نبرد نابرابر مرورگرها؛ تفسیر آمار دانلود و استفاده از مرورگرها چه کاربردی دارد؟

چهارشنبه ۲۲ تیر ۱۴۰۱ - ۲۳:۰۰
مطالعه 4 دقیقه
تفسیر آمارهای مربوط به نصب و به‌کارگیری مرورگرها نشان می‌دهد که فقط قوانین ضدانحصار می‌توانند به این نبرد نابرابر خاتمه دهند.
تبلیغات

ارقام جدید نشان‌دهنده‌ی وسعت مشکلاتی است که مرورگرهای کوچک در رقابت با مرورگرهایی نظیر گوگل کروم و سافاری و مایکروسافت اج باید با آن‌ها مواجه شوند.

به‌گزارش تک‌رِیدِر، براساس داده‌های گردآوری‌شده‌ی پلتفرم هوشمند دیجیتالی SimilarWeb، تعداد دانلودهای مرورگر Opera، به‌عنوان یکی از مرورگرهای چالشگر، با تعداد دانلود به‌دست‌آمده‌ی مایکروسافت اج مقایسه‌شدنی است.

در بازه‌ی زمانی بین ژانویه و می ۲۰۲۲ (دی ۱۴۰۰ تا اردیبهشت ۱۴۰۱)، صفحه‌ی تأیید دانلود اپرا روی کامپیوترهای رومیزی ۱۲/۰۳ میلیون بار بازدید داشته است؛ درحالی‌که ترافیک روی صفحه‌ی دانلود مایکروسافت اج ۱۲/۴۰ میلیون بازدید را نشان می‌دهد. برخلاف داده‌های اپرا، رقم مربوط به اج نشان‌دهنده‌ی تعداد دانلودهای کامل نیست؛ بنابراین، می‌توان گفت این مرورگر کوچک احتمالاً درعمل دانلودهای بیشتری را درمقایسه‌با همتای بزرگ‌تر خود جذب کرده است.

با اینکه این ‌‌‌‌‌نوع آمارها ممکن است درباره‌ی میزان محبوبیت مرورگرها شواهدی را نشان دهند، داده‌های Statcounter درباره‌ی سهم بازار حاکی از آن است که مایکروسافت اج با ۱۰/۱۲ درصد تقریباً چهار برابر بیشتر از اپرا با ۲/۸ درصد از تعداد کل کاربران دسکتاپ بهره‌مند می‌شود. دراین‌میان، این پرسشی مطرح می‌شود که دلیل این ناهماهنگی بین این دو آمار چیست؟

یکی از برداشت‌ها از داده‌های آماری گفته‌شده این است که مرورگرهایی مثل اپرا در جلب میزان محبوبیت مشابه با غول‌های فناوری ظاهر می‌شوند و موفق عمل می‌کنند؛ اما نیروهای خاص خارج‌ از بازار توانایی آن‌ها برای رقابت در شرایط برابر را مختل می‌کنند.

از این گذشته، مرورگر مایکروسافت اج روی دستگاه‌های مجهز به ویندوز ۱۰ و ۱۱ به‌صورت ازپیش‌نصب‌شده وجود دارد که عدد آن به میلیارد می‌رسد. این در حالی‌ است که مرورگر اپرا از این امتیاز محروم است و به‌صورت ازپیش‌نصب‌شده روی هیچ دستگاهی یافت نمی‌شود. بنابراین، شرکت اپرا تمام تلاش و خلاقیت خود را برای خلق نوآوری‌های نرم‌افزاری به‌کار می‌گیرد تا کاربران بیشتری جذب کند.

به‌طورکلی، ایجاد چالش‌های مؤثر برای شرکت‌هایی مثل اپرا عملاً غیرممکن است؛ مگراینکه برای بی‌اثرکردن وجود اهرمی مثل سیستم‌عامل برای شرکت‌های اپل و گوگل و مایکروسافت که برای آن‌ها امکان ارتقای نرم‌افزارهای اختصاصی را هموار می‌کند، اقداماتی انجام شود.

مرورگرها

بااین‌حال، این موضوع را اخیراً مدیران ارشد DuckDuckGo و Proton در گفت‌وگو با تک‌ریدرپرو تأیید کرده‌اند و هیچ‌کدام از شرکت‌ها عمدتاً در فضای مرورگر رقابت نمی‌کنند؛ اما در بازارهای اصلی خود، با مسائل مشابهی دست‌وپنجه نرم می‌کنند که به‌ترتیب شامل جست‌وجو و ایمیل می‌شود.

مدیرعامل پروتون، اندی ین، توضیح داد:

اگر مقررات ضدانحصار (موسوم به Antitrust) به پیش‌فرض‌ها نپردازد، درواقع، فقط به ۵ درصد از مشکلات را بررسی کرده است؛ درحالی‌که این مشکلات کاملاً مشخص هستند و اگر همان تیکه از پازل را نداشته باشیم، نمی‌توانیم که با انحصار مقابله کنیم.

گابریل واینبرگ، مدیرعامل مرورگر داک‌داک‌گو، نیز به شکایت مشابهی درباره‌ی شیوه‌ی رسیدگی گوگل به خدمات پیش‌فرض روی پلتفرم اندروید اشاره کرد. او در گفت‌وگو با تک‌ریدر گفت:

درحال‌حاضر، اگر بخواهید موتور جست‌وجوی اینترنتی پیش‌فرض را روی اندروید تغییر دهید، باید بیش از پانزده کلیک بزنید؛ اما معتقدیم که این فرایند باید با تنها یک کلیک برای کاربران میسر باشد. اگر همه‌چیز در جای خودش بود، امروز شرکت ما ۵ یا ۱۰ برابر بزرگ‌تر از این بود.

اگرچه همه‌چیز به‌نفع مایکروسافت است، شواهدی وجود دارند که نشان می‌دهد این شرکت در تلاش برای هدایت کاربران به‌سمت استفاده از مرورگر اج پا را از حد مجاز فراتر گذاشته است. برای مثال، چندی پیش مایکروسافت پس از اعلام نارضایتی کاربران، مجبور شد یکی از سیاست‌های خود را تغییر دهد که در آن اصطکاک نامعقولی را به فرایند تغییر مرورگر پیش‌فرض اضافه کرده بود.

همچنین، مایکروسافت به‌دلیل به‌کارگیری تاکتیک‌های پنهانی نظیر تلاش برای جلوگیری از بازشدن لینک‌های سرویس‌های درونی ویندوز مانند ویجت‌ها و منو استارت در مرورگری غیر از اج، با انتقاد شدید کاربران مواجه شد.

اگرچه قدرت پیش‌فرض‌بودن نرم‌افزارها مؤثر است، عواطف مصرف‌کننده تأثیر و اهمیت بیشتری دارد. بنابراین، این امکان وجود دارد که چنین گام‌های انحصارطلبانه و اشتباهی به‌نفع رقبای کوچک‌تر تمام شود. ظاهراً نشانه‌ها حاکی از آن است که قانون‌گذاران فوریت موقعیت را پذیرفته‌اند و برای مثال، می‌توان به اقدامات اخیر اعلام‌شده‌ی اتحادیه‌ی اروپا با عنوان «سند بازارهای دیجیتال» موسوم به DMA اشاره کرد.

سند DMA با هدف محدودسازی قدرت «Technology Gatekeeprs» ارائه شده است تا کسانی محدود شوند که گفته می‌شود موقعیت غالب بازار، ثروت، منابع و فرصت‌ها را از رقبای کوچک‌تر می ربایند. بنابراین، این سند شامل تدابیری برای جلوگیری از قراردادن محصولات خود در رتبه‌های بالاتر به‌وسیله‌ی غول‌های فناوری در نتایج جست‌وجو و بازداشتن کاربران از حذف اپلیکیشن‌های ازپیش‌نصب‌شده می‌شود.

ایالات متحده‌ی آمریکا فرایند اجرای این طرح را آهسته‌تر از اروپا و اندکی با اکراه دنبال می‌کند؛ اما درهرصورت این چرخ به‌گردش درآمده است و انتظار می‌رود که قوانین ضدانحصار در سال‌های آینده برجسته‌تر اجرایی شود و راه را برای شرکت‌هایی نظیر اپرا و... هموار کند.

دیدگاه شما کاربران زومیت درباره‌ی قوانین ضدانحصار چیست؟ اجرایی‌شدن طرح‌های این‌چنینی چقدر به رشد شرکت‌های کوچک کمک می‌کند؟

تبلیغات
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات