بیل گیتس در دیدار صمیمانه با دانشجویان: تلاش برای میلیاردر شدن بیش از حد نخ نما شده!

چهارشنبه ۲۸ تیر ۱۳۹۱ - ۱۰:۲۶
مطالعه 9 دقیقه
چندی پیش بیل گیتس در نشستی دوستانه در دانشگاه واشنگتن حاضر شد و پس از ایراد سخنانی پیرامون آینده‌ی فناوری و طرح‌هایی که وی در سر دارد، به پاسخگویی پرسش‌های دانشجویان این مرکز آموزش عالی پرداخت. در این مقاله اهم صحبت‌های وی به همراه منتخبی از این جلسه صمیمانه پرسش و پاسخ را گردآوری کرده‌ایم. با ما همراه باشید!
تبلیغات

بیل گیتس، یکی از بنیان‌گذاران کمپانی عظیم مایکروسافت و از ثروتمندترین افراد جهان است. او به نمادی از پتانسیل‌های بالای فناوری اطلاعات در ثروت اندوزی تبدیل شده و بسیاری می‌کوشند تا با الگو قرار دادن وی، به آرزوهای رنگارنگ خویش جامه عمل بپوشانید. از سویی دیگر دانشگاه واشنگتن با دعوت از چنین افراد مطرح و مورد توجهی سعی در آشنایی هر چه بیشتر دانشجویان خود با افکار این بزرگان دارد. جلساتی از این دست که در این دانشگاه مطرح می‌شوند، بیش از هر چیز به دلیل پرسش و پاسخ‌هایی که در انتهای آن صورت می‌گیرد مشهور هستند.

در بخشی از این جلسه حتی دانشجویی رو به بیل گیتس کرده و از وی نحوه‌ی میلیاردر شدن را پرسید! پاسخ گیتس به این پرسش متداول بسیار هوشمندانه و زیبا بود! او رو به این دختر جوان کرده و ابراز داشت:

درک می‌کنم که بسیاری از شما مایلید تا میلیون‌ها دلار کسب کنید تا به آزادی، منظورم آزادی مطلق است، برسید. اما این تنها یک روی سکه است! وقتی که این میلیون دلارهای کذایی را کسب کردید و از مرز ثروتمندی گذر کردید، داستان همان داستان قبل است و به قول معروف آش همان آش و کاسه همان کاسه است! به نظرم باید روح سرکش و بلند پروازتان را تقویت کنید، این بهترین کار است و به جای آنکه به این پول‌های لعنتی فکر کنید، توجه‌تان را به آنچه که دوست دارید متمرکز نمایید.

در ادامه بخش‌های دیگری از نشستی که در دانشکده مهندسی و علوم رایانه دانشگاه واشنگتن برگزار شد را مطالعه خواهید کرد:

بیل گیتس: به خاطر دارم زمانیکه خودم در دانشگاه تحصیل می‌کردم، به دنبال فرصتی برای کار با رایانه می‌گشتم. به طوری که وابستگی شدید و شاید بتوان گفت نوعی اعتیاد به این مسئله پیدا کردم. به همین خاطر هرگز موفق نشدم مدرک دانشگاهی‌ام را کسب کنم، ولی خوشبختانه این اعتیاد به رایانه برایم عاقبت خوشی را رقم زد، چرا که با اختراع ریز پردازنده‌ها همه چیز متحول گشت.

از سویی تغییرات بزرگ دیگری نیز از نظر کیفی صورت گرفته است. اغلب این تغییرات قابل توجه در زمینه هزینه تمام شده هستند. به طور مثال هزینه نگهداری اطلاعات از 700 دلار به ازای هر مگابایت به 0.002 سنت کاهش یافته و همچنان این سیر نزولی ادامه دارد؛ به گونه‌ای که اکنون نگه‌داری اطلاعات بسیار ارزان است. هشت مورد از تغییرات کیفی بزرگی که در راه هستند عبارتند از: رابط کاربری طبیعی، محاسبات ابری (کلاد)، مدلینگ، یادگیری ماشینی، محاسبات فراگیر، داده‌های بزرگ، گوشی‌های هوشمند و ربات‌ها.

همکنون بیشتر وقتم را به طرح‌های این چنینی به خصوص موضوع مدلینگ  اختصاص داده‌ام. هنوز تمام وقت به دفترم در مایکروسافت می‌روم، اما بیشتر وقتم را به موضوعاتی چون کمک به افراد کم بضاعت و کمک به سیستم آموزشی اختصاص داده‌ام.

از طرف دیگر نباید موضوع رباتیک را فراموش کنیم، چرا که آینده روشنی خواهد داشت. خوش بینیم و امیدوارم که اتفاقات خوبی برای این موضوع در راه باشد.

جالب است بدانید که سایر دوستانتان در این دانشکده در زمینه مدلینگ چه خدمات شایسته‌ای را صورت داده‌اند. به طور مثال دوید بیکر با توسعه بازی Foldit Protein و زوران پوپوویچ با بازی Popovic Refraction نمونه‌های خوبی از میسر یادگیری جبر را ایجاد کرده‌اند. در حقیقت این موارد همان علوم رایانه خودمان است که به شیوه و گونه‌ای دیگر بکار گرفته شده‌اند.

از ماحصل پیشرفت‌های کیفی و کمی می‌توان به کمک مردم فقیر جهان شتافت. به طور مثال مالاریا هنوز مطرح‌ترین بیماری قاره سیاه است که کودکان بی‌گناه این سرزمین را به کام مرگ می‌کشاند. مدلینگ اپیدمیک به ما این اجازه را می‌دهد تا بهتر از گذشته بودجه‌های خود را صرف بهبود شرایط و زندگی آدمی کنیم. از سوی دیگر با وجود ریشه کنی مرض آبله، هنوز موفق به ریشه کنی بیماری فلج اطفال نگشته‌ایم و سالانه چندین هزار کودک قربانی این مرض می‌شوند. این همان پروژه‌ای است که شخصاً به آن علاقه دارم و وقت زیادی را صرف آن کرده‌ام. امیدوارم که با تلاش همگی دوستان بتوانیم فلج اطفال را نیز ریشه کن کرده و آن را پس از آبله به عنوان دومین بیماری که بشر به کلی آن را مهار کرده در تاریخ به ثبت برسانیم.

مدلینگ بیماری‌ها، مدل‌های مشارکت عقلانی، مدل‌های مبتنی بر کارگزار همچون مدل مونت‌کارلو و تلاش‌هایی چون کوشش برای ریشه کنی مالاریا همگی در قالب همین مدلینگ گنجانده می‌شوند. علوم رایانه راه‌حل کلیدی در ریشه کنی این بیماری‌ها و بهبود وضع بشر هستند. جالب است بدانید که اغلب مردم افریقا از این بیماری در گریز هستند.

به همین خاطر، گمان می‌کنیم وقتی توانایی مدلینگ این تلاش‌ها را داریم، بهتر است از این استعداد بهره ببریم. بیایید یکی از مشکلاتی که مایلید در حل و فصل آن مشارکت داشته باشید را برگزینید و نسبت به آن همت گمارید. این موارد می‌تواند اطلاع رسانی پیرامون تندرستی، تحقیقات بوم شناسی، مدلینگ بیماری‌ها، یادگاری اشباعی، مدلینگ آب و هوا، توسعه مواد تولید و محصولات مقاوم در برابر آفات و خشکسالی را شامل شوند.

از طرف دیگر امیدوارم که علوم رایانه بتوانند فرصت تأثیرگذاری بر مواردی چون: انرژی، آموزش، بهداشت، رشد جمعیت و آب و فاضلاب را داشته باشد. گمانم فناوری می‌تواند گره گشای بزرگی به حساب آید. مثلاً همین آکادمی خان که بسیاری از آن بهره می‌برند و این تنها یکی از مواردی است که می‌تواند در امر آموزش آن‌لاین راه گشا باشد.

به شخصه با وجودی که زمان زیادی را به موضوعات بنیادین اختصاص می‌دهم، مایلم تا هر از گاهی با جوانان پرشور و شوقی چون شما به صحبت بنشینم تا با همفکری هم راه‌کارهای خوبی برای رفع این مشکلات و کمی و کاستی‌های زندگی بشر بیابیم.

جلسه پرسش و پاسخ:

اد لازوسکا (یکی از اساتید دانشگاه): با توجه به جمعیت بیش از 7 میلیارد نفری جهان، چه مشکلاتی بر سر کنترل رشد جمعیت وجود دارد؟

بیل گیتس: در واقع پیش‌بینی‌های پیشین پیرامون جمعیت جهان با آن عدد 20 میلیارد نفری حقیقتاً ترسناک است! مشکل اصلی ما با جمعیت جهان آن است که در برخی از مناطق جهان توان لازم برای کنترل جمعیت را نداریم. به طور مثال در افریقا که هم کنون چیزی در حدود 800 میلیون نفر جمعیت دارد، توان انجام برنامه‌های کنترل جمعیت وجود ندارد و به همین خاطر طبق پیش بینی‌ها تا سال 2040 جمعیت این قاره از کشورهایی چون هندوستان و چین نیز فراتر خواهد رفت.

پرسش یکی از دانشجویان: شخصاً باید از شما و آکادمی Khan تشکر کنم که ترم گذشته به کمک مطالب آموزشی آن توانستم واحد جبر را پاس کنم. به نظر شما با وجود چنین منابعی که در دسترس داریم وجود و حضور معلم کم‌رنگ نمی‌شود؟

بیل گیتس: اگر از کودکستان تا دانشگاه را طی کنید به مراتب نیاز به حضور معلم کم‌رنگ تر می‌شود، اما از یاد نبرید که یادگیری تنها انتقال مطالب نیست و وظیفه معلم تنها انتقال دانش نیست بلکه شور و شوق و اشتیاقی که وی در دل دانش‌آموزان ایجاد می‌کند مهم است. اگر برای یادگیری فیزیک ترغیب شده باشید، قادرید کتاب‌های دشوار را بخوانید. جالب اینکه هم‌اکنون بیست مورد مشابه آکادمی خان وجود دارد.

پرسش یکی از دانشجویان: به نظر شما اینکه علوم رایانه را از دبستان در برنامه درسی داشته باشیم مفید است؟

بیل گیتس: مممم م. به گمانم رایانه ابزار مفیدی است، اما اگر منظورتان از علوم رایانه درک تئوری دست‌یابی صفی و پر کردن ایندکس بانک‌های اطلاعاتی است، زیاد مطمئن نیستم! اما یادگیری نحوه‌ی نوشتن یک برنامه ساده یا بدست آوردن اعداد اول از طریق حل الگوریتم‌ها بسیار جالب و جذاب خواهد بود. اما یادگیری هندسه یا سایر موارد پیشرفته لزومی ندارد.

اد لازوسکا: ادراک محاسباتی مهم است. مجموعه‌ای از مواردی از این دست می‌تواند بخشی از ترفندهای فردی به حساب آید. نوشتن برنامه راهی برای یادگیری و تمرین آموخته‌ها است اما کلید همه این موارد درک محاسباتی است.

بیل گیتس: افرادی که زمینه‌ای در علوم رایانه دارند به خوبی می‌توانند مسائل و مشکلات بزرگ را خرد کرده و آن‌ها را حل کنند. درست همان موضوعی که الگوریتم به آن می‌پردازد. اگر از منظر الگوریتم بنگریم، بسیاری از سامانه‌های موجود در جامعه به خوبی طراحی نشده‌اند. این موضوعی است که درک آن را مهم ارزیابی می‌کنم.

پرسش یکی از دانشجویان: رشد اختلافات طبقاتی، تمرکز پول در دست عده‌ای خاص که شما نیز در بین آن‌ها هستید و تأثیر این پول بر قدرت و سیاست؛ آن کسی که پول دارد، قدرت تأثیرگذاری دارد حال پرسش آن است که ما به عنوان فردی از این ملت چه می‌توانیم انجام دهیم؟

بیل گیتس: دوست عزیز، نابرابری دنیای امروزی به نسبت گذشته در کم‌ترین حد خود است. تعداد افرادی که از فقر در رنج هستند به نسبت کمتر از همیشه تاریخ است. نوآوری‌ نیز باعث کاهش میزان بیش از پیش این موضوع خواهد شد. شخصاً معتقدم که در اکثر مشکلات، زمان به نفع ما پیش می‌رود. البته اینکه ثروت در بین عده‌ای خاص محفوظ بماند به هیچ وجه درست نیست و نیازمند پویایی مالی بیشتری هستیم و به همین خاطر آموزش می‌تواند حوزه خوبی از این نظر باشد. به نظرم این تمرکز پول و قدرتی که شما از آن یاد کرده‌اید بیشتر به دلیل کم کاری همگی ما در حوزه آموزش است و این پتانسیل به طور بالقوه وجود دارد که با پوشش این حوزه بتوانیم این مشکل را نیز رفع و رجوع کنیم. به نظرم از بین بردن ثروت‌مندان مشکلات‌مان حل نخواهد شد، بلکه با حسن ظن در این مورد بهتر است بتوان به آرمان‌ها رنگ واقعیت بخشید.

اد لازوسکا: وب جهان گستر می‌تواند چه نقشی بر سیاست داشته باشد؟

بیل گیتس: وب به ما این اجازه را می‌دهد تا مسائل را از نزدیک بررسی کنیم. قانون مالیات امریکا بسیار پیچیده و مبهم است و محتوای آن چیزی در حدود 400 صفحه است؛ که قصد دارم آن را مطالعه کنم. اما از سویی دیگر طرح اصلاحات بخش سلامت چیزی در حدود 2300 صفحه کذایی است که به هیچ وجه قصد مطالعه آن را ندارم! دشواری همان عامل بازدارنده ما برای صحبت پیرامون مسائل گوناگون است. اینترنت در حقیقت این فرصت را به ما ارزانی داشته تا درباره مسائل دقیق شویم و من به آن خوش بین هستم.

پرسش یکی از دانشجویان: نظر شما درباره اصلاحات در بخش سلامت چیست؟

بیل گیتس: بیش از آنکه درباره این موضوع بدانم، از مالاریا و مسائل مربوط به رایانه اطلاع دارم. مطمئنم که از مالاریا متنفرم و برعکس به رایانه عشق می‌ورزم. اما اصلاحات بخش سلامت نیز موضوع مهمی است چرا که هزینه‌های این بخش به طرز نامناسبی مدیریت می‌شود، که بسیار وحشتناک است. این اصلاحات حتی بودجه دانشگاه شما را نیز کاهش خواهد داد. مسائل بسیاری درگیر این موضوع شده‌اند، اما به نظر من می‌توان با نوآوری دوستی کرد و از آن برای کاهش هر چه بیشتر هزینه‌های دارو و درمان کمک گرفت.

پرسش یکی از دانشجویان: رباتیک چگونه می‌تواند پیشرفت‌های جهان را تضمین نماید؟

بیل گیتس: ربات‌ها امروزه همه‌جا هستند. از شستشوی منازل گرفته تا کارخانه‌های صنعتی. زمانی که می‌خواهیم هزینه‌های تولید را کاهش دهیم، توجهات به سمت و سوی ربات‌ها می‌رود. به نظرم اگر بخواهیم از این موضوع برای پیشرفت جهان بهره ببریم ربات‌ها در کنار ما هستند.

پرسش یکی از دانشجویان: تأثیرات منفی فناوری از نظر شما چیست؟

بیل گیتس: بد و خوب همیشه با هم هستند. اما به نظرم هنوز معایب اجتماعی شدن و استفاده از فناوری در این زمینه را ندیده‌ام. شخصاً از سرویس اسکایپ برای گفتگو با والدین نامزد دخترم استفاده می‌کنم. درست است که نحوه‌ی تعاملات اجتماعی در حال تغییر و دگرگونی است اما نمی‌توان به دلیل استفاده ناصحیح برخی، تمامی ماهیت فناوری را زیر سوال برد. پیش‌تر، زمانی که من کودکی بیش نبودم پاسخ تمام پرسش‌ها در دایره المعارف‌های قطور چاپی جا خوش کرده بود و اگر نمی‌توانستی پاسخ‌هایت را بیابی هیچ راه حل ساده‌ای در کار نبود! اما امروزه با وجود شبکه‌ی بزرگی به نام اینترنت هیچ پرسشی بی پاسخ نمی‌ماند. گرچه باید اذعان کرد هنوز مشکلاتی در زمینه حفظ حریم خصوصی کاربران، بازی‌های ویدئویی، پور نو گرافی و سایر مسائلی از این دست وجود دارد.

پرسش یکی از دانشجویان: رایانه‌های شخصی، اینترنت و سپس گوشی‌های هوشمند. گام بعدی چه می‌تواند باشد؟

بیل گیتس: تفاوت بین گوشی‌های هوشمند و رایانه‌های شخصی تنها در ابعاد صفحه نمایش آن‌ها است. در آینده اما، با ابزارهای سر و کار خواهیم داشت که می‌توانیم آن‌ها را به سهولت تا کرده و در هر اندازه‌ای که خواستید جابجا کنیم. آیندگان به صفحات نمایش امروزی‌مان خواهند خندید! از سوی دیگر ممکن است همه چیز در عینک‌های ویژه‌ای خلاصه شود به گونه‌ای که تنها لازم باشد آن‌ها را به چشم بزنید.

تبلیغات
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات

تبلیغات