واکسن کرونا آلمانی کیوروک در کارآزمایی بالینی ناامیدکننده ظاهر شد

پنج‌شنبه ۲۷ خرداد ۱۴۰۰ - ۱۶:۰۰
مطالعه 3 دقیقه
واکسن ساخت شرکت آلمانی کیوروک که از فناوری mRNA استفاده می‌کند، در کارآزمایی بالینی در آمریکای لاتین و اروپا فقط ۴۷ درصد اثربخش بود.
تبلیغات

کیوروک (CureVac)، شرکت داروسازی آلمانی دیروز چهارشنبه نتایج مقدماتی ناامیدکننده‌ای از کارآزمایی بالینی واکسن کرونا خود ارائه داد. این کارآزمایی که شامل ۴۰ هزار داوطلب در آمریکای لاتین و اروپا بود، برآورد کرد که واکسن mRNA کیوروک، اثربخشی فقط ۴۷ درصد دارد. با این میزان کارایی، واکسن آلمانی درمیان کم‌اثرترین واکسن‌های کرونای ساخته‌شده تاکنون قرار می‌گیرد.

پژوهشگران در ادامه‌ی کارآزمایی، داوطلبان را برای شناسایی موارد جدید ابتلا به کووید ۱۹ تحت نظر خواهند داشت. انتظار می‌رود تجزیه‌وتحلیل نهایی ظرف دو تا سه هفته‌ی آینده منتشر شود. کیوروک قصد دارد درخواست برای دریافت مجوز را ابتدا به آژانس دارویی اروپا ارائه دهد. سال گذشته توافق شد که اگر آژانس، واکسن کیوروک را تأیید کند، اتحادیه‌ی اروپا ۴۰۵ میلیون دوز از آن خریداری کند.

بااین‌حال، کارشناسان مستقل می گویند بهبود وضعیت برای کیوروک دشوار خواهد بود. ناتالی دین، آمارشناس زیستی در دانشگاه فلوریدا به نیویورک تایمز گفت نرخ اثربخشی واکسن ممکن است تا پایان کارآزمایی به‌نوعی بهبود یابد؛ اما ازآنجا که بخش عمده‌ی داده‌ها هم‌اکنون موجود است، بعید به‌نظر می‌آید که واکسن، توانایی بالایی در مصونیت‌بخشی داشته باشد. کارایی آن قرار نیست تغییر چشمگیری کند.

واکسن آلمانی با نرخ اثربخشی بسیار کمتر از سایر واکسن‌های رقیب ساخته‌شده با فناوری mRNA نظیر فایزر-بایون‌تک و مدرنا، محصولی مناسب برای تزریق نخواهد بود. این خبر، متخصصانی را ناامید کرد که انتظار داشتند کیوروک بتواند واکسن لازم برای کشورهای متوسط و کم‌درآمد را تأمین کند. واکسن آلمانی درمقایسه با دیگر واکسن‌های mRNA، از برخی مزایا نظیر امکان نگه‌داری پایدار به‌مدت چندین ماه در یخچال برخوردار است. این واکسن همچنین در مقایسه با رقبا، از مولکول mRNA کمتری در هر دوز استفاده کرده است و درنتیجه قیمت کمتری دارد.

نتایج کارآزمایی تازه‌منتشرشده براساس داده‌ها از ۱۳۵ داوطلبی بود که به کووید ۱۹ مبتلا شدند. هیئتی مستقل، شمار بیمارانی را که دارونما دریافت کرده بودند با گیرندگان واکسن مقایسه کرد. هرچند واکسن تا حدی مصونیت ارائه داد، اختلاف آماری بین دو گروه شدید نبود و درنهایت نرخ اثربخشی ۴۷ درصد از آن به‌دست آمد.

درمقایسه، واکسن‌های آنفلوانزای فصلی می‌توانند به اثربخشی ۴۰ تا ۶۰ درصد برسند؛ اما سازمان بهداشت جهانی و سازمان غذا و دارو آمریکا به‌منظور صدور مجوز مصرف اضطراری برای واکسن‌های کرونا، آستانه‌ی اثربخشی ۵۰ درصد را تعیین کرده‌اند. اگر کیوروک در تجزیه‌وتحلیل نهایی همچنان زیر ۴۷ درصد مؤثر باشد، در دستیابی به این استاندارد ناکام خواهد ماند.

نتیجه‌ی ضعیف کیوروک، موجب شگفتی دانشمندان شد. این واکسن از RNA پیام‌رسان مهندسی‌شده، همان فناوری به‌کاررفته در واکسن‌های فایزر و مدرنا ساخته شده است. واکسن آلمانی همچنین در آزمایش‌های پیش‌بالینی حیوانی و کارآزمایی‌های بالینی اولیه نویدبخش ظاهر شده بود.

به‌گفته‌ی فرانس ورنر هاس، مدیرعامل کیوروک، مقصر نتایج ناامیدکننده، تعداد زیاد سویه‌های ویروس در کشورهای محل آزمایش واکسن هستند. از ۱۲۴ مورد ابتلای کووید ۱۹ که دانشمندان شرکت ازنظر ژنتیکی توالی‌یابی کردند، فقط یک نفر به نسخه‌ی اصلی ویروس کرونا آلوده بود. بیش از نیمی از موارد، دراثر ابتلا به گونه‌هایی بیمار شده بودند که انتقال‌پذیرتر هستند یا می‌توانند اثربخشی واکسن را پایین بیاورند. همچنین عامل بیماری داوطلبان کارآزمایی کیوروک، گونه‌هایی بودند که هنوز به‌دقت مطالعه نشده‌اند. به‌عنوان مثال سویه‌ی لامبدا که در هفته‌های اخیر به نوع غالب ویروس در پرو تبدیل شده است، سهم ۲۱ درصدی در آلودگی بیماران داشت.

دکتر هاس می‌گوید نتایج واکسن این شرکت باید زنگ خطر برای این تهدید باشد که گونه‌های جدید می‌توانند اثربخشی واکسن‌ها را کاهش دهند. مدرنا و فایزر سال گذشته پیش از ظهور گونه‌ها آزمایش شدند. همین امر ممکن است تا حدی دلیل اثربخشی بسیار بالای آن‌ها باشد. بااین‌حال، مطالعات نشان داده‌اند که اثربخشی واکسن‌ها در دنیای واقعی در مواجهه با گونه‌های جدید فقط اندکی کاهش می‌یابد. به‌عنوان مثال در مطالعه‌ای در قطر، فایزر-بایون‌تک دربرابر گونه‌ی آلفا که نخستین بار در بریتانیا ظاهر شد، ۸۷ تا ۸۹/۵ درصد و درمقابل گونه‌ی بتا یا آفریقای جنوبی ۷۲/۱ تا ۷۵ درصد مؤثر بود.

پرشانت یداو، متخصص زنجیره‌ی تأمین مراقبت‌های بهداشتی در مرکز توسعه‌ی جهانی در واشنگتن به نیویورک تایمز گفت، نتایج ناامیدکننده‌ی واکسن کیوروک، این فرضیه را که تمام واکسن‌های mRNA یکسان هستند، به چالش می‌کشد. این نتایج همچنین امید متخصصانی را که در انتظار تزریق واکسن کیوروک در بخش‌های واکسینه‌نشده‌ی جهان بودند، نقش بر آب کرد.

داغ‌ترین مطالب روز

نظرات

تبلیغات