واردات ۳ هزار مگاوات پنل خورشیدی بی‌کیفیت از چین

شنبه 20 دی 1404 - 12:41
مطالعه 3 دقیقه
پنل خورشیدی بر روی پشت بام
اقتصاد آنلاین می‌نویسد ۳ هزار مگاوات پنل خورشیدی چینی بدون هماهنگی با وزارت نیرو به کشور وارد شده است.
تبلیغات

در گزارشی که اقتصاد آنلاین صبح امروز، شنبه ۲۰ دی‌ماه، منتشر کرده در خصوص پنل‌های خورشیدی که مدتی است با هدف رفع ناترازی انرژی مورد توجه دولت قرار گرفته، بررسی‌هایی انجام شده است. در بخشی از این گزارش آمده است:

«آنچه که این روز‌ها از برخی منابع مطلع و آگاه خبر می‌رسد نشان می‌دهد که سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی برق(ساتبا) بدون اطلاع و هماهنگی با وزارت نیرو اقدام به واردات ۳ هزار مگاوات پنل خورشیدی بی کیفیت از چین کرده است.

این حجم از واردات در صورتی انجام شده است که شرکت‌های داخلی کاملا توان رقابت با تولیدات مشابه خارجی را دارند.»

در این گزارش به ظرفیت قابل توجه شرکت‌های داخلی برای تولید از طریق پنل‌های خورشیدی اشاره شده و یک سوال مطرح شده است:

«یک مقام آگاه که نخواست نامش فاش شود گزارش داده است که شرکت «مانا انرژی» که خود بزرگترین شرکت تولیدکننده پنل خورشیدی در ایران است سالانه ظرفیت تولید ۱۸۰۰ مگاوات پنل‌های خورشیدی را دارد. اما سوال این است که با وجود چنین شرکت‌های دانش بنیانی در کشور چرا باید از کشور چین آن هم پنل‌های بی کیفیت وارد کشور شود؟

این در حالیست که اخیرا محسن طرزطلب رئیس سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی برق (ساتبا) از تمامی سرمایه‌گذاران و پیمانکاران و مشاوران طرح‌های پویش ایران آباد در خصوص جزئیات بهره برداری و آغاز عملیات اجرایی طرح‌های تجدیدپذیر و بهره وری برق گفته بود که ناترازی صرفاً با افزایش تولید و ایجاد نیروگاه‌های خورشیدی و حرارتی حل نخواهد شد و باید به بحث بهینه‌سازی توجه خاص و ویژه‌ای کنیم.»

تصور اشتباه رفع مشکل ناترازی انرژی در کشور توسط نیروگاه‌های خورشیدی

اقتصاد‌ آنلاین مدعی شده است که مشکل ناترازی انرژی در کشور از طریق نیروگاه‌های خورشیدی قابل رفع نیست و می‌نویسد:

«این اظهارات به خوبی نشان می‌دهد که تصور رفع مشکل ناترازی انرژی در کشور توسط نیروگاه‌های خورشیدی به‌شدت اشتباه و به بیراهه رفتن است.

برخی از کارشناسان و مدیران ارشد بخش خصوصی که در حوزه احداث نیروگاه‌های حرارتی و تجدیدپذیر فعالیت دارند معتقد هستند که سرمایه‌گذاران نیروگاه‌های خورشیدی به خوبی می‌دانند که سرمایه آن‌ها با نصب پنل‌های خورشیدی حداقل سال‌ها زمان می‌برد تا بازگردد، بنابراین اگر این حجم از سرمایه گذاری برای نصب پنل‌های خورشیدی، صرف بالا بردن راندمان نیروگاه‌های حرارتی شود بهتر و سریعتر می‌توان ناترازی انرژی را رفع کرد.»

این گزارش با اشاره به این که «انرژی فسیلی انرژی در حال کاهش و به گفته برخی کارشناسان در آینده نزدیک رو به اتمام است، مجبور هستیم برای تامین برق و انرژی کشور، از انرژی‌های تجدیدپذیر یعنی برق خورشیدی، بادی و زمین گرمایی استفاده کنیم» توضیح می‌دهد:

تولید برق تجدیدپذیر علاوه بر پاک بودن و موافقت با محیط زیست، می‌تواند به یک منبع پایدار برای تامین انرژی تبدیل شود. اما اینکه به هر قیمتی و به صورت دستوری و دولتی به توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر و نصب پنل‌های خورشیدی اقدام شود قطعا در آینده به مشکلات عمده‌ای مثل بی استفاده شدن پنل های خورشیدی در آینده برخواهیم خورد.
- اقتصاد آنلاین

اقتصاد آنلاین: ایران تبدیل به قبرستان پنل‌ها می‌شود

در بخش دیگری از این گزارش آمده است: «سقاب اصفهانی معاون رییس‌جمهور و رییس سازمان بهینه‌سازی و مدیریت راهبردی انرژی با اشاره به این که اگر در توسعه تجدیدپذیر‌ها دولتی عمل کنیم، چند سال دیگر ایران تبدیل به قبرستان پنل‌ها می‌شود گفته بود که اگر توسعه تجدیدپذیرها را اگر به بخش خصوصی بسپاریم با بهره وری بالا نگهداری می‌شود.

رییس سازمان بهینه‌سازی و مدیریت راهبردی انرژی معتقد است که حمکرانی باید در بخش انرژی اصلاح شود و وزارت نفت و نیرو باید وزارتخانه‌های اقتصادی باشند.

این اظهارات به خوبی نشان می‌دهد که بخش خصوصی در صورتی علاقمند به سرمایه گذاری در نیروگاه‌های خورشیدی خواهد بود که نرخ تضمینی آن با قیمت واقعی محاسبه شود تا انگیزه سرمایه گذاران نیز در ورود به این بخش بالاتر برود و هموارتر شود.»

گزارش مذکور به آمارهای ارائه‌شده توسط ساتبا نیز اشاره کرده و نوشته است: «آن‌طور که گزارش‌های ساتبا نشان می‌دهد در حال حاضر قیمت خرید تضمینی برق از نیروگاه‌های خورشیدی ۶.۹ سنت است که به هیچ عنوان نمی‌تواند ایجاد انگیزه برای بخش خصوصی کند؛ بنابراین این که برخی شرکت‌های دولتی اقدام به سرمایه گذاری و ورود به ساخت نیروگاه و نصب پنل‌های خورشیدی می‌کنند قطعا به دلیل تحمیل تکلیفی است که دولت به آن‌ها می‌کند.»

این رسانه در پایان اشاره کرده است که «دولت اگر قصد دارد در حل ناترازی انرژی و توسعه نیروگاه‌های تجدید پذیر موفق عمل کند باید یک بار برای همیشه موضوع اقتصاد برق را حل و قیمت برق را واقعی کند.»

تبلیغات
تبلیغات

نظرات