مرحله اول توافق تجاری آمریکا و چین تعرفه‌های مهمی را لغو می‌کند

سه‌شنبه ۲۶ آذر ۱۳۹۸ - ۱۴:۲۵
مطالعه 3 دقیقه
آمریکا و چین به توافقی کلی بر سر تبادل‌های تجاری دست پیدا کرده‌اند. این توافق به‌زودی اجرا می‌شود و تعدادی از تعرفه‌های مهم را لغو می‌‌کند.
تبلیغات

آمریکا و چین توافقی اولیه برای حل نبرد طولانی‌مدت تجاری تصویب کرده‌اند که به‌محض امضای توافق‌نامه‌ی نهایی، بسیاری از تعرفه‌های آمریکا روی کالاهای چینی کاهش خواهد یافت یا لغو خواهد شد. سخن‌گوی وزارت بازرگانی آمریکا در نشستی عنوان کرد توافق‌ دو کشور در مراحل نهایی به‌سر می‌برد و البته هنوز اختلاف‌هایی جزئی وجود دارد.

مرحله‌ی اول تفاهم‌نامه‌ی تجاری آمریکا و چین تعدادی از تعرفه‌های آمریکا بر محصولات چینی را از بین می‌برد. درمقابل، چینی‌ها متعهد می‌شوند هزینه‌‌های بیشتری در حوزه‌های کشاورزی و ساخت‌وتولید محصولات صنعت انرژی آمریکا پرداخت کنند. چین متعهد می‌شود هزینه‌های مذکور را تا دو سال آینده حداقل به‌ ۲۰۰ میلیارد دلار افزایش دهد.

از میان تعرفه‌هایی که آمریکا لغو می‌کند، می‌توان به تعرفه‌هایی اشاره کرد که از ۱۵ دسامبر سال جاری روی محصولات الکترونیکی همچون گوشی‌های هوشمند و لپ‌تاپ اعمال شد. از محصولات دیگر می‌توان به کنسول‌های بازی کامپیوتری، برخی انواع اسباب‌بازی، نمایشگر کامپیوتر و برخی محصولات کفش و پوشاک اشاره کرد. با لغو تحریم‌ها، مشتریان آمریکایی دیگر مجبور نخواهند بود ۱۰ درصد هزینه‌ی اضافه برای این کالاها پرداخت کنند.

ترامپ درباره‌ی تفاهم‌نامه‌ی تجاری با چین توییت کرد:

تفاهم‌نامه‌ی بزرگی را در مرحله‌ی اول با چین تصویب کرده‌ایم. آن‌ها با ایجاد تغییرها‌ی بزرگ زیرساختی و افزایش خرید محصولات کشاورزی و انرژی و ساخت‌وتولیدی موافقت کرده‌اند. البته تعرفه‌های ۲۵ درصدی هنوز ادامه خواهد داشت و روی سایر موارد نیز ۷/۵ درصد تعرفه اعمال می‌شود. البته جریمه‌های قانون ۱۵ دسامبر به‌‌دلیل توافق با چین دیگر اعمال نخواهند شد. به‌زودی، مذاکره برای مرحله‌ی دوم تفاهم‌نامه را شروع می‌کنیم و منتظر انتخابات سال ۲۰۲۰ نخواهیم ماند.

تفاهم‌نامه‌ی تجاری آمریکا و چین پس از تنشی ۲/۵ ساله محقق شد که در دوره‌ی گذشته، چندین‌بار شدت گرفت و به تصویب تعرفه‌های متعدد دو کشور منجر شد. ناگفته نماند فرایند اعمال تعرفه‌های واردات از مارس سال گذشته شروع شد. در آن زمان، ترامپ ادعا کرد بررسی‌ نمایندگان وزارت بازرگانی آمریکا نشان می‌دهد چینی‌ها محدودیت‌هایی برای خرید و مالکیت کالاهای خارجی اعمال کرده‌اند تا فناوری از شرکت‌های آمریکایی به سازمان‌های چینی منتقل شود. به‌علاوه، او چین را به جاسوسی برای کسب مالکیت معنوی فناوری‌ها و اطلاعات تجاری طبقه‌بندی‌شده متهم کرد.

چین آمریکا

آمریکا و چین از ژوئن سال گذشته، تعرفه‌های متقابل را برای کالاهای یکدیگر تصویب کردند. آمارهای آن زمان ارزش کالاهای تأثیرگرفته از تعرفه‌ها را ۳۴ میلیارد دلار تخمین می‌زد. سپس، ایالات متحده در اوت تصمیم گرفت تعرفه‌ی بیشتری را در دو مرحله روی ۳۰۰ میلیارد دلار کالای چینی اعمال کند.

مشکلات میان چین و آمریکا هنوز کاملا برطرف نشده‌اند

درادامه‌ی نبرد تجاری، وزارت دارایی چین تعرفه‌های ۱۰ و ۵ درصدی را روی کالاهای آمریکایی اعمال کرد. در واکنش به این اقدام، ترامپ تعرفه‌ی موجود روی ۲۵۰ میلیارد دلار کالای چینی را از ۲۵ به ۳۰ درصد افزایش داد. افزایش جدید تعرفه‌ها نیز در دو مرحله تصویب و از اول سپتامبر و ۱۵ دسامبر اجرا شد.

مقام‌های آمریکایی با وجود تصویب اولیه‌ی تفاهم‌نامه اعتقاد دارند نهایی‌شدن آن نیازمند اقدام چین است. سخن‌گوی وزارت بازرگانی ایالات متحده به CBS گفت:

درنهایت، اجرایی‌شدن این تفاهم‌نامه به فرد تصمیم‌گیر در چین بستگی دارد، نه آمریکا. اگر گروه‌های تندرو تصمیم‌گیری کنند، یک خروجی خواهیم داشت و درمقابل اگر نیروهای خواهان تغییر در چین تصمیم‌گیرنده باشند، نتیجه‌ی دیگری رخ می‌دهد. به‌هرحال، امیدواریم گروه دوم، تصمیم‌گیرنده باشند.

با وجود تصویب اولیه‌ی تفاهم‌نامه میان آمریکا و چین، هنوز بی‌اعتمادی زیادی بین دو کشور دیده می‌شود. آمریکایی‌ها می‌گویند با دقت تصمیم‌گیری و اقدام‌های چین را رصد می‌کنند تا درصورت تخلف آن‌ها از تفاهم اولیه، اقدام متقابل انجام دهند. روی‌هم‌رفته، مرحله‌ی اول تفاهم‌نامه قطعا همه‌ی مشکلات بین چین و آمریکا را حل نخواهد کرد و از‌بین‌رفتن تمامی درگیری‌ها به سال‌ها زمان نیاز دارد.

تبلیغات
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات