از فیلتر شدن گوگل چه کسی بیشتر متضرر می‌شود؟

سه‌شنبه ۴ مهر ۱۳۹۱ - ۱۴:۴۱
مطالعه 5 دقیقه
پس از انتشار فیلم موهن علیه پیامبر اعظم، که موجب اعتراض بسیاری از مسلمانان و غیرمسلمانان جهان شد، بخش‌های از این فیلم توسط یک کاربر معمولی در یوتیوب، بزرگترین وب‌سایت اشتراک گذاری ویدیو در جهان،‌ قرار گرفت. مسلمانان درخواست‌های مکرری را برای پاک کردن این فیلم از یوتیوب ابراز داشتند اما گوگل چون حذف فیلم را مغایر با قوانین آزادی در اشتراک گذاری محتوا می‌دانست، از حذف آن امتناع ورزید. حال ایران به عنوان پاسخی به این اقدام گوگل، برخی از سرویس‌های پرکاربر این شرکت را فیلتر کرده است. اما در این جا این مسائله مطرح می‌شود که آیا عدم استفاده کاربران ایرانی از جمیل و گوگل به این شرکت آسیب وارد می‌کند؟
تبلیغات

 دبیر کارگروه مصادیق محتوای مجرمانه از فیلتر شدن قریب الوقوع گوگل و جی میل خبر داد و ساعتی بعد جیمیل فیلتر شد و دسترسی به گوگل از طریق پروتوکل امن HTTPS نیز محدود گردید.

باشگاه خبرنگاران جوان نوشت: دکتر خرم آبادی دبیر کارگروه مصادیق محتوای مجرمانه در گفتگو با خبرنگار وبگردی 20:30 از فیلتر شدن سایت آمریکایی گوگل و جی‌میل  خبر داد.

خرم آبادی در توضیح خبر فوق گفت:

به دلیل درخواست‌های مکرر مردمی، سایت گوگل و جی میل تا ساعتی دیگر در سراسر کشور فیلتر می‌شوند. وی در خصوص مدت زمان فیلتر این سایت نیز گفت: گوگل و جی‌میل تا اطلاع ثانوی در سراسر کشور فیلتر خواهند شد.

دلیل این اقدام آن است که سایت یوتیوب، متعلق به گوگل بوده و پس از گذشت 13 روز از اعتراضات مسلمانان در سراسر جهان و درخواست آنها برای حذف این فیلم از فضای مجازی، هنوز ویدیو مربوط در یوتیوب باقی مانده است. اقدام گوگل در انتشار فیلم موهن علیه پیامبر اعظم در روزهای گذشته و اصرار این سایت به عدم حذف فیلم از یوتیوب سبب شده تا اعتراضات گسترده‌ای نسبت به آن صورت بگیرد و در نهایت با درخواست‌های مکرر مردم مسلمان ایران، دسترسی به این سایت در سراسر کشور تا اطلاع ثانوی مسدود شود. نقل از همشهری

در اینکه اهانت به مقدسات هر دینی از هر نظر اشتباه است،‌ شکی نیست. شاید بسیاری نیز موافق باشند که گوگل می‌توانست به راحتی این فایل را از یوتیوب حذف نموده و باعث فروکش شدن بخشی از خشم مسلمین شود. ما در این مقاله قصد نداریم به این بپردازیم که کار گوگل درست بوده یا اشتباه. اینطور در نظر می‌گیریم که گوگل اشتباه کرده است و می‌بایست این فیلم را حذف می‌کرد. اما ارتباط بین یوتیوب و جیمیل در چیست؟ با فیلتر کردن جیمیل چه اتفاقی برای گوگل می‌افتد؟ شب گذشته در زمان برگشت به منزل در رادیو شنیدم که مجری اعلام کرد که مردم کشورهای مختلف اسلامی گوگل را تحریم نموده و از سرویس آنها استفاده نمی‌کنند و این موضوع باعث ضرر چندمیلیون دلاری به گوگل شده است.

همانطور که می‌دانید درآمد اصلی گوگل از راه تبلیغات است. درآمدزاترین سرویس‌های تبلیغاتی گوگل نیز AdSense و Adwords هستند که اولی مدت‌هاست در ایران فیلتر شده و کاربران اصلا نمی‌توانند تبلیغات آن را مشاهده نمایند، تا بتوانند با کلیک کردن و یا مشاهده آن تبلیغات درآمدی را برای گوگل به ارمغان آورند. سرویس دوم نیز به نمایش تبلیغات در میان نتایج جستجو گوگل مربوط است و بدون شک کاربران ایرانی می‌توانند موجب ایجاد درآمد برای گوگل شوند. اما درآمد گوگل از طریق جیمیل به چه صورت است؟ ظاهرا گوگل از ۲ راه از جیمیل درآمد کسب می‌کند یکی فروش فضای بیشتر به کاربران که تعداد انگشت‌شماری از کاربران ایرانی تا به حال بابت افزایش فضای ذخیره سازی نامه‌ها به گوگل پول پرداخت کرده‌اند و روش دوم مربوط به نمایش تبلیغات AdSense در سرویس جیمیل است که پیش‌تر فیلتر شده و اصلا نمایش داده نمی‌‌شود.

پس با فیلتر کردن جیمیل ما چطور می‌توانیم به گوگل آسیب بزنیم؟ چرا باید سرویسی که جزو محبوب‌ترین سرویس‌های ایمیل در دنیا و ایران است را فیلتر کنیم؟ سرویس مجانی که شاید به بهترین شکل ممکن امکان ارسال و دریافت نامه‌ها را میسر می‌کند. اگر بحث آسیب رساندن نباشد و تحریم مد نظر باشد، تحریم باید انتخابی بوده و کاربر خود به میل خود یک موضوع را تحریم کند و به نظر من، نباید در آن اجباری وجود داشته باشد. هر طور که به قضیه نگاه کنید ارتباطی بین جیمیل و یوتیوب پیدا نخواهید کرد. اگر پیدا کردید لطفا در بخش نظرات ما را نیز آگاه کنید.

در حال حاضر جیمیل به طور کامل از دسترس خارج شده و دسترسی به موتور جستجوی گوگل از طریق پروتوکل امن HTTPS نیز محدود شده است، اما خوشبختانه هنوز گوگل از طریق پروتوکل HTTP در دسترس است.

بنده که سال‌ها است از جیمیل به عنوان سرویس اصلی ایمیل خود استفاده می‌کنم و با فیلتر شدن آن واقعا دچار مشکل شده‌ام، باز هم معتقدم بدون جیمیل می‌توان زنده ماند، اما اگر خدایی ناکرده گوگل فیلتر شود چه؟ بدون گوگل چطور می‌توان به دنبال پاسخ بی پرسش گشت؟ چطور می‌توان تحقیق کرد؟ اگر با گوگل چند ثانیه زمان نیاز داشته باشید تا فلان مقاله علمی را بیابید بدون آن شاید مجبور به تلف کردن ساعت‌ها وقت باشید. تو رو به خدا نگویید که از یاهو یا بینگ استفاده کنیم که به خدا قسم هر بار سعی به استفاده از آنها کردم هیچ وقت به پاسخ درست نرسیدم.

فیلتر کردن گوگل باعث می‌شود تا دسترسی به اطلاعات برای دانشجویان، دانش‌پژوهان و هر کاربری مشکل ساز و پرهزینه شود. گوگل چه خوب باشد چه بد، اطلاعات ارزشمندی را به صورت رایگان در اختیار ما قرار می‌دهد که به راحتی نمی‌توان از راه‌های دیگر به آنها دست یافت.

در اینکه ما باید با جان و دل از دین و ایمان خود، پیامبر عظیم الشان خود دفاع کنیم، هیچ شکی نیست، اما به نظر من این راه، راه درستی نیست.

اما گوگل تنها یک موتور جستجو نیست، روز گذشته بسیاری از سرویس‌های دیگر این شرکت مانند Google API (کتابخانه‌های ارزشمندی که امروزه در بسیاری از وب‌سایت‌های بکار گرفته می‌شود) و Google Analytics (محبوب‌ترین سرویس آمار و ارقام بازدید وب‌سایت‌ها)،‌ Google Plus (شبکه اجتماعی که امروزه در رتبه بندی وب‌سایت‌ها نقش اساسی دارد) و بسیاری سرویس دیگر از دسترس خارج شده بودند. سرویس‌های مجانی که باعث صرفه‌جویی در هزینه‌های جاری مردم می‌شوند.

حال تمام امید ما به یک جمله است: «گوگل و جی‌میل تا اطلاع ثانوی در سراسر کشور فیلتر خواهند شد.»، اطلاع ثانوی، یعنی یک مدت محدود که امیدوارم زیاد طول نکشد. امیدواریم مسئولین عزیز کشورمان، راه‌کارهای اساسی برای دفاع از حق مسلم مردم و دفاع از دین ارزشمندمام بیابند.

حال نظر شما در این باره چیست؟ به نظر شما فیلتر کردن موتورجستجوی گوگل و جیمیل بیشتر به گوگل خسارت وارد می‌کند یا به خود ما؟ آیا راه بهتری برای اعتراض کردن و نشان دادن خشم ما وجود ندارد؟

تبلیغات
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات

تبلیغات