اینترنت با سرعت گیگابیتی چیست و چه ویژگی‌هایی دارد

پنج‌شنبه ۳ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۲:۰۰
مطالعه 8 دقیقه
درحالی‌که در کشور ما اینترنت با سرعت مگابیت ارائه می‌شود، شرکت‌های بزرگ ارائه‌دهنده اینترنت در آمریکا پهنای باند گیگابیتی در اختیار مشترکان قرار می‌دهند.
تبلیغات

اینترنت با پهنای باند گیگابیتی (Gigabit-speed internet) تحول بزرگ بعدی در اینترنت خانگی است. اینترنت گیگابیتی یا اینترنت فوق سریع (Ultra-high-speed internet) یک جهش نسبت به اینترنت کابلی سنتی است و شاید بسته به خدماتی که به شما می‌دهد، حتی ارزان‌تر از آن باشد.

اینترنت با سرعت گیگابیتی چیست؟

اینترنت گیگابیتی به‌اختصار به خدمات پهنای باند شامل سرعت دانلود در حد گیگابیت در ثانیه گفته می‌شود. این خدمات در سال‌های اخیر و فقط در تعداد انگشت‌شماری از شهرها ارائه شده است؛ اما می‌توان گفت آینده‌ی اتصال اینترنت خانگی خواهد بود.

در حال حاضر بزرگ‌ترین مشکل در استفاده از اینترنت خانگی، راه‌های ارتباط با اینترنت است. هرچه بیشتر از سرویس‌هایی مانند مشاهده فیلم، بازی‌های آنلاین و دستگاه‌های هوشمند خانگی استفاده می‌کنیم، نیاز به ارتباطات سریع‌تر و انتقال داده‌های بیشتری خواهیم داشت. همچنین اگر این خدمات فراگیر شوند، هزینه اتصال کاهش خواهد یافت. در مکان‌هایی که این خدمات رونمایی و استفاده شده‌اند، قیمت‌ دسترسی به اینترنت در سراسر مناطق تحت پوشش حتی برای طرح‌های ثانویه نیز کاهش یافته است.

چه کسی اینترنت گیگابیتی ارائه می‌دهد و چه هزینه‌ای دارد؟

دسترسی به اینترنت با سرعت فوق‌العاده بالا، در سراسر ایالات متحده به‌طور گسترده‌ای در حال افزایش است؛ اما هنوز در ابتدای راه عرضه قرار دارد. اگر در یکی از شهرهای بزرگ این کشور زندگی می‌کنید، ممکن است برخی از افراد در منطقه شما به اینترنت گیگابیتی دسترسی داشته باشند؛ اما بااین‌حال امکان دسترسی همه‌ی افراد هنوز فراهم نشده است. در این کشور همه ارائه‌دهندگان عمده خدمات اینترنتی به‌نوعی این سرعت را ارائه می‌دهند؛ هرچند مکان‌ ارائه این خدمات در شرکت‌های مختلف، متفاوت است. حتی احتمال دارد در شهرها و شهرک‌های کوچک‌تر هم شانس استفاده از این خدمات را داشته باشید.

مقایسه قیمت سرویس‌دهنده‌های اینترنتی با سرعت گیگابیتی

نام اپراتور

نوع خدمات

قیمت ماهانه

AT&T

فیبر نوری

$90

CenturyLink

فیبر نوری

$80

Comcast

کابل مسی

$70

Cox

کابل مسی

$120

Google

فیبر نوری

$70

Spectrum

کابل مسی

$105

Verizon

فیبر نوری

$90

بسیاری از شرکت‌ها به‌طور فعال در شبکه‌های فیبرنوری محلی سرمایه‌گذاری می‌کنند. با این کار زیرساخت‌های مورد نیاز برای ارائه‌دهنده‌های خدماتی که می‌خواهند اینترنت را با سرعت فوق‌العاده بالا عرضه کنند فراهم شده است. در این کشورها می‌توان با توجه به خدمت‌دهندگان اینترنت، گزینه‌های موجود در منطقه را بررسی کرد؛ چرا که بسیاری از شرکت‌های کوچک‌، از انتقال با سرعت گیگابیتی به‌عنوان فرصتی برای رقابت با شرکت‌های بزرگ استفاده می‌کنند و پیشنهادات جذابی در مقایسه با شرکت‌های بزرگ می‌دهند.

قیمت‌گذاری‌ نیز متفاوت اما روند کلی روشن است؛ قیمت‌ها مشابه سایر خدمات پهنای باند هستند با این تفاوت که سرعت را برحسب گیگابیت ارائه می‌کنند. در حال حاضر می‌توان سریع‌ترین اینترنت ممکن (فیبر نوری) را با قیمت یک اشتراک اینترنت کابلی (مثل ADSL) خریداری کرد.

 توجه داشته باشید که قیمت‌گذاری خدمات اینترنتی با چالش‌های بسیاری همراه است. پیدا کردن اطلاعات قیمت‌گذاری واقعی دشوار است و بسیاری از این قیمت‌ها مقدماتی هستند و به‌صورت یک‌ساله یا دوساله با یک قرارداد طولانی‌مدت اعمال می‌شود؛ به این معنی که ممکن است پیشنهادهای بهتری در خرید یک بسته اینترنت به همراه اشتراک تلویزیون کابلی وجود داشته باشد یا مبلغ ماهیانه‌ی اضافه برای سخت‌افزار منحصربه‌فردی که سرعت‌های گیگابیتی نیاز دارد هزینه شود. مثل همیشه باید دید چه گزینه‌هایی در منطقه موجود است و در مورد قیمت‌گذاری‌ها را تحقیق کرد.

اینترنت گیگابیتی چگونه کار می‌کند؟

اینترنت گیگابیتی هنوز در نقاط مختلف ایالات متحده در حال گسترش است و ارائه‌دهندگان خدمات اینترنت سرعت گیگابیتی را با استفاده از دو فناوری ارائه می‌کنند.

اولین راه شبکه‌های فیبر نوری است

ظرفیت بالای انتقال داده‌های خطوط فیبر نوری و نبود به‌هم‌ریختگی و نویز (یک مسئله رایج در خطوط استاندارد مسی) فناوری انتقال اطلاعات مبتنی بر نور را برای ارائه سرعت‌های گیگابیتی بسیار مناسب می‌کند. تا همین اواخر، این سرعت‌ها تنها توسط ارائه‌دهندگان با زیرساخت فیبر نوری مانند Verizon Fios و Google Fiber ارائه می‌‌شد، اما بازیکن دومی وارد بازی شده است؛ استاندارد DOCSIS 3.1 که این خدمات را در همان کابل‌های هم‌محور (کابل مسی) در دسترس قرار می‌دهد که برای اینترنت کابلی استاندارد استفاده می‌شوند. اما این کار دقیقا مشابه فیبر نوری نیست؛ زیرا فرمت جدید سرعت دانلود را تا یک گیگابیت در ثانیه تقویت می‌کند، اما سرعت آپلود تنها ۳۵ مگابیت در ثانیه است.

تفاوت گیگابیت با سرعت‌های فعلی چیست؟

در مقایسه با بسته‌های استاندارد جهانی اینترنت مبتنی بر کابل که سرعت دانلود ۲۰ تا ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه و در کشور ما ۵۱۲ کیلوبیت تا ۱۶ مگابیت را ارائه می‌دهند، این سرعت‌ها افزایش بسیار چشمگیری در حدود سرعت ۱۰۰۰ مگابیت یا یک میلیون بیت در ثانیه دارند.

یکی دیگر از مزایای مهم این فناوری (در اکثر پیاده‌سازی‌های فعلی) این است که سرعت دانلود با سرعت آپلود برابر می‌شود. به‌طور سنتی برای آپلود کردن یک فایل پهنای باند بسیار کمی موجود است؛ مثلا می‌توانید یک ویدیوی پنج‌دقیقه‌ای را در یوتیوب در مدت‌زمانی در همان حدود تماشا کنید، اما آپلود یک فیلم مشابه ممکن است بیش از یک ساعت طول بکشد. سرعت آپلود سریع‌تر برای فعالیت‌هایی مانند پخش بازی‌ در سرویس‌هایی مانند Twitch نیز یک مزیت است.

کار انلاین

چه‌کاری می‌توانیم با سرعت گیگابیت انجام دهیم؟

این پهنای باند عظیم (‌یک میلیون بیت در ثانیه‌) بدین معنی است که می‌توانید همه‌ی کارهایی را که قبلا انجام می‌دادید خیلی بیشتر و سریع‌تر به‌صورت آنلاین انجام دهید. تمام مرور وب، آپلودها و کارهای معمول شما با سرعت بیشتر و تراکم کمتری در شبکه خانگی پشتیبانی می‌شود. همچنین کاربردهای خاصی وجود دارد که به‌طور چشم‌گیری از این سرویس سود می‌برند مانند:

پخش آنلاین ویدئو

پهنای باند بالا به معنی تماشای ویدیوهای مختلف در دستگاه‌های متفاوت به‌صورت هم‌زمان بدون تداخل و بدون کوچک‌ترین وقفه است. اما پیشرفت واقعی در زمینه پخش 4k اتفاق می‌افتد که ۴ تا ۵ برابر داده‌های بیشتری نسبت به 1080p استفاده می‌کند و می‌تواند بدون بارگذاری رایج در پهنای باند استاندارد، اجرا شود.

بازی‌های آنلاین

 هر کسی که تابه‌حال در بازی آنلاینی به خاطر پینگ بالا و تأخیر در اتصال به سرور شکست خورده باشد، قدردان سرعت گیگابیتی خواهد بود. با تطابق سرعت دانلود و آپلود هرگز نگران نرخ پینگ آهسته و اتصال با تأخیر نخواهید بود.

رسانه‌های جذاب

 تماشای آنلاین 4k فقط بخش کوچکی از ماجرا است. آپلود و دانلود سریع‌تر، دسترسی به رسانه‌های جذاب‌تری مانند ویدیو ۳۶۰ درجه و واقعیت افزوده را بیشتر می‌کند. با فراگیر شدن این سرعت رسانه‌های جدید هم پا به عرصه خواهند گذاشت؛ درست مانند زمانی که دسترسی به اینترنت با پهنای باند بالا باعث ایجاد سرویس‌های پخش آنلاین ویدئو شد.

پشتیبان‌گیری از داده‌ها

 به‌طور سنتی، پشتیبان‌گیری از داده‌ها معمولا بر دستگاه‌های آفلاین ذخیره‌سازی اطلاعات مانند هارددیسک‌ اکسترنال، به‌ویژه برای داده‌های سنگین مانند ویدیوها متمرکز شده است. با حرکت به سمت سرعت‌های گیگابیتی، انتظار می‌رود از قابلیت پشتیبان‌گیری ابری که می‌توان در هر زمان و هر مکان به آن دسترسی داشت بیشتر استفاده شود.

کاربران چندگانه

 درنهایت، بزرگ‌ترین دلیل برای تغییر سرعت به گیگابیت این نیست که به یکی از داده‌های پرکاربرد (مثل ویدئو‌های با کیفیت 4k) دسترسی پیدا کنیم، بلکه نیازهای متعددی برآورده خواهد شد؛ مثلا یک خانواده چهارنفره با پخش هم‌زمان فیلم یا انجام بازی جی‌تی‌ای آنلاین، فقط می‌توانند کمی بیش از حداکثر پهنای باند اپراتور خود استفاده کنند؛ اما سرعت گیگابیتی همه‌ی این فعالیت‌های را به‌طور هم‌زمان پشتیبانی می‌کند و علاوه بر آن امکان پخش موسیقی در آشپزخانه، ویدیو 4k در اتاق نشیمن و یک بازی در اتاق بچه‌ها را بدون وقفه فراهم می‌کند.

آیا می‌توانیم با مودم فعلی خود به این سرعت دسترسی داشته باشیم؟

جواب کوتاه خیر است. بدون داشتن تجهیزات برای پشتیبانی از فیبر نوری با سرعت بالا یا استاندارد DOCSIS 3.1 برای استفاده از کابل هم‌محور، برای دسترسی به سرعت گیگابیتی شانسی ندارید. خبر خوب این است که کاربران اینترنت فیبر نوری و کابلی ممکن است بتوانند به‌سادگی با تغییر مودم-روتر قدیمی خود به یک مودم جدید با پشتیبانی از این سرعت به آن دسترسی داشته باشند.

شرکت نت‌گیر اولین مودم با استاندارد DOCSIS 3.1 خود را در تابستان گذشته عرضه کرد؛ مودم کابلی Nighthawk X4S AC3200 ​​که توسط Comcast تأیید شده بود. از آن به بعد، مودم‌های کابلی جدیدی توسط این شرکت، موتورولا و آریس عرضه شدند.

خدمات مبتنی بر فیبر، مانند Google Fiber و Verizon Fios، در واقع نیاز به یک مودم متفاوت و مشابه با قطعات سخت‌افزاری شبکه دارند که ترمینال شبکه نوری نامیده می‌شود و سیگنال فیبر نوری را به الکترونیکی برای استفاده اترنت تبدیل می‌کند. قطعا بدون سخت‌افزار مناسب هیچ راهی برای دسترسی به سرعت‌های گیگابیتی وجود ندارد.

مسئله مهم بعدی این است که به‌روزرسانی مشابهی باید در زیرساخت‌های ارائه‌دهندگان اینترنت انجام شود. تا زمانی که بعضی از مناطق با تجهیزات قدیمی سروکار داشته باشند، بخش‌هایی از کشور به این خدمات دسترسی نخواهند داشت. پس کسانی که هنوز از اینترنت دایل‌آپ یا ADSL استفاده می‌کنند، شانسی برای دسترسی به این سرعت نخواهند داشت.

آیا روتر Wi-Fi می‌تواند سرعت گیگابیتی ارائه کند؟

بهترین روترهای Wi-Fi در بعضی موارد می‌توانند از پس این سرعت برآیند؛ برای مثال استاندارد وای‌فای 802.11ac که در باند ۵ گیگاهرتز اجرا می‌شود با یک روتر MU-MIMO با استفاده از دو یا چند آنتن به سرعت کمی بیش از یک گیگابیت در ثانیه می‌رسد. استانداردهای جدیدتر 802.11ad و 802.11ax در روترهای جدید نشان داده‌اند که می‌توانند به‌راحتی به سرعت گیگابیتی دست پیدا کنند. استانداردهای قدیمی‌تر مانند، 802.11g و n نمی‌توانند این نوع عملکرد را ارائه دهند. پس اگر شما روتر خود را به 802.11ac ارتقاء ندهید، قطعا باید این کار را هنگام تغییر به اینترنت گیگابیتی انجام دهید، یا این روتر قدیمی تمام مزایای سرعت‌ جدید را از بین می‌برد.

آیا کامپیوتر یا گوشی ما توانایی استفاده از این سرعت را دارد؟

شاید بله شاید خیر. بیشتر اتصالات اترنت مدرن قادر به ارائه سرعت‌های گیگابیتی هستند که آن‌ها را در بسیاری از لپ‌تاپ‌ها و تقریبا تمام دسکتاپ‌های امروزه پیدا خواهید کرد. اگر می‌خواهید به بهترین سرعت ممکن در کامپیوتر خود دست یابید استفاده از اترنت بهترین راه است. خبر بد این است که پیدا کردن پورت‌های اترنت در لپ‌تاپ‌ها روزبه‌روز سخت‌تر می‌شود و تلفن‌ها هیچ گزینه‌ای برای این اتصال سیمی ندارند؛ پس وای‌فای تنها چیزی است که نصیب ما می‌شود.

در نهایت، اگر از آخرین استانداردهای وای‌فای استفاده می‌کنید، می‌توانید یک اتصال با حداکثر ظرفیت ممکن را به گوشی یا لپ‌تاپ خود برقرار کنید، اما بعید است که در طول استفاده معمول از تمامی این پهنای باند عظیم استفاده کنید. اما چه اهمیتی دارد؟ در عمل هر وسیله‌ای که می‌تواند به اینترنت متصل شود از این سرویس استفاده خواهد کرد؛ گیگابیت تنها پهنای باندی را که به خانه شما منتهی می‌شود، تعیین می‌کند و تمام دستگاه‌های متصل‌شده شما به‌نوعی سود می‌برند؛ زیرا یک اتصال گیگابیتی مانند یک آزادراه چندلاین است که داده‌های مورد نیاز تمام دستگاه‌ها را در لحظه فراهم می‌کند.

تبلیغات
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات

تبلیغات