیشتری نسبت به سایر قطعات داشتند.

در تلوزیون‌های جدید لامپ‌های LED جایگزین فلورسنت شدند و بک لایت را ایجاد کردند. به این ترتیب نسل جدیدی از تلویزیون‌های ال‌سی‌دی تولید شد که ما امروز به‌اشتباه آن‌ها را با نام تلویزیون‌های LED می‌شناسیم. در واقع بک لایت شبیه به نور سفیدی است که عکس‌های رادیولوژی را قابل مشاهده می‌کند.

نحوه قرارگیری لامپ‌های LED به این صورت است که در فاصله‌های مشخص، پشت پنل قرار می‌گیرند تا پنل مستقیماً در معرض نور باشد یا در لبه‌ها به‌صورت ردیفی و فشرده قرار می‌گیرند تا از طریق شکست نور، به پنل نور برسد که این مورد غالباً در تلویزیون‌هایی با ضخامت کم‌تر کاربرد دارد.

نشانه های خرابی بک لایت تلویزیون

برخی نشانه‌های مشخص وجود دارد که با دیدن آن‌ها به خرابی بک لایت تلویزیون پی خواهیم برد. به عنوان مثال کم نور شدن صفحه تلویزیون و تیره بودن بخشی از آن نشان دهنده خرابی بک لایت است. همچنین اگر قسمتی از صفحه نمایش تلویزیون تیره باشد یا خاموش به‌نظر برسد، احتمالاً بک لایت دستگاه آسیب دیده است.

اگر تلوزیون را روشن کردید و صدایش را می‌شنوید اما تصویر خاموش به‌نظر می‌رسد، با یک چراغ قوه صفحه نمایش آن را بررسی کنید و نور را به‌صورت مورب به صفحه بتابانید. احتمالاً متوجه می‌شوید که تصویر وجود دارد اما نور پس زمینه نیست؛ در این‌صورت متوجه می‌شوید که بک‌ لایت خراب است.

تلویزیون

موارد زیر از دیگر نشانه‌های خراب شدن بک لایت تلویزیون است:

  • قطع و وصل شدن تصویر (چشمک زدن)
  • ظاهر شدن لکه‌های سیاه
  • ظاهر شدن نقطه‌های روشن
  • خاموش شدن تلویزیون پس از چند دقیقه کار کردن
  • یکسان نبودن میزان روشنایی در سراسر صفحه نمایش
  • ظاهر شدن لوگوی برند دستگاه پس از روشن کردن و سپس خاموش شدن تلویزیون

نکته: پس از اینکه متوجه استهلاک بک لایت تلویزیون شدید، دستگاه را خاموش کنید و از برق بکشید. اگر در این حالت از تلویزیون استفاده شود احتمال دارد که بک لایت اتصالی کند و باعث سوختن برد پاور شود.

تعمیر بک لایت تلویزیون

برای تعمیر بک لایت، تکنسین متخصص تعمیر تلویزیون باید کل لامپ‌های LED یا شاخه‌ای که دچار سوختگی شده‌اند را تعویض کند. این تعویض باید حتماً توسط تکنسین تلویزیون انجام شود تا از هر‌گونه آسیب بیشتر به دستگاه جلوگیری شود و تصویر تلویزیون به حالت اول بازگردد. با‌توجه به تعداد لامپ‌های ال‌ای‌دی سوخته، مقدار استفاده از دستگاه و میزان سلامت دیگر لامپ‌ها، می‌توان تشخیص داد که کل بک لایت تعویض شود یا فقط قسمت مستهلک آن.

خرابی بک لایت تلویزیون برندهای مختلف

اکثر خرابی‌های بک لایت گزارش شده از تلویزیون سامسونگ مربوط به مدل‌های سری F, J, EH و H است. همچنین مدل‌های LN, LB, LY, LS, LM و LF از کمپانی ال جی و مدل‌های W600, W650 از سونی. تلویزیون سونی، بیشترین آمار خرابی بک لایت را داشته‌اند.

نمود خرابی در مدل‌ها و برندها متفاوت است. برای مثال، در تلویزیون‌ ال جی، پس از نمایش لوگو، تصویر قطع می‌شود؛ اما در بسیاری از تلویزیون‌های سامسونگ، نیمه بالایی یا پایینی تصویر، تاریک نمایش داده می‌شود. در بعضی از مدل‌های سونی مانند W600 با خرابی بک لایت، تصویر پس از چند دقیقه قطع و دستگاه خاموش می‌شود. چشمک زدن چراغ جلوی تلویزیون سونی (6 بار) پیغام خرابی بک لایت را می‌رساند.

علت سوختن بک لایت تلویزیون سامسونگ

در تلویزیون‌های LCD سنتی، بک لایت توسط لامپ‌های فلورسنت با ضخامتی تقریباً به اندازه یک مداد و طولی به اندازه «اینچ» تلویزیون، تولید می‌شود. در چنین تلوزیون‌هایی، بک‌لایت در پشت صفحه‌نمایش قرار دارد و به وسیله برد بک لایت، شامل مجموعه‌ای از چوک‌های تقویت‌کننده ولتاژ، قطعات راه‌انداز و مدارات محافظت‌کننده تغذیه می‌شود.

لامپ‌های فلورسنت و قطعات تغذیه‌کننده آن‌ها توان تلفاتی نسبتاً بالایی دارند (یعنی بیشتر انرژی مصرفی خود را به گرما و حرارت تبدیل می‌کنند). گرما مهم‌ترین دلیل استهلاک بیشتر قطعات به‌کاررفته در این بخش می‌باشد؛ اما در تلویزیون‌های LCD مبتنی‌بر نور پس‌زمینه LED، نور پس زمینه توسط لامپ‌های LED تولید می‌شود که گرمای کم‌تری نسبت به لامپ‌های فلورسنت دارند. لامپ‌های LED به‌مرور زمان و به علت داشتن طول عمر مشخص وهمچنین علل دیگری مثل نوسان برق دچار سوختگی و خاموشی می‌شوند.

تلویزیون

علائم خرابی بک لایت تلویزیون های سامسونگ

در تلویزیون‌های سامسونگ، نحوه‌ی مداربندی و قرار گرفتن بک لایت‌ها در سری‌های مختلف باهم تفاوت دارد. همچنین نمود بروز خرابی بک لایت هم در سری‌های مختلف با هم متفاوت است. در ادامه با نشانه‌های خرابی در تلویزیون سامسونگ آشنا می‌شویم:

  • قطع شدن تصویر تلویزیون در حالی که صدا دارد
  • ظاهر شدن لوگوی اولیه و قطع شدن تصویر
  • تاریک شدن بخشی از تصویر تلویزیون
  • ایجاد نقاط تاریک در تصویر
  • ایجاد نقاط نورانی در تصویر
  • قطع و وصل شدن تصویر تلویزیون

علائم خرابی بک لایت تلویزیون های ال جی

از علائم خرابی بک لایت تلویزیون‌های ال جی می‌توان به سیاه‌ شدن تصویر، نور بسیار کم و قطع شدن ناگهانی تصویر اشاره کرد که در ادامه آن‌ها را بررسی می‌کنیم:

اگر پس از چنددقیقه یا حتی چندثانیه تماشای تلویزیون تصویر سیاه شود اما صدا شنیده شود، احتمالاً بک لایت خراب شده است. نقاط تاریک روی صفحه‌نمایش زمانی به‌وجود می‌آیند که برخی از LEDها آسیب دیده و خاموش شده‌اند اما همچنان جریان الکتریکی را هدایت می‌کنند و برخی دیگر نیز به‌طور معمول کار می‌کنند. البته باید به این نکته توجه داشت که با قطعیت نمیتوان این علائم را به معنی خرابی بک لایت درنظر گرفت؛ زیرا در بعضی موارد ممکن است مشکل بسیار جزئی باشد و با روشن و خاموش کردن تلویزیون رفع شود.

تشخیص مشکل حتی برای تکنسین‌ها نیز سخت است؛ چراکه برخی از تلویزیون‌ها حتی باوجود مشکل بک لایت، می‌توانند تا ساعت‌ها بدون علائم کار کنند. ساده‌ترین راه برای بررسی مشکل این است که تلویزیون را روشن کنید و یک چراغ قوه را تا حد ممکن نزدیک صفحه کنید تا بفهمید آیا می‌توانید تصویری را مشاهده کنید یا خیر. درصورت مشاهده‌ی تصویر، بک لایت تلویزیون خراب است و به تعمیر نیاز دارد. توجه داشته باشید که پس از تشخیص این مشکل، تلویزیون را از برق بکشید و دیگر از آن استفاده نکنید تا دستگاه آسیب بیشتری نبیند.

از دیگر علائم خرابی بک لایت تلویزیون‌ ال جی هم می‌توان به چشمک‌ زدن، پرش، پرپر زدن تصویر، نشت نور، روشن‌ شدن نیمی از صفحه و ایجاد نقاط نورانی اشاره کرد.

هزینه تعمیر بک لایت تلویزیون

معمولاً تعمیرات بک لایت با توجه به قیمت تلویزیون و برند آن، پر هزینه است؛ به خصوص اگر نیاز به تعویض این بخش باشد. بااین‌حال تا عیب‌یابی دقیق این قطعه، نمی‌توان در مورد هزینه تعمیر بک لایت تلویزیون‌ها نظر داد. اگر لامپ‌ها قابل تعویض باشند یا به‌طور کلی بتوان بک لایت را ترمیم کرد، قیمت تعمیرات به مراتب پایین تر است. اما در شرایطی که امکان ترمیم بک لایت نباشد و راهی جز تعویض آن وجود نداشته باشد، باید قیمت بک لایت جدید را هم در نظر داشته باشید.

دلایل سوختن بک لایت تلویزیون

به‌طور کلی لامپ‌های ال ای دی طول عمر چهار تا هشت سال دارند. با این حال عدم نگهداری درست از تلویزیون و برخی موارد دیگر می‌تواند عمر آن‌ها را کاهش دهد. برخی از اصلی‌ترین دلایل سوختن بک لایت تلویزیون شامل موارد زیر است:

  • تنظیم بالاترین میزان نور بک لایت که سبب می‌شود لامپ‌ها با بالاترین توان خود کار کنند
  • پایین بودن کیفیت بک لایت
  • قرار دادن تلویزیون در معرض نور و گرمای مستقیم
  • استفاده از تلویزیون برای ساعات متوالی
تلویزیون

افزایش عمر بک لایت تلویزیون

با رعایت موارد زیر می‌توانید به افزایش طول عمر بک لایت تلویزیون کمک کنید:

  • در قسمت تنظیمات تلویزیون خود، میزان روشنایی را روی حالت اتوماتیک (متناسب با محیط) قرار دهید تا به جای اینکه مقدار روشنایی بک لایت همیشه 100% باشد، با میزان نور محیط تنظیم شود.
  • به‌هیچ‌وجه تلویزیون را برای ساعات پیاپی روشن نگذارید.
  • میزان نور را اگر روی حالت اتوماتیک قرار نمی‌دهید، بین عدد 70 تا 80 تنظیم کنید.

جمع‌بندی

در این مقاله از زومیت به دلایل خرابی بک لایت تلویزیون پرداختیم. بک لایت تلویزیون قطعه‌ای بسیار حساس است و تعمیر یا تعویض آن باید توسط تکنسین‌های ماهر انجام شود. سعی کنید پس از عیب‌یابی و تشخیص ایراد در بک لایت تلویزیون، فوراً با نماینگی‌های معتبر یا تعمیرکاران ماهر تماس بگیرید، درصورت اقدام به موقع می‌توانید بک لایت را تعمیر و از هزینه‌های تعویض جلوگیری کنید.

تبلیغات
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات

تبلیغات