کلمهی وایکینگ چنین تصویری را به ذهن متبادر میکند: مهاجمان جسور اسکاندیناوی، غارتگرانی ترسناک با پوست سفید و موی بلوند که در حدود ۱۰۰۰ سال پیش با بی رحمی مسیر خود را به سراسر جهان باز کردند. اما طبق پژوهشی جدید، جزئیات مربوط به افسانهی وایکینگها اشتباه است. بر اساس تحلیل عظیم ژنتیکی روی ۴۰۰ اسکلت وایکینگ که در سراسر اروپا پراکنده شدند، اجداد بسیاری از وایکینگها اهل اسکاندیناوی نبودند و بسیاری از آنها موی تیره داشتند نه بلوند. به گفتهی اسک ویرسلو، متخصص ژنتیک تکاملی:
ویلرسلو یکی از چالشبرانگیزترین دانشمندان برای ناشران کتابهای تاریخی است. پژوهشهای پیشتاز او دربارهی جمعیتهای سراسر جهان از استرالیا تا جنوب شرق آسیا، آمریکای شمالی، اقیانوس آرام جنوبی و بسیاری از مناطق دیگر، ذهنیت بسیاری را نسبت به ظاهر انسانهای گذشته دگرگون کردند. در پژوهشی جدید به رهبری ویرسلیو که بهعنوان بزرگترین تحلیل ژنتیکی وایکینگها شناخته میشود، گروهی از دانشمندان به بررسی بقایای اسکلت ۴۴۲ وایکینگ پرداختند. این اسکلتها از نقاط باستانی اسکاندیناوی، بریتانیا، ایرلند، ایسلند، گرینلند، روسیه و نقاط دیگر جمعآوری شدهاند. قدمت این اسکلتها به دوران وایکینگها یعنی از ۷۹۳ تا ۱۰۶۶ میلادی بازمیگردد.
توالی سازی DNA بقایای اسکلت مردان، زنان، کودکان و نوزادان نشان میدهند قبل و بعد از عصر وایکینگ، مجموعهی گستردهای از ردپاهای ژنتیکی از آسیا، اروپای جنوبی و جزایر بریتانیا وارد خون اهالی اسکاندیناوی شدند. به گفتهی ویلرسلو:
طبق نتایج، مناطق جنوبی اسکاندیناوی را میتوان منطقهی تنوع نژادی در نظر گرفت، زیرا از نظر جغرافیایی به جنوب اروپا و آسیا نزدیکتر است. در مقابل، جریان ژن داخل اسکاندیناوی محدودتر بود و برخی جمعیتهای وایکینگی نسبت به بقیه ایزوله بودند. بنابراین وایکینگها با سفرهای خود نهتنها در فتوحات و تجارت پیشرفت کردند بلکه ژن خود را گسترش دادند. بهطوریکه طبق تخمینها ۶ درصد از مردم بریتانیا و ۱۰ درصد از مردم سوئد دارای ژن وایکینگها هستند. به گفتهی اشات مارگاریان از دانشگاه کپنهاگ:
طبق نتایج به دستآمده، وایکینگها علاوه بر وراثت ژنتیکی به دلیل بافت و فرهنگ خود نیز شناخته شده بودند. برای مثال پژوهشگرها دو اسکلت وایکینگ را در جزایر شمالی اسکاتلند کشف کردند که بهنظر میرسید نژاد ایرلندی و اسکاتلندی خالص دارند و هیچ اثر ژنتیکی از نژاد اسکاندیناوی در آنها دیده نشد. به گفتهی سورن سیندبک، باستان شناس موزهی موسگارد دانمارک:
نظرات