دسترسی آزادانه به اطلاعات نهادهای دولتی امکانپذیر شد
از این پس مردم میتوانند به صورت آزادانه از طریق سامانهی انتشار و دسترسی آزاد اطلاعات به اطلاعات نهادهای دولتی و نیمه دولتی دسترسی داشته باشند. این اطلاعات شامل آمار رسمی، آییننامهها و ضوابط، اطلاعات قراردادها، آییننامههای مشارکت اشخاص در اجرای اختیارات سازمان، ساز و کارهای شکایت شهروندان از تصمیمات و اقدامات، اهداف، وظایف، سیاستها و خط مشی و ساختار، اختیارات و وظایف ماموران ارشد دستگاه، اسناد و مکاتبات اداری، روشها و مراحل ارائه خدمات سیستم به جامعه، انواع اطلاعات نگهداری شده و آییننامه دسترسی به آنها میشود. سازمانها و نهادها موظف هستند طی حداکثر ۱۰ روز اطلاعات درخواستی مورد نیاز فرد را به وی ارائه کنند.
این سامانه پس از ۸ ماه کار مطالعاتی و تطبیقی در خردادماه به طور آزمایشی فعالیت خود را شروع کرد و با تلاش سازمان فناوری اطلاعات دیروز با حضور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی رونمایی شد.
واعظی در این مراسم گفت؛
ما باید نظارت مردم بر خود را بالا ببریم و این سیستم این کار را انجام میدهد. دسترسی آزاد به اطلاعات یک فرآیند دموکراسی است و اگر ما ادعا داریم در کشور دموکراسی دینی انجام میشود، حکومت و دولت باید امانتدار اطلاعات مردم باشند.
بنا به گفتهی وزیر ارتباطات در حال حاضر این قانون در ۱۴۰ کشور وجود دارد و ۹۰ کشور برای اجرای آن تلاش میکنند. واعظی همچنین از راه اندازی دولت الکترونیک طی ۴ هفتهی آینده خبر داد و شفافسازی اطلاعات دولتی را از مزایای اجرای طرح دولت الکترونیک دانست.
قانون دسترسی آزاد به اطلاعات، به منظور شفافیت در کار نهادهای حکومتی و امکان نظارت شهروندان و رسانهها، در سال ۱۳۸۷ در مجلس تصویب شد، اما تدوین آییننامه اجرایی و ابلاغ آن تا سال ۱۳۹۴ طول کشید. دسترسی آزاد به اطلاعات، جزو حقوق شهروندی و یک روش مبارزه با فساد است. آدرس این سامانه foia.iran.gov.ir میباشد.