تحلیل دادهمحور از بازخورد مصاحبه پزشکیان با تاکر کارلسون در یوتیوب؛ دیدگاه کاربران چه بود؟
مصاحبه ریاست جمهوری ایران «مسعود پزشکیان» با «تاکر کارلسون»، روزنامهنگار و مفسر سیاسی آمریکایی، در روزهای اخیر توجه گستردهای را به خود جلب کرده است. «ایران دشمن من نیست»؛ جملهای است که کامنتهای مصاحبه پزشکیان را پر کرده است. انتشار این مصاحبه که برگزاری آن از سوی رسانه ایرانی «آزاد» ترتیب داده شده بود، تنها در توییتر به ۳۲ میلیون بازدید و در یوتیوب به ۱٫۵ میلیون بازدید رسیده است که بیانگر میزان توجه گسترده کاربران بینالمللی به این گفتوگو است.
این مصاحبه در توییتر به ۳۲ میلیون بازدید و در یوتیوب به ۱٫۵ میلیون بازدید رسید
بهگزارش زومیت، تحلیل دقیق محتوای کامنتهای ویدئوی این مصاحبه در یوتیوب نشان میدهد که مخاطبان تاکر کارلسون، عمدتاً از جریان سیاسی حامی دونالد ترامپ موسوم به MAGA، بهشدت از رویکرد انتقادی این مصاحبه استقبال کرده و رسانههای جریان اصلی و سیاستهای دولتهای غربی را مورد نقد قرار دادهاند.
در شرایطی که جریان رسانهای رسمی در دنیا عمدتاً با روایتهای واحد و تثبیتشده به موضوع جنگ ایران و اسرائیل میپردازد، انتشار گفتوگوی مسعود پزشکیان با تاکر کارلسون در بستری مانند یوتیوب، توانست ساختار روایت را از مرکزیت و کنترل رسانهای خارج کند و به دست مخاطب بسپارد.
آمار بازدید بالا و تحلیل محتوای کامنتها نشان میدهد که «اعتبار رسانه» نزد بخشی از مخاطبان، نه در لوگوی رسانه، بلکه در حس واقعیت و روایت متفاوت نهفته است. یوتیوب، در اینجا، کارکردی دارد که شبکههای تلویزیونی در دهههای پیش ایفا میکردند و حالا یوتیوب پلتفرمی است بهواسطه ساختار الگوریتمی، نهتنها مخاطب هدف را دقیقتر پیدا میکند، بلکه با حذف واسطههایی چون شورای سردبیری و کنترل رسانهای، میدان را مستقیماً به گفتوگوی سازنده میدهد.
توانست ساختار روایت را از مرکزیت و کنترل رسانهای خارج کند و به دست مخاطب بسپارد
بررسی کمی و کیفی کامنتهای این مصاحبه در یوتیوب نشان میدهد که بیش از نیمی از لایکها (۵۱ درصد) به کامنتهایی اختصاص دارد که در آنها مخاطبان از تاکر کارلسون تمجید کرده و در مقابل بهشدت از رسانههایی نظیر CNN، فاکسنیوز و نیویورک تایمز انتقاد کردهاند. مضمون اصلی این کامنتها تأکید بر «روزنامهنگاری واقعی» و انتقاد از جهتگیری رسانهای جریان اصلی بوده است.
همچنین ۲۶ درصد از مخاطبان با تمرکز بر استانداردهای دوگانه غرب، بهویژه نقش آیپک در سیاست آمریکا و حمایت بیقید و شرط این کشور از اسرائیل انتقاد کردهاند. در این بخش کاربران با اشاره به صحبتهای پزشکیان، عدم نظارت و بازرسی برنامههای هستهای اسرائیل توسط آژانس بینالمللی انرژی اتمی را یادآور شده و آن را نشانهای از استاندارد دوگانه دانستهاند.
- چرا بمباران خبری روح شما را میکشد؟18 روز قبلمطالعه '4
- گزارش دیتاک از ۱۲ روز پرتنش ایران: جنگ؛ زیرپوست پلتفرمها17 روز قبلمطالعه '3
موضوع «صلحطلبی و مخالفت با جنگ احتمالی با ایران به خاطر اسرائیل» سومین محور پرتکرار کامنتها بوده و حدود ۱۲ درصد از لایکها را به خود اختصاص داده است. در این کامنتها، کاربران آمریکایی تأکید کردهاند که ایران دشمن واقعی آنها نیست و تمایلی به دخالت کشورشان در جنگی دیگر بهخاطر اسرائیل ندارند.
افزون بر این موارد، حمایت از شنیدن روایتهای متنوع، از جمله روایت ایرانیان و نیز بیان خاطرات شخصی مثبت درباره ایران و مردمش، حدود ۹ درصد از لایکها را شامل شده است. کاربران در این بخش از تاکر کارلسون بابت گشودن فضایی برای شنیدن روایتهای کمتر شنیده شده از ایران قدردانی کردهاند.
بررسی ابرکلمات (Word Cloud) نیز موید همین مضامین است. کلمات کلیدی مانند Iran، Tucker، Israel، nuclear، peace، propaganda و AIPAC بهخوبی فضای حاکم بر این گفتوگوی مجازی را بازتاب میدهند.
در نهایت، به نظر میرسد مصاحبه پزشکیان با کارلسون توانسته است توجه بخشی از مخاطبان دنیا به ویژه مخاطبان آمریکایی را به نگاهی متفاوت درباره ایران و استاندارد دوگانه رسانهها و دولتهای غربی جلب کند.
شما میتوانید برای تماشای این مصاحبه از طریق یوتوب به این لینک مراجعه کنید.