فیل شیلر، مدیر اجرایی اپل، در مراسم ۲۰۱۱ رونمایی از iPhone 4s روی صحنه رفت و گفت:
شیلر مانع راه تحقق این رویا را اتکای بیشازحد رابطهای صوتی به ساختارهای زبانی ساده، مثل «به مامان زنگ بزن»، «آهنگ بتهوون رو پخش کن» یا «با این شماره تماس بگیر» میدانست. شیلر در ادامه گفت:
در این لحظه، شیلر کمی مکث کرد تا در اسلاید بعدی، آیکون آشنای میکروفونی روی پسزمینهی آلومینیومی به نمایش درآید.
و بدینترتیب، دستیار صوتی آیفون متولد شد. آن روزها، هر توصیفی که از Siri شنیده میشد، کاملا مثبت بود و اکثراّ آن را تکنولوژی انقلابی توصیف میکردند؛ یکی آن را «نویدگر قدرتمندی از آیندهی موبایل» و دیگری آن را «آغازگر تجربهی کاربری جدیدی برای تمام محصولات موبایل و مک اپل» مینامید.
امروز، با گذشت ۱۲ سال از عمر Siri، این دستیار صوتی با تغییرات چشمگیری همراه بوده است و اگرچه در برخی موارد، انتظارات ما را برآورده نکرده، در موارد بسیاری کارمان را راه انداخته و در وقت صرفهجویی کرده است. در ادامه، ضمن معرفی Siri و سازوکار آن، شما را با فهرستی از دستورات کاربردی، جالب و حتی کمتر شناخته شده سیری آشنا خواهیم کرد تا اگر تاکنون به هر دلیلی Siri را نادیده گرفتهاید، به او شانس دوبارهای بدهید.
سیری (Siri) چیست
سیری (Siri) نام دستیار هوشمند اپل در اکوسیستم این شرکت است که از هوش مصنوعی مبتنی بر یادگیری ماشین برای ارائهی فهرستی از پیشنهادات به کاربران، پاسخ به پرسشهای آنها یا کنترل دستگاهها استفاده میکند. کاربران میتوانند Siri را با انواع صداهای طبیعی و به ۲۱ زبان مختلف شخصیسازی کنند.
دستیار هوشمند اپل در سال ۲۰۱۱ عرضه شد و در این مدت به طرز چشمگیری تکامل یافته است. سیری حالا صدای بهمراتب طبیعیتری دارد، میتواند پرسشها را بهصورت عامیانه پاسخ دهد، مکالمات قبلی را به یاد بیاورد و کنترل بخشی از جنبههای زندگی شما را به دست بگیرد.
شبکههای عصبی و الگوریتمهای مورد استفادهی Siri برای پردازش درخواستهای کاربر، هم بهطور محلی از خود دستگاه و هم از سرورهای اپل در فضای ابری کمک میگیرند؛ هرچند وابستگی سیری به رایانش ابری بهحدی است که اگر ارتباط وایفای دستگاه قطع باشد، نمیتواند بسیاری از درخواستهای کاربر را پردازش کند. از جمله درخواستهایی که سیری میتواند در حالت آفلاین انجام دهد میتوان به فعال کردن میانبرها، قطع و برقراری تماس، تنظیم آلارم، باز کردن اپلیکیشن و تغییر تم گوشی اشاره کرد.
اپل دستیار صوتی Siri را از شرکت پژوهشی SRI که اپلیکیشنی با همین نام در اپ استور داشت، خریداری و کمی بعد آن را با آوردن به سطح سیستم عامل iOS، همراه با آیفون 4s عرضه کرد. سیری آن اوایل چیزی جز یک قابلیت ساده برای مدیریت تسک نبود و فقط میتوانست به دستورات پیشپاافتاده پاسخ دهد. اپل هرسال با بهروزرسانی iOS به ویژگیهای سیری اضافه کرده و هوش مصنوعی آن را چنان بهبود بخشیده تا بتواند کماکان با دستیارهای صوتی دیگر چون گوگل اسیستنت و آمازون الکسا رقابت کند.
فهرست دستگاههایی که درحالحاضر از سیری پشتیبانی میکنند را در ادامه خوهید دید:
- آیفون 6s به بعد
- ایرپادز نسل دوم، ایرپاد مکس و ایرپادز پرو
- آیپد نسل پنجم به بعد
- تمام مدلهای آیپد پرو بهجز مدل ۱۲٫۹ اینچی نسل اول
- آیپد مینی نسل پنجم به بعد
- آیپد ایر نسل سوم به بعد
- تمام مدلهای اپل واچ
- هومپاد و هومپاد مینی
- مکبوک پرو ۲۰۱۸ به بعد
- مکبوک ایر ۲۰۱۸ به بعد
- آیمک پرو
سیری Siri چطور کار میکند
سیری با فشردن و نگه داشتن دکمهی هوم یا دکمهی جانبی یا گفتن دستور «Hey Siri» در دستگاههای اپل فعال میشود. وقتی شروع به صحبت میکنید، دستور شما ابتدا بهطور محلی پردازش میشود تا سیری تعیین کند که آیا میتوان به آن از خود دستگاه پاسخ داد یا باید به سرورهای ابری اپل متصل شد. تمام دادههای صوتی بهطور سرتاسری رمزنگاری میشوند تا نگرانی از شنود داده توسط اپل یا هر کس دیگری از بین برود.
هوش مصنوعی سیری از یادگیری ماشین برای پردازش درخواستهای کاربر و انجام کارهای مختلف استفاده میکند. توسعهدهندگان دیگر نیز میتوانند از APIهای اپل برای ایجاد فانکشنهای مخصوص اپلیکیشنهای خود استفاده کنند تا سیری بتواند به درخواستهای مربوط به این اپلیکیشنها، مثلا پخش آهنگ از اسپاتیفای، پاسخ دهد.
هرچه بیشتر از سیری در محصولات مختلف اپل استفاده کنید، این دستیار هوشمند خود را بیشتر با صدای شما و درخواستهایتان تطبیق خواهد داد؛ به همین خاطر، Siri هر کاربر مختص او است و احتمالا فقط به صدای او واکنش نشان میدهد. علاوهبراین، برای شخصیسازی کردن صدای سیری، گزینههای متعددی وجود دارد.
در تراشههای اپل، ماژولی به نام Secure Element وجود دارد که دادههای شخصی روی دستگاه را رمزنگاری میکند. این ماژول تسکها و پرسشهای پیچیده را که Siri نمیتواند بهطور محلی پاسخ دهد، برای تجزیهوتحلیل با استفاده از یک شناسهی تصادفی، به سرورهای اپل ارسال میکند.
جالب است بدانید از iOS 14 به بعد، تمام پردازشهای تبدیل متن به گفتار بهصورت محلی و به کمک موتور عصبی صورت میگیرد. بدینترتیب، قابلیتی مثل Dictation که صدای کاربر را بهصورت متنی تایپ میکند، دادهها را برای پردازش به سرورهای اپل ارسال نمیکند و جای آنها در دستگاه امن است.
با اینحال، اگر دغدغهی حریم شخصی دارید، میتوانید صدای ضبط شدهتان را از سرورهای اپل پاک کنید. برای پاک کردن دادهها از سرورهای اپل درواقع باید تمام اطلاعاتی که اپل از سیری دریافت میکند را پاک کنید که که شامل فایلهای ضبط شدهی صدایتان است.
برای پاک کردن دادههای خود از سرورهای اپل مراحل زیر را انجام دهید:
- به Settings آیفون رفته و گزینه Siri & Search را انتخاب کنید.
- تمام گزینههایی که Siri را فعال میکند، خاموش کنید؛ ازجمله Listen for ‘Hey Siri و Press Side Button for Siri. بدین ترتیب، سیری بهطور کامل غیرفعال میشود.
- از مسیر Settings > General > Keyboard ، تیک گزینهی Enable Dictation را بردارید.
اپل به شما نمیگوید با انجام مراحل بالا درواقع دارید فایلهای صوتی ضبط شدهی خود را از سرورهای این شرکت پاک میکنید؛ اما خب، این دقیقا همان کاری است که دارید انجام میدهید.
لیست دستورات سیری
پیش از معرفی دستورات سیری اپل در نظر داشته باشید که این شرکت تاکنون فهرست کاملی از فرمانهای Siri منتشر نکرده، چون این فهرست بهشدت طولانی است؛ مثل اینکه بخواهید فهرستی از تمام سوالاتی که میتوان از گوگل پرسید را در اختیار داشته باشید! ما در ادامه چند مورد از دستورات کارراهانداز و جالب را به شما معرفی میکنیم تا هم در وقتتان صرفهجویی شود و هم ارتباطتان با سیری صمیمانهتر شود.
بهترین دستورات Siri برای مدیریت گوشی
بهترین دستورات Siri برای دریافت اطلاعات
سیری میتواند خودش به بسیاری از سوالات مربوط به اطلاعات عمومی، مثل پایتخت کشورها، فاصلهی زمین تا مریخ و اطلاعاتی از این دست پاسخ دهد؛ اما در مواردی که خودش جواب را نمیداند، لینک پاسخ به سوال کاربر را در وب به او نشان خواهد داد.
بهترین دستورات Siri برای بهرهوری
بهترین دستورات Siri برای سرگرمی
بهترین دستورات Siri برای خانه هوشمند
در نظر داشته باشید که دستورات سیری برای خانه هوشمند مختص افرادی است که پلتفرم HomeKit اپل را خریدهاند و لوازم خانهی هوشمند در اختیار دارند. این لوازم باید بهطور جداگانه خریداری و از طریق اپلیکیشن Apple Home در آیفون راهاندازی شوند.
سوالات جالبی که میتوانید از Siri بپرسید
از Siri میتوانید سوالات عجیبی بپرسید و پاسخهای جالبی بشنوید. در ادامه چند مورد از این سوالات را همراه با یکی از پاسخهای سیری آوردهایم که برای مواقعی که بیحوصله هستید و به قول فیل شیلر میخواهید با آیفونتان صحبت کنید، به کار میآید.
دستورات مخفی اما بسیار کاربردی سیری
درکنار دستورات متداولی مثل تنظیم تایمر، آلارم یا برقراری تماس و ارسال پیام، فرمانهای Siri دیگری نیز وجود دارد که کمتر شناخته شده است، اما میتواند بهشدت کاربردی باشد. اپل هر سال قابلیتهای سیری را بهبود میبخشد (برای مثال، قابلیت قطع تماس با iOS 16 به سیری اضافه شد) و اگر شما به چند دستور خاص عادت کرده باشید، احتمالا از تواناییهای فعلی سیری شگفتزده خواهید شد. در ادامه به چند مورد از این قابلیتها اشاره میکنیم که اگرچه بسیار کاربردی هستند، در مقایسه با دستورات دیگر، کمتر به کار میروند.
- پرسیدن رمز عبور از سیری
میتوانید از سیری رمزعبورهایتان را بپرسید. مثلا بپرسید «What’s my Reddit password». گوشی از شما میخواهد که ابتدا با Face ID یا Touch ID احراز هویت کنید و بعد مستقیما بخش Passwords را از تنظیمات گوشی باز میکند تا رمز عبور موردنظرتان را ببینید.
- تغییر تنظیمات دستگاه
در بخش بهترین دستورات سیری برای مدیریت گوشی به چند مورد از دستوراتی که میتوانید با آنها تنظیمات گوشی را تغییر دهید، مثل کم و زیاد کردن روشنایی صفحهنمایش یا بیصدا کردن گوشی اشاره کردیم. اما سیری میتواند تقریبا هر مورد دیگری را که به تنظیمات دستگاه مربوط است، با فرمان صوتی شما تغییر دهد. مثلا میتوانید به سیری بگویید «Turn on/off Wi-Fi/Bluetooth/Airplane Mode» تا وایفای/بلوتوث/حالت پرواز را روشن/خاموش کند یا مثلا حالت تاریک را فعال/غیرفعال کند («Enable/Disable Dark Mode»). حتی میتوانید درخواستتان را دقیقتر بیان کنید؛ مثلا از سیری بخواهید حجم صدا را به ۷۰ درصد تغییر دهد («Change the volume to 70 percent») یا روشنایی صفحه را روی ۵۰ درصد بگذارد.
- Snooze یا خاموش کردن آلارم
همه ما میدانیم که بهکمک سیری میتوان آلارم تنظیم کرد، اما احتمالا بسیاری نمیدانند که میتوان از سیری خواست که صدای زنگ آلارم را قطع کند یا حتی آن را Snooze کند. اینطوری دیگر لازم نیست درحالت خواب و بیدار و در تاریکی دنبال گوشیتان بگردید تا صدای آلارم را قطع کنید. کافی است از سیری بخواهید «End alarm» یا «Snooze alarm» تا این کار را برایتان انجام دهد.
- تاس ریختن/ شیر یا خط
سیری گزینهی خوبی برای تصمیمگیریهای بیطرفانه است! اگر در شرایطی بودید که نمیدانستید بین دو مدل ساندویچ کدام را انتخاب کنید، میتوانید از سیری بخواهید برایتان شیر یا خط کند یا تاس بریزد. کافی است به او بگویید «Flip a coin» یا «Roll a dice».
- تشخیص آهنگ
اپل در سال ۲۰۱۸ اپلیکیشن تشخیص آهنگ شزم (Shazam) را تصاحب کرد و آن را به سطح سیستم عامل آورد تا بدون نیاز به دانلود اپلیکیشن، آیکون آن را به بخش Control Center آیفون اضافه کنید. بااینحال، خود سیری هم میتواند برای شما کار شزم را انجام دهد. کافی است به او بگویید «What song is this» تا سیری با گوش دادن به آهنگ در حال پخش، نامش را به شما بگوید. البته دقت سیری به اندازهی شزم نیست، اما خیلی سریع کارتان را راه میاندازد.
- پیدا کردن دستگاه
سیری میتواند در پیدا کردن اپل واچ یا هر دستگاه اپل دیگر به شما کمک کند، البته به شرطی که آن را جایی در نزدیکی خودتان گذاشته باشید. میتوانید از Siri بپرسید «Where is my apple watch/iPhone» تا سیری شروع به پخش صدایی از آن دستگاه بکند. شما میتوانید با ردیابی صدا، دستگاهتان را پیدا کنید.
- Lumos و Nox
فقط طرفداران هری پاتر میدانند داستان Lumos و Nox چیست! اگر به سیری بگویید «Lumos»، فلش دوربین گوشی را برایتان روشن میکند و اگر بگویید «Nox»، فلش را خاموش میکند.
این لیستی از برخی از بهترین و کاربردیترین دستورات سیری بود که بهکمک آنها میتوانید کمی در وقتتان صرفهجویی کنید یا دستکم احساس کنید که قهرمان فیلم Her هستید و دستیار هوشمند Siri واقعا دارد با شما صحبت میکند. اگر شما از دستوری استفاده میکنید که در این مطلب به آن اشاره نشده یا از بین موارد معرفی شده، دستور موردعلاقهای دارید، با ما به اشتراک بگذارید.
نظرات