دانشمندان می‌خواهند پلوتو دوباره سیاره شود

شنبه ۱۱ دی ۱۴۰۰ - ۲۳:۲۰
مطالعه 2 دقیقه
گروهی از دانشمندان در ایالات متحده‌ی آمریکا خواستار استفاده‌ی دوباره از عنوان سیاره برای پلوتو هستند. این خواسته می‌تواند تبعاتی به‌همراه داشته باشد.
تبلیغات

در سال ۲۰۰۶ (۱۳۸۵)، اتحادیه‌ی ستاره‌شناسی بین‌المللی (IAU) تعریفی برای سیاره ارائه کرد که پلوتو از شرط سوم آن بی‌بهره بود. طبق این تعریف، سه شرط برای تبدیل جرم فضایی به سیاره لازم بود:

  • سیاره‌ باید به دور خورشید بچرخد.
  • سیاره باید شکل تقریبا مدوّری داشته باشد.
  • سیاره باید منطقه‌ی اطراف مدار خود را پاک‌سازی کند.

از آن زمان به‌بعد، این جرم فضایی از فهرست سیاره‌های منظومه‌ی شمسی حذف شد؛ اما ۱۳ سال بعد و در سال ۲۰۱۹ (۱۳۹۸)، دوباره بحثی بر سر جایگاه پلوتو به‌عنوان سیاره درگرفت و رئیس سابق ناسا، جیم برایدنستاین، خواستار بازگشت جایگاه سیاره‌ای پلوتو شد. او گفته بود: «من پلوتو را به سیاره‌بودن می‌شناسم و به این امر نیز متعهد هستم.»

طبق تعریف جدید محققان، هر جرم فضایی که از نظر زمین‌شناسی پیچیده محسوب شود، می‌تواند به‌عنوان سیاره شناخته شود

بحث اخیر جایگاه سیاره‌ای پلوتو را تغییر نداد؛ اما باعث به‌وجودآمدن مجموعه‌ای از سؤال‌ها و پژوهش‌های جدید درباره‌ی پلوتو و اجرام شبیه به آن شد.

به‌گزارش thenextweb، طبق تعریف جدید دانشمندان، ممکن است برایدنستاین، نه‌فقط به آرزوی خود، بلکه به چیزی خیلی فراتر از آن برسد.

دانشمندان تصمیم گرفته‌اند در تعریف جدید خود، هر جرم شناور نزدیک خورشید مانند پلوتو را به فهرست سیاره‌های رسمی منظومه‌ی شمسی اضافه کنند. با این کار، تعداد سیاره‌های رسمی منظومه‌ی شمسی خیلی بیشتر از ۹ سیاره خواهد شد. محققان از تعریف زمین‌شناختی برای بازپس‌گیری جایگاه سیاره‌ای پلوتو استفاده کردند و توضیح دادند:

شواهدی ارائه می‌کنیم که طبقه‌بندی اجرام آسمانی برمبنای پیچیدگی‌های زمین‌شناسی کار‌آمدترین روش برای طبقه‌بندی علمی آن‌ها محسوب می‌شود و بخش مهمی از زنجیره منشأ حیات در کیهان است.

فیلیپ متزگر، نویسنده‌ی اصلی مقاله، اعلام کرد که این تعریف حدود ۱۵۰ سیاره در منظومه‌ی شمسی را برای ما به‌ارمغان می‌آورد؛ چراکه تقریبا هر قمری در منظومه‌ی شمسی ازجمله ماه خودمان (لونا) که قطری حدود یک‌سوم بزرگ‌تر از پلوتو دارد، با این تعریف سیاره محسوب خواهد شد.

تیم متزگر دلیل ارائه این تعریف برای عنوان سیاره را حذف شرط داشتن مداری مستقل به دور خورشید عنوان کرد. این شرط قبلا باعث می‌شد که قمرها و سیارک‌ها و سایر اجرام معلق منظومه‌ی شمسی مشمول سیاره‌بودن نباشند. به‌طور خلاصه، می‌توان گفت که اگر پلوتو سیاره محسوب شود، بسیاری از ۲۰۰ قمر منظومه‌ی شمسی و تعداد بی‌شماری اجرام آسمانی دیگر در این منظومه نیز به‌عنوان سیاره شناخته خواهد شد.

دیدگاه شما درباره‌ی تعریف جدید محققان برای نام‌گذاری اجرام آسمانی و به‌خصوص سیاره‌ها چیست؟ اگر این تعریف رسمیت پیدا کند، روال نام‌گذاری اجرام بی‌شمار معلق در منظومه‌ی شمسی چه خواهد بود؟

تبلیغات
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات

تبلیغات