آیپد 4 و آیفون 5 در مقابل نکسوس 10 و نکسوس 4: مقایسه تخصصی پردازنده گرافیکی

یک‌شنبه ۱۴ آبان ۱۳۹۱ - ۰۱:۲۱
مطالعه 5 دقیقه
انتظارها به سر رسید و پرچمداران دو شرکت رقیب اپل و گوگل یا در واقع دو جبهه اندروید و iOS معرفی شدند. پرچمدارانی که از لحاظ سخت‌افزاری در بهترین رده بازار قرار دارند. زمانی که گلکسی نکسوس یا آیفون 4 اس به بازار عرضه شدند، همه از سخت افزار قدیمی آنها انتقاد نمودند. اما حالا هر دو شرکت بهترین‌های دنیای سخت افزار را گرد هم آوردند تا یک سال به راحتی در بازار رقابت کنند. در این مقاله به طور کامل سیستم-روی-یک-چیپ آیپد 4 را معرفی خواهیم کرد، و خواهیم دید که ادعای اپل در دو برابر بودن عملکرد  آن نسبت به آیپد 3 تا چه حد صحیح بوده است، سپس در یک مقایسه تمام عیار نشان خواهیم داد که پردازنده گرافیکی این محصولات یعنی آیپد 4، آیفون 5، نکسوس 10 و نکسوس 4 در مقابل یکدیگر و در مقابل بزرگانی مانند گلکسی اس 3 یا آیپد 3 چگونه عرض اندام خواهند کرد و خواهیم دید قویترین سیستم-روی-یک-چیپ دنیا در حال حاضر در زمینه گرافیک کدام است. با زومیت همراه باشید.
تبلیغات

زمانی که سیستم‌-روی-یک-چیپ A6X معرفی شد و اپل ادعا کرد که پردازنده گرافیکی این SoC دو برابر پردازنده گرافیکی آیپد 3 قدرت دارد، بسیاری از نویسندگان و دوستداران دنیای گجت به فکر فرو رفتند که ساختار و معماری درون این تراشه واقعا چیست. در مورد پردازنده اصلی واضح بود که همانند آیفون 5 است و تنها فرکانس بالاتر رفته، اما در مورد گرافیک هیچ چیز مشخص نبود.

a6x 575px

وب‌سایت Anandtech مشخص کرد که سیستم-روی-یک-چیپ A6X همانند A5X از پهنای باند حافظه 128 بیتی استفاده می‌کند و همانند A5X این پردازنده گرافیکی است که این پهنای باند را کنترل می‌نماید و نه پردازنده اصلی (بر خلاف A6 در آیفون 5). این سیستم-روی-یک-چیپ همچنین دارای دو هسته اصلی با فرکانس 1.4 گیگاهرتز است که نوع آنها مشابه هسته‌های آیفون 5 می‌باشد (در آیفون 5 فرکانس تا 1.3 گیگاهرتز می‌رسید). طبق تست‌هایی که انجام شد مشخص گردید که آیپد 4 از نوع جدیدی از هسته گرافیکی با نام SGX554 بهره می‌برد که باز هم 4 هسته از آن در A6X استفاده شده است.

مشخصات فنی این پردازنده گرافیکی را می‌توانید در جدول زیر مشاهده نموده و آنها را  با مدل‌های قبلی مقایسه کنید. این هسته گرافیکی جدید دارای زیر-هسته‌های بیشتری نسبت به SGX543 است و از لحاظ تئوری در هر چرخه دو برابر محاسبه انجام می‌دهد. بنابراین اگر تعداد هسته‌ها و فرکانس آنها با A5X برابر باشد، از نظر تئوری نسبت به نسل قبلی دقیقا دو برابر قدرت محاسبه خواهد داشت که با ادعای اپل همخوانی دارد:

PowerVR SGX 543

PowerVR SGX 543MP2

PowerVR SGX 543MP3

PowerVR SGX 543MP4

PowerVR SGX 554

PowerVR SGX 554MP2

PowerVR SGX 554MP4

Used In

-

iPad 2

iPhone 5

iPad 3

-

-

iPad 4

SIMD Name

USSE2

USSE2

USSE2

USSE2

USSE2

USSE2

USSE2

# of SIMDs

4

8

12

16

8

16

32

MADs per SIMD

4

4

4

4

4

4

4

Total MADs

16

32

48

64

32

64

128

GFLOPS @ 300MHz

9.6 GFLOPS

19.2 GFLOPS

28.8 GFLOPS

38.4 GFLOPS

19.2 GFLOPS

38.4 GFLOPS

76.8 GFLOPS

حداکثر قدرت محاسبه تئوری این چهار هسته گرافیکی در کنار یکدیگر به 77 گیگافلاپس می‌رسد که در نوع خود برای یک پردازنده موبایل بی نظیر است.

حال به قسمت اصلی داستان می‌رسیم. قدرت گرافیکی از مواردی است که کمتر به سیستم عامل و موارد جانبی وابسته است و مخصوصا مواردی که در نمایشگر خارجی یا Offscreen اندازه گیری شده‌اند کاملا مستقل از رزولوشن هستند و تقریبا مقایسه دقیقی از قدرت پردازنده های گرافیکی را نسبت به هم نشان می‌دهد. البته مواردی نظیر نرخ فریم یا  معیارهایی مانند MTriangles در ثانیه یا MTexels در ثانیه نیز تقریبا مستقل از رزولوشن هستند، در گالری زیر می‌توانید نتایج آزمایشات مختلف را که در آن آیپد 4 به رنگ سبز نمایش داده شده، مشاهده کنید:

جمع بندی

در تمامی بنچ مارک‌ها، قدرت بی رقیب سیستم-روی-یک-چیپ A6X در زمینه گرافیکی مشخص است. شاید دقیقا عبارت دو برابر قدرت گرافیکی اپل را تداعی نکند و این ادعا تنها در حالت تئوری درست باشد، اما باز هم فاصله زیاد این پردازنده گرافیکی که هسته‌های آن ساخته شرکت Imagination Technologies و طراحی آن نتیجه کار تیم اپل است با دیگر رقبا به قدری است که شرکت‌هایی مانند انویدیا با Tegra 4 و سامسونگ با Exynos 5450 تنها می‌توانند به آن نزدیک شوند و پشت سر گذاشتن این فاصله در یک قدم کار دشواریست. شاید Exynos 5450 با لیتوگرافی 22 نانومتر و فرکانسی بالاتر بتواند عملکردی مشابه و بالاتر ارایه کند، اما باید تا بوجود آمدن این پردازنده مدتی صبر داشته باشیم.

در مورد پردازنده گرافیکی Adreno نیز باید بگوییم که با وجود اینکه محصولاتی مانند گلکسی اس 3 را با فاصله پشت سر گذاشته است و در مواردی حتی با آیفون 5 نیز برابری می‌کند، با این حال باید توجه داشت که این نسل جدید پردازنده گرافیکی از سوی کوالکام است و برگ برنده دیگری برای این شرکت فعلا وجود ندارد. باید دید با بالارفتن رزولوشن تبلت‌ها و بالارفتن انتظار کاربران، آیا این شرکت قادر به بهبود عملکرد این پردازنده خواهد بود یا خیر. در مورد MaliT604 امکان چهارهسته‌ای شدن یا لیتوگرافی 22 نانومتری وجود دارد تا بتواند پاسخگوی یک سال آینده باشد، اما این کار برای Adreno تا حدی سخت تر است.

در نهایت می‌توان گفت که به راستی این 4 محصول یعنی آیپد 4 ، آیفون 5، نکسوس 10 و نکسوس 4 قدرتمند ترین گجت‌ها در بازار هستند ولی این بار اپل توانسته است هم در زمینه موبایل و هم در زمینه تبلت دست بالاتر را داشته باشد. حال نوبت انویدیا و سامسونگ است که در چند ماه آینده تمام قدرت خود را به کار گیرند که در زمینه قدرت پردازش عقب نمانند. از طرفی همیشه سامسونگ قدرت پردازش را یکی از مزیت‌های رقابتی خود عنوان می‌نمود و با این اوصاف به این ادعا نزدیک نیست و باید هر چه سریعتر به لیتوگرافی 28 نانومتر یا حتی 22 نانومتر به همراه پردازنده 4 هسته‌ای Exynos 5450 روی بیاورد تا بتواند جایگاه خود را به عنوان قدرت سخت‌افزاری برتر حفظ کند.

نظر شما در این مورد چیست؟ آیا تاخیر زیاد در ارایه ARM Cortex A15 و MaliT604 قابل جبران است؟ آیا انویدیا با Tegra 4 می‌تواند شرکت‌هایی مانند Imagination technologies، کوالکام و ARM را که در زمینه موبایل تخصص دارند، شکست دهد؟

تبلیغات
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات

تبلیغات