هرآنچه درباره پردازنده ۱۶ هسته‌ای رایزن AMD می‌دانیم

جمعه ۵ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۲:۰۰
مطالعه 6 دقیقه
پردازنده‌ی ۱۶ هسته‌ای AMD که قرار است تابستان امسال معرفی شود، احتمالا سریع‌ترین پردازنده دسکتاپ جهان خواهد بود.
تبلیغات

AMD قرار است تابستان امسال قدرت‌مندترین پردازنده‌ی رایزن خود را با نام تردریپر (Threadripper) با ۱۶ هسته و ۳۲ ترد معرفی کند. درصورت درست بودن شایعات، این پردازنده احتمالا لقب سریع‌ترین پردازنده‌ی کلاس مصرفی دسکتاپ را از پردازنده‌ی ۱۰ هسته‌ای Core i7-6950X اینتل خواهد ربود.

تا به حال اطلاعات اندکی از این پردازنده به بیرون درز پیدا کرده است که در ادامه به بررسی موثق‌ترین آن‌ها خواهیم پرداخت.

آنچه قطعی است

مقاله‌های مرتبط:

    تنها اطلاعات قطعی و کاملا موثق درباره‌ی پردازنده‌های ۱۶ هسته‌ای AMD، نام تردریپر، تعداد هسته‌ها و زمان عرضه‌ی آن به بازار است.

    تا چندی پیش تصور بر این بود که با توجه به نام‌گذاری پردازنده‌های رایزن 5 و رایزن 7، نسخه‌ی ۱۶ هسته‌ای پردازنده‌های AMD احتمالا رایزن 9 نام خواهد گرفت؛ تا اینکه چندی پیش جیم اندرسون از AMD اعلام کرد نام CPU-های جدید AMD «تردریپر» خواهد بود. با وجود اعلام AMD، رسانه‌ها برای اشاره به پردازنده‌ی ۱۶ هسته‌ای AMD همچنان از نام Ryzen 9 استفاده می‌کردند و تصور بر این بود که تردریپر، اسم رمز پردازنده‌های جدید است؛ تا اینکه جیمز پریور، یکی دیگر از مقامات AMD، در توییتر اعلام کرد نام نهایی پردارنده همان تردریپر خواهد بود، نه رایزن 9.

    رایزن 9

    توییت جیمز پریور مبنی بر عدم استفاده‌ی AMD از نام Ryzen 9 برای پردازنده‌های تردریپر

    از پردازنده‌ی رایزن جدید چه انتظاری می‌توان داشت؟

    با توجه به‌ اینکه شایعات مرتبط با تردریپر حتی نتوانسته‌اند نام آن را درست حدس بزنند، نمی‌توان به مشخصات ادعایی آن‌ها اعتماد کرد. درنتیجه، برای پیش‌بینی عملکرد غول ۱۶ هسته‌ای AMD تنها می‌توانیم به مقایسه‌ی آن با پردازنده‌های رایزن 5 و رایزن 7 اکتفا کنیم.

    اگر تنها تفاوت تردریپر با پردازنده‌های ۸ هسته‌ای AMD در تعداد هسته و سرعت کلاک آن باشد، می‌توان تنها با یک برون‌یابی ساده و با تقریب نسبتا خوبی عملکرد آن را از همین حالا پیش‌بینی کرد. اما اگر شایعات درباره‌ی افزایش پهنای باند و به‌کارگیری کنترلر ۴ کاناله صحت داشته باشند، باید انتظار عملکرد متفاوتی از پردازنده‌ی جدید داشت.

    تکلیف نسخه‌های ۱۰، ۱۲ و ۱۴ هسته‌ای چه می‌شود؟

    سی پی یو رایزن ای ام دی

    پردازنده‌ی Ryzen 7 1800X ای‌ام‌دی دارای ۸ هسته و ۱۶ ترد است

    تا به‌حال تنها نسخه‌ای از تردریپر که به‌صورت رسمی توسط AMD تأیید شده، نسخه‌ی ۱۶ هسته‌ای است. احتمال معرفی تردریپر در نسخه‌هایی با تعداد هسته‌های متفاوت نیز وجود دارد؛ اما آن‌چه مسلم است، تردریپر در ابتدا تنها در نسخه‌ی ۱۶ هسته‌ای معرفی خواهد شد.

    چیپ‌ست و دیگر مشخصات پردازنده چگونه خواهند بود؟

    در شایعات آمده است که تردریپر احتمالا به ۴۴ لاین PCI Express مجهز خواهد بود (برای مقایسه، پردازنده‌های میان‌رده‌ی اینتل تنها ۲۴ لاین PCIe دارند)، از رم‌های چهار کاناله (quad-channel) روی چیپ‌ست‌های X390 و X399 پشتیبانی خواهد کرد و سوکت SP3 آن‌ ۴۰۹۴ پین خواهد داشت. در همین شایعات آمده است که شماره‌ی مدل ۱۶ هسته‌ای 1998X خواهد بود و توان مصرفی آن حدود ۱۵۵ وات است.

    رقیب اصلی تردریپر کدام پردازنده است؟

    مقاله‌های مرتبط:

      جدی‌ترین رقیب تردریپر، بالارده‌ترین پردازنده‌ی اینتل یعنی Core i7-6950X خواهد بود.

      6950X بر مبنای معماری نسل پنجم اینتل یعنی برادول ساخته شده است و با ۱۰ هسته، در حال حاضر قوی‌ترین پردازنده‌ی دسکتاپ غیر سرور (کلاس مصرفی) در جهان محسوب می‌شود.

      پردازنده Core i7-6950X

      تکلیف پردازنده‌ی احتمالی Core i9 اینتل چه می‌شود؟

      مقاله‌های مرتبط:

        AMD تنها شرکت در حال توسعه‌ی یک پردازنده‌ی فوق قوی دسکتاپ برای بخش مصرفی نیست. بنا به شایعات، اینتل نیز در حال کار روی یک پردازنده‌ی ۱۲ هسته‌ای بر مبنای معماری نسل ششمی اسکای‌لیک است. با توجه به اینکه چیپ‌های برادول E و هسول E از هسته‌هایی تقریبا غیر قابل تمایز با نسخه‌ی دسکتاپ‌شان استفاده می‌کنند، می‌توان انتظار داشت پردازنده‌ی Core i9 احتمالی «Skylake-X» از مجموعه دستورالعمل‌های AVX-512 پشتیبانی کند.

        به احتمال زیاد CPU-های Core i9 از چیپستی جدید با نام X299 استفاده خواهند کرد و تعداد لاین‌های PCIe آن‌ها به ۴۴ عدد افزایش خواهد یافت. علاوه‌براین، درست مانند تردریپر، انتظار می‌رود پردازنده‌های جدید اینتل نیز از مموری‌های ۴ کاناله پشتیبانی کنند.

        خانواده‌ی پردازنده‌های Core i اینتل مدت زیادی است که عضو جدیدی به خود ندیده است.

        اینتل هرگز به‌صورت رسمی هیچ‌کدام از شایعات مرتبط با CPU جدید را تأیید نکرده است، اما به‌نظر می‌رسد اطلاعات مربوط به پردازنده‌ی Core i9 از تردریپر AMD موثق‌تر باشند.

        البته این اولین باری نیست که شایعه‌ی عرضه‌ی پردازنده‌ای با نام Core i9 در اینترنت منتشر می‌شود. در سال ۲۰۰۹ PCWorld گزارش داده بود CPU-های ۶ هسته‌ای اینتل با نام Core i9 عرضه خواهند شد. حتی همین پردازنده‌ی ۱۰ هسته‌ای Core i7-6950X نیز قبل از عرضه، در شایعات به Core i9 مشهور بود. باید منتظر ماند و دید آیا اینتل با افزایش تعداد هسته بالاخره تصمیم به استفاده از نامی جدید برای پردازنده‌های خود خواهد گرفت یا خیر.

        آیا استفاده از تعداد هسته‌های بیشتر واقعا مفید است؟

        زمانی جنگ اصلی بین AMD و اینتل بر سر افزایش فرکانس پردازنده بود و درنتیجه کاربران نیز قانع شده بودند که فرکانس بیشتر به معنای عملکرد بهتر پردازنده است. با شدت گرفتن جنگ هسته‌ای بین دو غول ساخت تراشه در تابستان امسال، بسیاری از کاربران این‌بار به این نتیجه خواهند رسید که تعداد هسته‌ها مشخص‌کننده‌ی عملکرد یک پردازنده است؛ اما حقیقت امر کمی پیچیده‌تر است.

        اینکه شما به چه تعداد هسته نیاز دارید، تا حدود زیادی به مورد استفاده‌تان از کامپیوتر بستگی دارد. اگر استفاده‌ی اصلی شما از کامپیوتر در درجه‌ی اول بازی‌های ویدئویی است، حتی با استفاده از یک پردازنده‌ی ۱۰۰ هسته‌ای نیز تغییر خاصی احساس نخواهید کرد.

        پردازنده 16 هسته ای

        حتی نرم‌افزار هندبریک توان استفاده‌ی بهینه از تمام ۱۸ هسته‌ی پردازنده‌ی زئون E5 اینتل را ندارد.

        اکثر بازی‌های ویدئویی و API-های متداول مانند دایرکت ایکس ۱۱، توانایی استفاده‌ی کامل از قدرت پردازشی چند هسته‌ای را ندارند و در نتیجه «عملکرد تک‌هسته» (Single-Core Performance) برای اجرای بازی‌های ویدئویی معیار تأثیرگذارتری است. به همین دلیل است که استفاده از بعضی مدل‌های پردازنده‌‌ی دو هسته‌ای Core i5 به دلیل عملکرد تک‌هسته‌ای بهتر، نسبت به برخی پردازنده‌های ۴ هسته‌ای Core i7، هنگام ساخت سیستم‌های گیمینگ بیشتر توصیه می‌شوند.

        اما اگر به ویرایش ویدئو، رندر ۳ بعدی و انجام وظایف سنگین ورک‌استیشن می‌پردازید، تعداد هسته‌های بیشتر معمولا به معنی سرعت بالاتر انجامِ کار خواهد بود. تعداد هسته‌های زیاد همچنین برای مالتی‌تسکینگ مفید است؛ اما تعداد بیش از حد متعارف هسته، تنها در صورتی به شما کمک خواهد کرد که به‌ طرزی غیر معمول، به‌صورت هم‌زمان به رندر ۳ بعدی، پردازش صوتی تصویری و انجام بازی‌های ویدئویی بپردازید!

        قیمت تردریپر چقدر خواهد بود؟

        cpu 16 هسته ای تردریپر threadripper

        نکته‌ی مهم‌تر از تعداد هسته، قیمت پردازنده‌های جدید AMD است. پردازنده‌های ۸ هسته‌ای اینتل تابه‌حال هرگز کمتر از ۱۰۰۰ دلار قیمت نداشته‌اند. پردازنده‌ی ۱۰ هسته‌ای Core i7-6950X نیز درحال حاضر ۱۷۲۳ دلار قیمت دارد. اما آیا این به معنی قیمت ۲۰۰۰ دلاری برای تردریپر است؟ شاید هنوز حتی خود AMD هم درباره‌ی قیمت نهایی پردازنده‌ی ۱۶ هسته‌ای خود تصمیم نگرفته باشد؛ چرا که حتی مفصل‌ترین شایعات نیز کوچک‌ترین اشاره‌ای به قیمت تردریپر نداشته‌اند.

        تبلیغات
        داغ‌ترین مطالب روز

        نظرات

        تبلیغات