بررسی گوشی آیفون ۱۴ پرو مکس اپل [بههمراه بررسی ویدیویی]
صفحهنمایش ۲۰۰۰ نیتی، تراشهی پرقدرتتر و بهینهتر از همیشه، دوربین ۴۸ مگاپیکسلی، قابلیت تشخیص تصادف، امکان اتصال ماهوارهای برای ارسال پیامهای اضطراری، قابلیت صفحهنمایش هموارهروشن و صدالبته جزیرهای پویا (!)؛ آیفون ۱۴ پرو روی کاغذ بهبودهای ریز و درشت بسیاری را نسبت به نسل گذشته تجربه میکند.
با وجود تمام بهبودها و پیشرفتهای آیفون ۱۴ پرو، پرچمدار جدید اپل باید جایگزین گوشی هوشمندی شود که حتی دستگاههای قدرتمند اندرویدی ۲۰۲۲ را بهسختی بهچالش میکشد. آیا آیفون ۱۴ پرو میتواند کاربر آیفون ۱۳ پرو یا دستگاههای قدیمیتر را برای ارتقا ترغیب کند؟ آیا این گوشی گرانقیمت میتواند طرفداران دوآتشهی اندروید را به مهاجرت به iOS وسوسه کند؟ با بررسی آیفون ۱۴ پرو مکس همراه زومیت باشید.
بررسی ویدیویی آیفون ۱۴ پرو
طراحی و کیفیت ساخت آیفون ۱۴ پرو
مدتها پیش از معرفی آیفون ۱۴ پرو تقریباً مطمئن بودیم که اپل قرار است در خانوادهی آیفونهای حرفهای خود، با بریدگی نمایشگر (ناچ) خداحافظی کند و بدینترتیب، تجهیزات مربوط به دوربین سلفی و FaceID را داخل حفرهی کپسولیشکلی جای دهد؛ اما هیچکس نمیدانست که اپل میخواهد با محوریت همین، راهکار جدیدی برای تعامل با گوشی معرفی کند و از همه مهمتر، نام آن را Dynamic Island بگذارد؛ جزیرهی پویا!
برخلاف ناچ که بعد از مدت کوتاهی، در میان محتوا ناپدید میشد و ذهن کاربر به وجودش عادت میکرد، اپل اتفاقا با طراحی جدید آیفون از شما میخواهد که مدام به Dynamic Island توجه کنید و تعامل با آن را در روتین استفادهتان از گوشی قرار دهید؛ حداقل این چیزی است که از ویدئوهای تبلیغاتی آیفون برمیآید؛ پنجرههای بزرگ و کوچکی که مدام از دل حفرهی کپسولیشکل آیفون بیرون میآیند و بهنوعی شما را درگیر خود میکنند.
درواقع Dynamic Island از دو حفرهی مجزا تشکیل شده؛ یکی از حفرهها دایرهاست و دوربین سلفی را در دل خود دارد و دیگری با فُرم کپسولیاش از تجهیزات سیستم Face ID میزبانی میکند. کوپرتینونشینها در فاصلهی میان دو حفره، تصویر ثابتی با رنگ مشکی بهنمایش گذاشتهاند تا مجموعهی Dynamic Island یکپارچه بهنظر برسد.
ازآنجاکه پنل آیفون ۱۴ پرو OLED است و برای نمایش رنگ مشکی، عملا پیکسلها را خاموش میکند، مادامیکه نور شدیدی روی سطح گوشی نتابد، نمیتوانید شکاف بین حفرهها را تشخیص دهید. توجه داشته باشید که وجود این شکاف، برای فراهمسازی امکان تعامل با Dynamic Island ضروری است.
رابط Dynamic Island بسته به اپلیکیشنی که اجرا میکنید، ممکن است یکی از سه حالت زیر را به خود بگیرد:
- وقتی اپلیکیشنی مانند Camera به میکروفون یا دوربین گوشی دسترسی داشته باشد، ابعاد Dynamic Island تغییری نمیکند؛ اما در شکاف میان دو حفره، نقطهای بهرنگ سبز ظاهر میشود؛
- وقتی قرار است اطلاعات یا اعلانیهی خاصی بهنمایش دربیاید، Dynamic Island بزرگتر میشود و شکل حرف i را به خود میگیرد. هنگام اجرای دو اپلیکیشن بهطور همزمان، آیکون هریک به گوشهای از Dynamic Island انتقال مییابد.
- با لمس کوتاه Dynamic Island، به اپلیکیشن مربوطه انتقال مییابید؛ اما با لمس طولانی، ابعاد پنجرهی داینمیک آیلند بزرگتر میشود چند قابلیت محدود برای کنترل اپ مانند توقف تایمر یا مکث موسیقی در اختیارتان قرار میگیرد.
- در شرایطی مانند دریافت تماس، اطلاعات و کلیدهای مربوط به تماس، داخل پنجرهی کوچکی به نمایش درمیآید که از دل Dynamic Island بیرون آمده است.
در حال حاضر Dynamic Island از اپها و قابلیتهای محدودی پشتیبانی میکند؛ اما اپل فهرست بلندبالایی از API-ها را دراختیار توسعهدهندگان قرار داده است تا در آینده اپهای بیشتری از رابط جدید کوپرتینونشینها برای تعامل با گوشی استفاده کنند؛ بهعنوان مثال میتوان به API مربوط به اعلانات زنده اشاره کرد که اجازه میدهد تا وضعیت یک رویداد مانند مسابقهی فوتبال یا درخواست تاکسی اینترنتی را از داخل پنجرهی Dynamic Island بهطور زنده مشاهد کنیم.
اگر حذفشدن ناچ را کنار بگذاریم، آیفون ۱۴ پرو هیچ تفاوت ظاهری دیگری با نسل قبل ندارد؛ همان طراحی تحت، گوشههای گرد و کیفیت ساخت فوقالعاده بالا را در نسل جدید نیز میبینیم؛ با این تفاوت که بهخاطر استفاده از حسگر بزرگترِ ۴۸ مگاپیکسلی، مجموعهی دوربین پشتی بزرگتر و قطورتر شده است و باعث لقخوردن شدید گوشی، هنگام استفاده روی سطح میز میشود.
اگر بخواهیم کمی عمیقتر به موضوع نگاه کنیم، آیفون ۱۴ پرو مکس ۰٫۵ میلیمتر کمعرضتر، ۰٫۲ میلیمتر قطورتر و ۰٫۱ میلیمتر کوتاهتر از نسل قبل است. بهلطف کاهش عرض گوشی، تعدادی از همکاران زومیتی، آیفون ۱۴ پرو مکس را خوشدستتر از آیفون ۱۳ پرو مکس میدانستند.
آیفون ۱۴ پرو درستمانند آنچه از محصولات اپل انتظار داریم، حسوحال بسیار خوبی را به کاربر انتقال میدهد؛ البته اگر مدام دستمال میکروفایبر در دست داشته باشید و لکههای روی فریم فولادی و براق گوشی را پاک کنید. پشت گوشی مانند گذشته مات است و با بافت نرمش بهراحتی مجذوبتان میکند.
در شرایطی که انتظار داشتیم تا لایحههای در دست تصویب اروپا، اپل را ناچار به پذیرش USB-C کند؛ اما امسال نیز چنین نشد و آیفون ۱۴ پرو کماکان از پورت ۱۰ سالهی لایتنینگ با استاندارد نخنما و بسیار کُند USB 2.0 استفاده میکند.
اپل امسال رنگبندی آیفونها را نیز تغییر داده است؛ دیگر از رنگ سبز، آبی و خاکستری خبری نیست و جای آنها را رنگهای بنفش تیره و مشکی گرفتهاند. آیفون ۱۴ پرو بهلحاظ مقاومت دربرابر آب و گردوغبار نیز بهبودی نسبت به قبل تجربه نمیکند و با گواهی IP68، روی کاغذ میتواند فشار آب در عمق ۶ متری را تا ۳۰ دقیقه تحمل کند.
صفحهنمایش و اسپیکر آیفون ۱۴ پرو
صفحهنمایش آیفون ۱۴ پرو مکس مانند گذشته ۶٫۷ اینچی است؛ اما اکنون بهواسطهی حذف ناچ، وضوح آن اندکی بیشتر شده و با ۲۷۹۶ × ۱۲۹۰ پیکسل برابری میکند. نمایشگر آیفون از پنل OLED استفاده میکند و اکنون به روشنایی بهمراتب بالاتری دست مییابد؛ کوپرتینونشینها حداکثر روشنایی پنل آیفون در محیطهای بسیار روشن را ۲۰۰۰ نیت عنوان میکنند که با اختلاف ۲۵۰ نیتی فراتر از روشنایی ۱۷۵۰ نیتی گلکسی اس ۲۲ اولترا قرار میگیرد.
تراکم پیکسلی ۴۶۰ پیکسلبراینچی، وضوح فوقالعاده بالایی را برای نمایش متون و تصاویر بهارمغان میآورد؛ بهطوری که به سختی میتوان با چشمان غیرمسلح، پیکسلها را از هم تفکیک کرد. صفحهنمایش آیفون ۱۴ پرو از ویدئوهای HDR با استانداردهای HDR10 و Dolby Vision پشتیبانی میکند؛ بنابراین پنل آیفون حداقل یا باید ۱۰ بیتی باشد یا باید قابلیت القای حس رنگهای با عمق ۱۰ بیت (8bit + FRC) را داشته باشد. پشتیبانی از فضای رنگی وسیع DCI P3، یکی دیگر از پیشنیازهای پشتیبانی از HDR است.
برخلاف گوشیهای اندرویدی که به کاربر امکان انتخاب از بین پروفایلهای رنگی مختلف را میدهند، آیفون بهطور خودکار بین فضای رنگی sRGB و DCI P3 سوئیچ میکند؛ بنابراین ما در زومیت امکان سنجش سطح پوشش و دقت تولید رنگهای DCI P3 در پرچمدار اپل را نداشتیم؛ اما آیفون ۱۴ پرو مکس در زمینهی پوشش رنگهای sRGB عالی عمل میکند؛ رنگهایی با دمای متعادل و بالاترین دقت در میان تمام گوشیهایی که تاکنون در زومیت بررسی کردهایم.
ما زیر نور عادی آفتاب در تهران به روشنایی خودکار ۱۳۸۸ نیت دست یافتیم که حدود ۳۰ درصد بیشتر از روشنایی ۱۰۶۵ نیتی بهدستآمده در بررسی آیفون ۱۳ پرو مکس است؛ اما هنگام پخش ویدئوی HDR10 با الگوی شطرنجی ۵۰ درصدی، روشنایی دستگاه به عدد فوقالعادهی ۲۰۴۹ نیتی رسید که با اختلاف چشمگیر ۲۲ درصدی، فراتر از روشنایی ۱۶۸۲ نیتی بهدستآمده در بررسی گلکسی اس ۲۲ اولترا قرار میگیرد.
صفحهنمایش هر دو مدل آیفون ۱۴ پرو و ۱۴ پرو مکس مانند گذشته از فناوری ProMotion استفاده میکنند؛ بدین مفهوم که در محیط رابط کاربری و برخی از اپلیکیشنها، نرخ نوسازی بسته به محتوایی که روی صفحه نقش میبندد، نرخ نوسازی بین ۱۰ تا ۱۲۰ هرتز تغییر میکند. گذشته از نرخ نوسازی متغیر بین ۱۰ تا ۱۲۰ هرتز، آیفونهای جدید از نرخ نوسازی یک هرتز نیز پشتیبانی میکنند که البته این نرخ تنها در وضعیت قفلشدهی گوشی فعال میشود و شرایط را برای قابلیت جدید و موردانتظار دنیای iOS، «صفحهنمایش همواره-روشن»، فراهم میسازد.
آیفون ۱۴ پرو مکس مانند گذشته از ترکیب دو اسپیکر در پایین فریم و لبهی بالایی گوشی در قالب اسپیکرهای استریو بهره میبرد. بلندی و کیفیت صدا تفاوتی با آیفون ۱۳ پرو مکس ندارد و تعادل بسیار خوبی را میان شدت صدای کانال بالا و پایین شاهد هستیم. آیفون در فرکانسهای پایین بسیار بهتر از گلکسی اس ۲۲ اولترا عمل میکند و بیسهای کوبندهتری را تولید میکند؛ اما در فرکانسهای میانی اندکی از رقیب خود جا میماند. از لحاظ حجم صدا نیز برتری با پرچمدار اپل است.
رابط کاربری و نرم افزار آیفون ۱۴ پرو
آیفون ۱۴ پرو بهطور پیشفرض از سیستمعامل iOS 16 بهره میبرد؛ پیشتر مرجان شیخی در مقالهای جامع، به بررسی iOS 16 پرداخت و ریز و درشت بهبودها و تغییرات سیستمعامل جدید اپل نسبت به گذشته را با شما در میان گذاشت؛ بنابراین از شما دعوت میکنیم تا برای خواندن دربارهی ویژگیهای iOS 16 به مقالهی یادشده مراجعه کنید.
صرفنظر از ویژگیهای نرمافزاری iOS 16، دستگاه پرچمدار جدید اپل چند قابلیت نرمافزاری ویژه را نیز در دل خود دارد که دستگاههای قدیمیتر با بهروزرسانی به iOS 16 به آنها دسترسی نخواهند داشت. این ویژگیها، صفحهنمایش هموارهروشن، قابلیت تشخیص تصادف و قابلیت اتصال ماهوارهای برای ارسال پیامهای اضطراری را شامل میشوند.
صفحهنمایش هموارهروشن در آیفون ۱۴ پرو برخلاف دستگاههای اندرویدی هیچگونه قابلیت شخصیسازی ارائه نمیدهد و صرفاً میتوان آن را فعال/غیرفعال کرد. AOD آیفون رفتار متفاوتی نیز دارد؛ اول اینکه محتوای چندان متفاوتی با لاکاسکرین نمایش نمیدهد و کل صفحه را روشن نگه میدارد، دوما اینکه بسته به روشنایی محیط میتواند خیلی تاریک یا خیلی روشن باشد.
ازآنجاکه روشنایی محیط متغیر است، نمیتوان دقیق گفت که AOD چه تأثیری بر مصرف باتری میگذارد؛ اما براساس تستهای زومیت در روشنایی روز و داخل اتاق، با روشنبودن AOD در حالت Idle، گوشی در هر ساعت ۰٫۷ درصد باتری مصرف میکند و در حالت غیرفعالبودن AOD، این عدد به حدود ۰٫۵ درصد میرسد.
عملکرد، تجربه بازی و عمر باتری آیفون ۱۴ پرو
اپل امسال مرز بین مدلهای پرو و عادی آیفون را پررنگتر کرد؛ در شرایطیکه آیفون ۱۴ و آیفون ۱۴ پلاس از تراشهی A15 بهکاررفته در آیفون ۱۳ پرو استفاده میکنند، دستگاههای گرانقیمتترِ آیفون ۱۴ پرو و آیفون ۱۴ پرو مکس از تراشهی جدید A16 Bionic قدرت میگیرند. تراشهی A16 با ترکیب ۲ هستهی پرقدرت و ۴ هستهی کممصرف بهعنوان CPU و گرافیک ۵ هستهای، ساختاری مشابه نسل گذشته دارد.
تراشهی A16 Bionic برمبنای فرایند ساخت ۴ نانومتری TSMC تولید میشود، این فرایند از لحاظ تراکم ترانزیستور تفاوت فاحشی را رقم نمیزند، از همینرو تعداد ترانزیستورها در تراشهی جدید اپل با بهبود ناچیز ۶ درصدی، از ۱۵ به ۱۶ میلیارد افزایش یافته است.
پردازندهی مرکزی A16 از ترکیب دو هستهی پرقدرت ۳٫۴۶ گیگاهرتزی با کُد Everest و چهار هستهی کممصرف ۲٫۰۲ گیگاهرتزی با کُد Sawtooth قدرت میگیرد. اپل به بهبود عملکرد CPU عددی را نسبت نمیدهد و صرفاً به گفتن «هستههای پرقدرت سریعتر از A15 Bionic» بسنده میکند؛ اما مدعی است که هستههای پرقدرت تا ۲۰ درصد توان مصرفی کمتری دارند و هستههای کممصرف نیز «یکسوم رقبا» توان مصرف میکنند. کوپرتینونشینها میگویند CPU تراشهی جدیدشان تا ۴۰ درصد سریعتر از «نزدیکترین تراشهی رقیب» عمل میکند.
بررسیها نشان میدهد که هریک از هستههای پرقدرت ۸ مگابایت کش L2 و ۱۹۲ کیلوبایت کش L1 دراختیار دارند؛ درحالیکه مجموعهی هستههای کممصرف به ۴ مگابایت کش L2 مشترک دسترسی دارند. اپل کش سیستمی تراشهی A16 را که همهی ماژولهای تراشه از آن استفاده میکنند، از ۳۲ مگابایت در نسل گذشته به ۲۴ مگابایت کاهش داده است.
تراشهی A16 Bionic از واحد پردازش گرافیکی ۵ هستهای استفاده میکند؛ اما اپل در مورد مقدار بهبود عملکرد GPU درمقایسهبا نسل قبلی، صحبتی بهمیان نمیآورد. موتور پردازش عصبی ۱۶ هستهای A16 با بهبود ناچیز ۷٫۵ درصدی، اکنون قابلیت انجام ۱۷ تریلیون عملیاتبرثانیه را دارد. اپل در رویداد Far out از افزایش ۵۰ درصدی پهنای باند حافظه در تراشهی A16 سخن بهمیان آورد؛ موضوعی که بهطور تلویحی به ارتقای DRAM از LPDDR4X-4266 به LPDDR5-6400 اشاره دارد.
دیگر ویژگیهای کلیدی A16 Bionic شامل پردازندهی بهروزشدهی سیگنال تصویر (ISP) میشود؛ پردازندهای که از عمدهی پردازش تصاویر ثبتشده با دوربین ۴۸ مگاپیکسلی آیفون ۱۴ پرو و فیلمبرداری Cinematic با وضوح 4K برمیآید. اپل میگوید ISP جدید با همراهی CPU و GPU و موتور پردازش عصبی، قابلیت انجام ۴ تریلیون عملیاتبرثانیه روی عکسها را دارد.
آیفون ۱۴ پرو همانند نسل قبلی در چهار نسخه با حافظهی ذخیرهسازی ۱۲۸، ۲۵۶ و ۵۱۲ گیگابایت بههمراه مدل یک ترابایتی بهفروش میرسد. بررسیها نشان میدهد که پرچمدار جدید اپل نیز از ۶ گیگابایت DRAM استفاده میکند. همانطور که مشاهده میکنید، عملکرد حافظهی ذخیرهسازی گوشی جدید تفاوتی با نسل قبل ندارد.
آیفون ۱۴ پرو در پردازشهای تکهستهای حدود ۸ درصد و در پردازشهای چندهستهای ۱۲ درصد سریعتر از آیفون ۱۳ پرو عمل میکند؛ بنابراین با توجه به افزایش ۷ درصدی فرکانس از ۳٫۲۴ به ۳٫۴۵ گیگاهرتز، بهنظر میرسد که معماری هستههای پرقدرت A16 تفاوت چندانی با نسل گذشته ندارد. در مقام مقایسه با دستگاههای اندرویدی، پرچمدار اپل از هر دو نسخهی اگزینوس و اسنپدراگون گلکسی S22 اولترا حدود ۵۰ درصد و از گوشی گیمینگ Red Magic 7S Pro با تراشهی Snapdragon 8+ Gen 1 حدود ۲۸ درصد سریعتر است.
تأثیر پهنای باند بسیار زیاد DRAM و عملکرد تکهستهای فوقالعادهی آیفون ۱۴ پرو را در تجربهی وبگردی نیز میتوان بهوضوح دید؛ جاییکه آیفون با شکافی ۲۰۰ درصدی از نسخهی اسنپدراگون گلکسی S22 اولترا بهتر عمل میکند.
در پردازشهای گرافیکی، شکاف میان آیفون و باقی گوشیها، حداقل دستگاههای مجهز به تراشهی اسنپدراگون کمرنگتر میشود. واحد پردازش گرافیکی اپل در محاسبات عمومی مانند مواردی همچون پیادهسازی الگوریتم HDR، تا ۱۶۰ درصد بهتر از گلکسی اس ۲۲ اولترا عمل میکند؛ اما در بازیها، عملکرد کموبیش مشابه یا حدود ۲۰ درصد بهتر را از آیفون شاهد هستیم.
آیفون ۱۴ پرو در استفادههای سنگین و مداوم نیز پایداری عملکرد مناسبی را بهنمایش میگذارد. در تست ۲۰ دقیقهای زومیت که تراشهی گوشی تحت فشار سنگینی قرار میگیرد و بدنه داغ میشود، آیفون ۱۴ پرو مکس بین ۱۶ تا ۲۳ درصد افت عملکرد داشت؛ درحالیکه نسخهی اسنپدارگون گلکسی اس ۲۲ اولترا حدود ۵۰ درصد و گلکسی زد فولد ۴ بالغبر ۲۸ درصد افت عملکرد تجربه کردند. بعد از افت عملکرد، آیفون ۱۴ پرو مکس عملکردی کموبیش مشابه زد فولد ۴ بهنمایش میگذارد؛ اما ۵۵ تا ۸۶ درصد بهتر از هر دو نسخهی اس ۲۲ اولترا است.
پرچمدار جدید اپل در اجرای بازیها نیز بسیار عالی عمل میکند. بازی سنگین و جهانباز Genshin Impact که هر گوشی پرچمداری را بهشدت بهچالش میکشد، روی آیفون ۱۴ پرو مکس حتی با بالاترین تنظیمات گرافیکی نیز منابع سختافزاری دستگاه را درگیر نمیکند و بدون افت فریم محسوس، با نرخ فریم ۵۵ تا ۶۰ فریمبرثانیه اجرا میشود؛ در حالیکه نسخهی اسنپدراگون گلکسی اس ۲۲ اولترا، در همین شرایط به نرخ میانگین ۴۵ فریمبرثانیه دست مییابد.
ظرفیت باتری آیفون ۱۴ پرو مکس نهتنها افزایشی نداشته، بلکه با کاهشی ۲۹ میلیآمپرساعتی، حدود ۴۳۲۳ میلیآمپرساعت است که مقابل باتریهای غولپیکر بهکاررفته در دستگاههای اندرویدی، ظرفیت چندان چشمگیری نیست. اپل میگوید آیفون ۱۴ پرو مکس میتواند تا ۲۹ ساعت ویدیو یا ۹۵ ساعت موسیقی پخش کند.
در شرایط آزمایشگاهی زومیت با روشنایی ۲۰۰ نیتی نمایشگر، حالت پرواز و قطع صدای اسپیکر، آیفون ۱۴ پرو مکس توانست ۳۱ ساعت و ۳۰ دقیقه ویدئوی معیار زومیت با وضوح 720P را پخش کند. بدینترتیب شارژدهی پرچمدار جدید اپل هنگام پخش ویدیو حدود ۴ ساعت کمتر از نسل گذشته است؛ اما با اختلاف ۸ تا ۱۰ ساعتی، در جایگاهی بالاتر از گلکسی اس ۲۲ اولترا قرار میگیرد.
کوپرتینونشینها در فناوری شارژ آیفون نیز تغییری ایجاد نکردهاند، نه خبری از پورت شارژ USB-C است و نه اثری از فناوری شارژ چند-۱۰ واتی میبینیم. پرچمدار جدید اپل را میتوان با شارژرهای سیمی مبتنیبر USB Power Delivery با توان بالغبر ۲۰ وات، شارژر بیسیم MagSafe با توان ۱۵ وات یا پد شارژ Qi با توان ۷٫۵ وات شارژ کرد.
بررسی دوربین آیفون ۱۴ پرو
چینش، نوع و تعداد دوربینهای پشتی آیفون ۱۴ پرو تفاوت محسوسی نسبت به آیفون ۱۳ پرو تجربه نمیکند؛ بازهم شاهد ترکیب آشنای سهگانه با ماژولهای واید، اولتراواید و تلهفوتو بههمراه ماژول عمقسنجی ToF هستیم، اما کوپرتینونشینها هم از بُعد سختافزار، هم نرمافزار، تغییرات معناداری را در دوربین آیفون بهوجود آوردهاند. در ادامه با جزئیات و مشخصات فنی هریک از ماژولها بیشتر آشنا میشویم.
دوربین اصلی (واید) آیفون ۱۴ پرو / پرو مکس چشمگیرترین تغییرات را درمقایسهبا سایر ماژولها تجربه میکند؛ اپل برای نخستینبار و با تأخیری چندساله نسبت به رقبا، وارد بازی مگاپیکسلها و دوربینهای چند دَه مگاپیکسلی شد. دوربین اصلی از حسگر بزرگِ ۴۸ مگاپیکسلی با ابعاد 1/1.28 اینچی و پیکسلهای ۱٫۲۲ میکرومتری بهره میگیرد؛ بدینترتیب حسگر دوربین واید آیفون ۱۴ پرو ۶۵ درصد از نسل قبل و ۳ درصد از حسگر ۱۰۸ مگاپیکسلی گلکسی S22 اولترا بزرگتر است.
روی سطح حسگر دوربین اصلی فیلتر Quad-Bayer قرار دارد؛ بدینمفهوم که هرچهار پیکسل مجاور، رنگ یکسانی را میبینند و درنتیجه عکس نهایی با وضوح ۱۲ مگاپیکسل و پیکسلهای بزرگی بهابعاد ۲٫۴۴ میکرومتر ثبت میشود. سطح بزرگترِ حسگر و ابعاد بزرگِ پیکسلهای تجمیعشده به آیفون اجازه میدهد تا براساس ادعای اپل، «تا ۲ برابر عکسهای بهتری را در تاریکی ثبت کند».
اپل میگوید دوربین اصلی آیفون ۱۴ پرو از نسل دوم سیستم لرزشگیر Sensor-shift (خنثیسازی لرزش تصویر با حرکت حسگر بهجای لنز) استفاده میکند. دوربین واید آیفون برای جبران تأثیر ابعاد بزرگِ حسگر روی کاهش محدودهی فوکوس، از لنزی با دیافراگم تنگترِ f/1.8 بهجای f/1.5 بهره میگیرد و برای فوکوس خودکار نیز به فناوری تشخیص فاز Dual-Pixel اتکا دارد.
ابعاد بزرگِ حسگر باعث کاهش عمق میدان دوربین اصلی آیفون ۱۴ پرو میشود؛ بدینمفهوم که در عکاسی از سوژههای نزدیک، بوکهی طبیعی را پیرامون سوژه مشاهده خواهید کرد.
صرفنظر از بوکهی طبیعی، دوربین اصلی آیفون ۱۴ پرو محدودهی کمتری را نیز فوکوس نگه میدارد؛ بهعنوان مثال در دو عکس زیر که با آیفون ۱۴ پرو و آیفون ۱۳ پرو ثبت شدهاند، مشاهده میکنید که چهرهی شبنم توایی در عکس آیفون ۱۳ پرو جزئیات بیشتری دارد.
آیفون ۱۴ پرو تنها در حالتی امکان عکاسی با وضوح کامل ۴۸ مگاپیکسلی را به کاربر میدهد که تنظیمات عکاسی RAW فعال باشد. در این حالت، عکسهایی چند ۱۰ مگاپیکسلی با فرمت DNG ثبت خواهید کرد که جزئیات بیشتری دارند و آزادی عمل بیشتری را هنگام ویرایش عکس در اختیارتان میگذارند.
تفاوت جزئیات عکس ۱۲ و ۴۸ مگاپیکسلی آیفون ۱۴ پرو
اپل با مدد گرفتن از ابعاد بزرگ عکسهای ۴۸ مگاپیکسلی، امکان عکاسی با بزرگنمایی ۲ برابری را نیز دراختیار کاربر میگذارد. این عکسها با ایجاد برشی از میانهی تصویر ۴۸ مگاپیکسلی دوربین اصلی ثبت میشوند؛ برهمین اساس وضوح و جزئیات بسیار زیادی دارند. از حالت بزرگنمایی دو برابری هنگام عکاسی پرتره نیز میتوان استفاده کرد.
دوربین اولتراواید همانند گذشته ۱۲ مگاپیکسلی است؛ اما از حسگر بهمراتب بزرگترِ 1/2.55 اینچی با پیکسلهای ۱٫۴ میکرومتری استفاده میکند. این حسگر دربرابر لنزی با دیافراگم f/2.2 قرار دارد و با بهرهگیری از فوکوس خودکار Dual-Pixel امکان عکاسی ماکرو از فواصل بسیار نزدیک را نیز فراهم میآورد. اپل با اتکا بر افزایش ۹۶ درصدی مساحت حسگر، میگوید دوربین اولتراواید اکنون میتواند تا ۳ برابر عکسهای بهتری را در تاریکی بگیرد.
دوربین تلهفوتو تفاوتی با نسل گذشته ندارد؛ بازهم شاهد ماژول ۱۲ مگاپیکسلی با ابعاد 1/3.5 اینچی و پیکسلهای ۱٫۰ میکرومتری بههمراه لنزی با دیافراگم f/2.8، بزرگنمایی اپتیکال ۳ برابری نسبت به تصویر دوربین اصلی، لرزشگیر اپتیکال OIS و فوکوس خودکار تشخیص فاز هستیم. اپل مدعی است که دوربین تلهفوتو تا ۲ برابر عکسهای بهتری در تاریکی میگیرد؛ پیشرفتی که بیشاز هرچیز به بهبود الگوریتم پردازش تصویر بازمیگردد.
دوربین سلفی از همان حسگر ۱۲ مگاپیکسلی و 1/3.6 اینچی استفاده میکند با این تفاوت که اکنون در پسِ لنزی با دیافراگم گشودهترِ f/1.9 قرار دارد و از فوکوس خودکار و لرزشگیر اپتیکال OIS نیز بهره میگیرد.
نرمافزار دوربین آیفون ۱۴ پرو مانند گذشته الگوریتمهای Smart HDR و Night و Deep Fusion را بهترتیب برای روشنایی روز، تاریکی و روشنایی غیرایدهآل بهکار میگیرد.
- در شرایط نوری متوسط تا تاریک، آیفون ۱۴ پرو الگوریتم نرمافزاری Deep Fusion را با تمام دوربینهایش بهکار میگیرد؛ الگوریتمی که با ثبت چندین فریم و آنالیز آنها در سطح پیکسل و انتخاب بهترین بخش هرکدام، براساس ادعای اپل عکسهایی واضح با جزئیات بسیار زیاد تولید خواهد کرد.
- برای عکاسی در روشنایی روز، الگوریتم Smart HDR وارد عمل میشود؛ الگوریتمی که برای دستیابی به عکسهایی واقعگرایانه، بهکمک موتور پردازش عصبی A16 با شناسایی بخشهای مختلف سوژه، برای هر بخش کنتراست و تراز سفیدی و نوردهی را بهصورت مجزا تنظیم میکند.
- حالت Night با تاریکترشدن محیط، گوشی براساس شدت نور موجود تعدادی فریم را در سطوح نوردهی مختلف ثبت و بهترین بخش هرکدام را باهم ترکیب میکند.
اما آنچه اکنون تفاوتها را رقم میزند، پایپلاین جدید Photonic Engine اپل برای گوشیهای آیفون ۱۴ پرو و ۱۴ پرو مکس است. بهمدد Photonic Engine، الگوریتم Deep Fusion میتواند از مراحل ابتداییتر فرایند عکاسی و از میان چندین فریم غیرفشرده، بهترین بخشهای هر فریم را برای ثبت عکسهایی روشنتر و پرجزئیاتتر انتخاب کند.
مقایسه دوربین آیفون ۱۴ پرو و آیفون ۱۳ پرو
برای آنکه متوجه مقدار پیشرفت دوربین آیفون ۱۴ پرو شویم، عملکرد آن را در سناریوهای مختلف از عکاسی HDR گرفته تا پرتره و عکاسی در تاریکی با آیفون ۱۳ پرو مقایسه کردیم.
عکاسی HDR با آیفون
آیفون ۱۴ پرو در زمینهی HDR و بازیابی جزئیات از سایهروشن تصویر، عمدتا نزدیک به نسل قبل عمل میکند؛ بنابراین نباید از آن انتظار داشته باشید تا مانند پیکسل یا گلکسی، جزئیات ابرها را از دل نور آفتاب بیرون بکشد.
در عکسهای بالا، آیفون ۱۴ پرو اندکی گسترهی دینامیکی وسیعتری دارد؛ اما کنتراست بالاتر و رنگهای اشباعتر آیفون ۱۳ پرو، عکس آن را خوشایندتر کرده است.
جزئیات سوژههای نزدیک
عکسهای دوربین اصلی در فواصل معقول و مناسب از سوژه، از نظر جزئیات تفاوت چندانی با نسل قبل ندارد؛ اما بهنظر میرسد که رنگها کمی واقعگرایانهتر هستند، آیفون ۱۳ پرو رنگها را اشباعتر و گرمتر ثبت میکند.
جزئیات سوژههای دور
وقتی فاصله از سوژه را افزایش میدهیم، آیفون ۱۴ پرو اندکی بهتر از آیفون ۱۳ پرو ظاهر میشود؛ بهعنوان مثال در عکسهای زیر چنانچه به سرسرهها دقت کنید، پرچمدار جدید اپل اندکی جزئیات بهتری ثبت کرده و کنترل بهتری روی نویز داشته است.
جزئیات عکسهای اولتراواید
دوربین اولتراواید با کمکگرفتن از حسگر بزرگترش، عکسهای پرجزئیاتتر و کمنویزتری نسبت به آیفون ۱۳ پرو میگیرد.
عکاسی پرتره با آیفون
آیفون ۱۴ پرو درستمانند گذشته با هر دو دوربین واید و تلهفوتو قابلیت عکاسی پرتره دارد. بهنظر میرسد که پرچمدار جدید اپل دقیقتر از گذشته سوژه را از پسزمینه تفکیک میکند. از طرف دیگر جزئیات چهرهی سوژه نیز بیشتر و بافت پوست طبیعیتر است؛ این موضوع تا حدود زیادی در مورد دوربین تلهفوتو نیز صدق میکند.
عکاسی در تاریکی با آیفون
در محیط کاملاً تاریک استودیوی زومیت، دوربین اولتراواید هر دو گوشی عکسهای غیرقابلقبولی میگیرد؛ اما در مقام مقایسه، عکس گوشی جدید اندکی روشنتر و پرجزئیاتتر است؛ البته قطعاً نه بهاندازهی ۳ برابری که اپل ادعا میکند.
برتری دوربین اصلی آیفون ۱۴ پرو مکس در عکاسی تاریکی محسوستر است؛ پرچمدار جدید اپل در این عکس رنگهای جذابتر و اندکی جزئیات بیشتری را بهنمایش میگذارد.
برخلاف دوربینهای واید و اولتراواید، دوربین تلهفوتو در عکاسی تاریکی برتری چندان محسوسی را نسبت به نسل گذشته ارائه نمیدهد.
عکاسی سلفی با آیفون
دوربین سلفی آیفون ۱۴ پرو عکسهای شارپتر و پرجزئیاتتری را از چهرهی سوژه ثبت میکند؛ اما رنگ پوست در عکس آیفون ۱۳ پرو اندکی طبیعیتر بهنظر میرسد.
آیفون ۱۴ پرو در زمینهی فیلمبرداری نیز بهبودهایی را تجربه میکند؛ فیلمبرداری Cinematic Mode که بهموجب آن محل فوکوس بهطور هوشمند جابهجا میشد و ویدئوها حالوهوای سینمایی بهخود میگرفت، اکنون دیگر محدود به 1080p نیست و میتوان چنین ویدئوهایی را با وضوح 4K و نرخهای ۲۴ و ۳۰ فریمبرثانیه گرفت.
حالت Action Mode همانطور که از نامش برمیآید، برای فیلمبرداری از سوژههای پرتحرک است، این قابلیت با ایجاد کراپ روی تصویر 4K هر سه دوربین پشتی، به کاربر اجازه میدهد تا ویدئوهای عاری از لرزشی و پرجرئیاتی را با وضوح 2.8K یا ۱۵۸۴ × ۲۸۱۶ پیکسل و با نرخ ۶۰ فریمبرثانیه بگیرد.
آیفونها در چند سال اخیر در بحث فیلمبرداری، سرآمد دنیای موبایل بودند و اکنون این برتری با آیفون ۱۴ پرو عمیقتر شده است.
جمعبندی و مقایسه آیفون ۱۴ پرو
آیفون ۱۴ پرو در تمامی زمینهها از نسل قبل بهتر عمل میکند؛ تراشهی پرقدرتتر، صفحهنمایش عالی با روشنایی فوقالعاده و دقت کمنظیر، دوربینهای کارآمدتر از گذشته و Dynamic Island که پتانسیل آن را دارد تا جریانی شبیه به حذف جک هدفون را در دنیای اندروید ایجاد کند؛ هرچند که این قابلیت راه درازی تا کاملشدن پیشرو دارد.
با تمام اینها، بهنظر نمیرسد که حداقل برای کاربران آیفون ۱۳ پرو، خرید آیفون جدید، تصمیم معقولی باشد؛ چراکه بهبودها و پیشرفتهای گوشی بهقدری چشمگیر نیست که اختلاف قیمتی چندین میلیونتومانی آنها را توجیه کند؛ مگر آنکه واقعاً صرف هزینهی نجومی برایتان موضوعیتی نداشته باشد که در اینصورت بهحالتان غبطه میخوریم!
شما چه دیدگاهی دربارهی آیفون ۱۴ پرو دارید؟ آیا Dyanmic Island و بهبودهای صورتگرفته در دوربین، بهاندازهای است که در مقایسهبا آیفون ۱۳ پرو ارزش خرید ایجاد کند؟ لطفا نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
نظرات