کسی در مجلس نگران اختلالات عمدی اینترنت نیست

سه‌شنبه ۲۷ تیر ۱۴۰۲ - ۱۲:۵۴
مطالعه 3 دقیقه
عیسی زارع‌پور
یک روز پس از اینکه گزارش وضعیت بحرانی اینترنت از نظر کندی، اختلال و محدودیت منتشر شد، وزیر ارتباطات در مجلس از دستاوردهایش می‌گوید.
تبلیغات

امروز رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در جلسه علنی درباره ضعف عملکرد وزارت ارتباطات از وزیر سؤال کرد. محمدرضا پورابراهیمی گفت مواردی مثل سند ملی و نقشه راه توسعه اقتصاد دیجیتال، التزام اپراتورها به قانون استفاده حداکثری از توان تولید داخلی و توسعه زیرساخت‌های ارتباطی برای ورود به اصل تحول اقتصاد دیجیتال آن‌طور که باید پیش نرفته است. در زمینه زیرساخت‌ها به وضعیت شاخص‌های ارتباطی، وضعیت اینترنت روستاها، وضعیت کارکنان شرکت مخابرات و ایثارگران اشاره کرد و از سرعت پهنا و کندی ارتباطات و وضعیت بد اینترنت گفت.

این سؤالات یک روز پس از انتشار آمارهایی بود که نشان می‌دهند ایران قهرمان اینترنت بی‌کیفیت جهان است. پورابراهیمی پیش از پاسخ وزیر اشاره‌ای هم به آمارهای پیشرفت پروژه‌ها در دولت قبل کرد و وزیر ارتباطات از همین نقطه درباره آنچه که نماینده کرمان ضعف عملکرد می‌دانست پاسخ داد و گفت اگر توسعه اینترنت روستاها به اندازه‌ای که وعده داده شده نبود به‌خاطر این است که دولت قبل درباره پیشرفت پوشش اینترنت روستا آمار دروغ داده بود: «دولت قبل آمار روستاهای تحت پوشش اینترنت را ۱۱ درصد بیش از واقعیت اعلام کرده بود و این مسئله پروژه اتصال این روستاها به شبکه ملی اطلاعات را با مشکل مواجه کرد.»

در ادامه هم دستاوردهای این وزارتخانه را در این دو سال برشمرد: از رکورد ۶.۵ ترابیت بر ثانیه ترافیک داخل گفت، از استفاده مردم از سکوهای داخلی در یک سال و نیم گذشته، از ساز و کارهایی که برای دور زدن دسترسی به سایت‌ها و سرویس‌های تحریمی فراهم شده، سرویس کاهش پینگ و تأخیر بازی‌های رایانه‌ای، پیشرفت شبکه ملی اطلاعات از ۲۳ درصد به ۶۲ درصد، اینترنت کودکان، اتصال روستاها، افزایش سهم اقتصاد دیجیتال از تولید ناخالص ملی از ۶.۴ به ۷ و رتبه ۶۵ سرعت اینترنت در بین ۱۹۰ کشور. این پاسخ‌ها پورابراهیمی را به‌صورت مشروط و با دادن یک فرصت سه ماهه قانع کرد.

نماینده مردم کرمان در میان سؤالاتش از محدودیت‌ها و اختلالات نپرسید. همچنین توجهی به این نکته نکرد که اختلالات عمدی ایجادشده و گسترده شدن فیلترینگ که باعث شده ایران یکی از کندترین، پراختلال‌ترین و محدودترین اینترنت‌های جهان را داشته باشد، همه در دو سال گذشته اتفاق افتاده است.

همچنین در همین دو سال که وزیر ارتباطات به افزایش سهم اقتصاد دیجیتال و استفاده از سکوهای داخلی می‌بالد، بسیاری از کسب‌وکارها به دلیل اختلالات عمدی و پاسخگو نبودن این وزارتخانه درباره فیلترینگ شدید با بحران‌های بی‌سابقه‌ای مواجهند.

نماینده مجلس با پاسخ زارع‌پور درباره اینکه سرعت اینترنت همراه از ۱۸ مگابیت بر ثانیه به ۳۵ مگابیت رسیده است قانع شد و اشاره نکرد که این آمار از برآوردهای اسپیدتست است که مرجع درستی برای سنجش سرعتی که مردم از اینترنت تجربه می‌کنند نیست. چون اسپیدتست به صورت پیش‌فرض کاربر را به نزدیک‌ترین سرور در همان کشور متصل می‌کند و درواقع سرعت ارتباطات داخلی را اندازه‌ می‌گیرد. در آمارهای تمام کشورها هم سرعت گزارش‌شده از سوی اسپیدتست ۳ تا ۸ برابر سرعت گزارش‌شده در آمارهای دیگری مثل کلادفلر و آن چیزی است که مردم واقعاً تجربه می‌کنند.

رئیس کمیسیون اقتصادی اهمیتی به اختلالات گسترده و دائمی که تقریباً روی تمامی آی‌پی‌ها و وب‌سایت‌های سراسر جهان غیر از لیست سفید اعمال می‌شود توجهی نکرد و درباره اینکه این اختلالات هزینه اینترنت را برای مردم دو برابر کرده است وزیر ارتباطات را بازخواست نکرد.

به نظر می‌رسد اینترنتی که مردم عادی استفاده می‌کنند همان اینترنتی نیست که نمایندگان مجلس دارند که بخواهند درباره چرایی این اختلالات عمدی، گسترده و دائمی سؤالی بپرسند. همچنین انگار گزارش اخیر انجمن تجارت الکترونیک تهران به دست آن‌ها نرسیده است. گزارشی که می‌گوید شرکت ارتباطات زیرساخت، زیرمجموعه وزارت ارتباطات دارد اینترنت را ۶۰ برابر قیمت اینترنت در اروپا به شرکت‌های توزیع‌کننده اینترنت می‌فروشد و مسئولیت اختلالات و سرعت پایین اینترنت را نمی‌پذیرد. گزارشی که به این نتیجه رسیده حتی عقب‌افتادگی کشور در توسعه فیبر نوری هم به دلیل رکود شدید اقتصاد دیجیتال بر اثر اختلالات و محدودیت‌های گسترده است.

این جلسه علنی در نهایت فرصتی دیگر برای وزارت ارتباطات بود که از اقداماتش دفاع کند. رئیس مجلس هم در پایان گفت: «ان‌شاءالله طبق وعده وزیر ارتباطات تلاش خواهند کرد تا مشکلات مربوط به زیرساخت‌های ارتباطی مرتفع شود.» و همچنین درخواست کرد که شبکه ملی اطلاعات با اولویت پیش رود.

منبع عکس: اکو ایران

تبلیغات
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات

تبلیغات