خبر فارسی هوشمندتر شد!

پنج‌شنبه ۱۵ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۵:۳۱
مطالعه 3 دقیقه
صورت مسئله روشن است: میزان حوادث و رخدادهای هر روز بسیار زیاد هستند و به تناسب، هر روز اخبار زیادی تولید می‌شوند.
تبلیغات

حتی اگر کسر کوچکی از این اخبار هم مورد علاقه ما باشند، عملا ما نمی‌توانیم هر روز همه اخبار مورد نظر را خود بخوانیم، حتی اگر به خواندن عنوان آنها هم، قناعت کنیم. چاره کار چیست؟ آیا فناوری می‌تواند به ما کمک کند؟

یک زمانی ما تصور می‌کردیم که فناوری «فید» پاسخگو است. فید چیز خوبی بود، چون دیگر مجبور نبودیم هر روز ده‌ها سایت را باز بکنیم و ببینیم خبرهای تازه آنها چه هستند. کافی بود خبرخوان را بگشاییم و آنقدر اسکرول کنیم تا راضی شویم.

اما به زودی دریافتیم که حتی خواندن سریع و متمرکز اخبار هم پاسخگو نیست. به عبارتی ما نیاز به یک سیستم پردازشگر داشتیم.

در ابتدا مجبور بودیم از پردازشگرهای انسانی استفاده کنیم، به همین خاطر به سایت‌های لینکدهی اجتماعی مثل دیگ و نمونه‌های مشابه فارسی آنها پناه بردیم، در این سایت‌ها، کاربران با رأی‌های خود میزان اهمیت اخبار را مشخص می‌کنند، و تصور ما این بود که با این سایت‌ها، خبرهای داغ هر روز را می‌شود مرور کرد.

اما مشکل این بود که این سایت‌های لینکدهی جامع نبودند. خیلی از کاربرها به صورت نامتناسب، تنها خبرهای مورد علاقه خود را داغ می‌کردند و تنها موضوعات خاصی مورد توجه قرار می‌گرفت.

اینجا بود که رفته رفته این رویکرد شکل گرفت که به صورت جدی روی پردازشگرهای ماشینی خبر و به عبارت دیگر استفاده از هوش مصنوعی برای گلچین کردن اخبار استفاده کنیم.

گوگل نیوز شاید یکی از قدیمی‌ترین سیستم‌های گزینش و گلچین کردن اخبار باشد، اما با رواج تبلت‌ها و گوشی‌های هوشمند ما با انبوهی از اپلیکیشن‌های سودمند دیگر هم مواجه شدیم. فلیپ‌بورد، زایت، پریسماتیک، Circa نمونه هایی از اپلیکیشن های خبرخوان و گردآوری خبر هستند که هرکدام به نوبه خود مزیت ها و قابلیت هایی دارند.

جالب است بدانید که یاهو و فیس‌بوک، این دو غول بزرگ اینترنتی دنیا هم به تازگی این راه را در پیش گرفته‌اند. فیس‌بوک اپلیکیشن «پیپر» را عرضه کرده است که یکی از عملکردهای آن نشان دادن اخبار مهم در موضوعات مختلف است. یاهو هم اپلیکیشن تازه‌ای دارد به نام news digest که هر روز دو بار، اخبار مهم را انتخاب می‌کند و به نمایش می‌گذارد.

اما آیا نمونه «فارسی» هم برای این خبرخوان‌های هوشمند سراغ داریم؟

با افزایش قارچ‌گونه خبرگزاری‌ها و سایت‌های خبری فارسی، شرکت‌های متعددی در پی آن برآمدند که اخبار این سایت‌ها را خلاصه کنند، در ابتدا بعضی به سادگی از فناوری فید استفاده کردند، اما این سایت‌ها دو مشکل عمده داشتند:

  • ۱- بسیاری از سایت‌های ایرانی خروجی فید تفکیک‌شده و بدون مشکل نداشتند.
  • ۲- تنها کنار هم چیدن خبرها کافی نیست، خبرها باید به نوعی پردازش و گلچین شوند.

اینجا بود که شرکت‌هایی پیدا شدند و روی الگوریتم‌های هوشمند گردآوری و انتخاب خبر، متمرکز شدند.

مشکلاتی پیش روی این شرکت‌ها بود، فراوان بودند:

  • - حجم اطلاعات زیاد، هزینه‌بر بودن دیتاسنترها در ایران، مسئله تحریم‌ها
  • - استاندارد نبودن کار خبرگزاری‌ها و سایت‌های ایرانی چه در بعد cms مورد استفاده و چه در نوع درج خبر.
  • - دشوارتر از همه ایجاد یک سیستم هوش مصنوعی که مستقلا و بدون دخالت مستقیم، بتواند با درصد خطای ناچیزی، اخبار مهم را تشخیص بدهد و در طبقه‌بندی درست، چینش کند.

در این میان سایت خبر فارسی، یک نمونه موفق است و توانسته است محبوبیت زیادی کسب کند.اگر به صفحه اول سایت بروید، می‌بینید که اخبار در موضوعات مختلف تقسیم بندی شده‌اند:

اخبار سیاسی – ورزشی – اقتصادی – فرهنگی و هنری – علم و دانش – فناوری و …

خبر فارسی ده‌ها سایت فارسی را پوشش داده است و پیوسته بر این تعداد افزوده می‌شود.در ستون سمت چپ سایت، گزینه‌های خوب و قابل توجهی برای کاربران وجود دارد:

  • - مشاهده پربازدیدترین خبرها در هفته یا ۲۴ ساعت یا ۱۲ ساعت گذشته
  • - دریافت خبرنامه، به صورت سفارشی و یا موضوعی

خبر فارسی، هوشمندتر شد!

در نسخه تازه شما می‌توانید خبرها را به صورت پردازش‌شده‌تری بخوانید. فرض کنید که یک مسابقه مهم فوتبال در یک روز برگزار شده است، یا اینکه یک حادثه مهم سیاسی رخ داده است.

در نسخه قبلی شما خبرها را به صورت تک تک می‌دیدید، اما در نسخه تازه تلاش شده که «گروه‌های خبری» درست شود، طوری که مثلا همه اخبار مربوط به لیگ برتر فوتبال ایران را بشود در یک گروه خبری دید.

این کنار هم چیدن خبرهای مهم و قرار دادن آنها در یک خورجین، کار مرور اخبار را بسیار ساده‌تر و نیاز به جستجو برای خبرهای مرتبط را کمتر می‌کند.

البته نباید انتظار بیش از حد داشته باشید، محدودیت‌های خبر فارسی را درک کنید. الگوریتم‌های هوش مصنوعی، راه زیادی برای تکامل دارند و همان طور که اشاره شد، حتی گاهی اشکال در خود منابع فارسی است.

پایان رپورتاژ آگهی/

تبلیغات
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات

تبلیغات