وال‌های بیت کوین؛ هزار نفری که ۴۰ درصد بازار را در اختیار دارند

دوشنبه ۲۷ آذر ۱۳۹۶ - ۱۲:۰۰
مطالعه 6 دقیقه
در حال حاضر ارزش بیت‌کوین از مرز ۱۸ هزار دلار عبور کرده  است و گفته می‌شود حدود ۴۰ درصد از بیت‌کوین‌های استخراج‌شده در اختیار ۱۰۰۰ نفر است و این افراد می‌توانند با تصمیم خود بازار را به هم بریزند.
تبلیغات

شخصی در تاریخ ۱۲ نوامبر سال جاری حدود ۲۵ هزار بیت‌کوین را که در آن زمان معادل ۱۵۹ میلیون دلار ارزش داشت، به یک صرافی آنلاین انتقال داد. اخبار این انتقال بزرگ خیلی سریع در انجمن‌های آنلاین پخش شد و معامله گران بیت‌کوین به بحث در مورد این پرداختند که آیا صاحب آن‌ها قصد فروش بیت‌کوین‌ها را دارد.

افرادی که مقدار زیادی بیت‌کوین دارند با نام وال شناخته می‌شوند. چنین افرادی در حال تبدیل شدن به نگرانی بزرگی برای سرمایه‌گذاران هستند. آن‌ها حتی با فروش بخشی از سهام خود می‌توانند باعث نزول شدید بهای بیت‌کوین بشوند. حالا که ارزش این پول رمزنگاری شده نسبت به اوایل سال ۲۰۱۷ چندین برابر شده، احتمال فروش آن هم بیش‌تر شده است. حدود ۴۰ درصد بیت‌کوین‌ در اختیار ۱۰۰۰ کاربر است؛ بر اساس سخنان آرون براون، مدیر عامل سابق و سرپرست بخش تحقیقات بازارهای مالی در سازمان مدیریت سرمایه AQR، با بهایی که بیت‌کوین در حال حاضر دارد، هر کدام از این افراد ممکن است تمایل داشته باشند حدود نیمی از دارایی بیت‌کوین خود را به فروش برسانند. وال‌ها می‌توانند حرکات خود را با هم هماهنگ کنند یا فقط به عده‌ی معدودی نشان بدهند که قصد دارند دست به چه اقدامی بزنند. بسیاری از سهامداران از سال‌ها پیش یکدیگر را می‌شناسند و از روزهای ابتدایی که بیت‌کوین ارزشی نداشت با آن درگیر بوده‌اند و می‌توانند با هم همکاری کنند تا باعث فروپاشی بازار شوند یا آن را سرپا نگه دارند.

بیتکوین

کایل سامانی، یکی از شرکای شرکت سرمایه‌گذاری مولتی‌کوین، درمورد سهامداران عمده‌ی بیت‌کوین می‌گوید:

به نظر من صدها نفر هستند. آن‌ها می‌توانند با هم تماس برقرار کنند و احتمالا این کار را کرده‌اند.

گری راس، وکیل امور امنیتی در شرکت راس و شولگا، می‌گوید چند نمونه‌ی اشتراک‌گذاری اطلاعات در این زمینه قانونی است. او عنوان می‌کند به دلیل اینکه بیت‌کوین واحد پول دیجیتال است و سهام بورس نیست، در مقابل معامله‌ای که در آن گروهی توافق می‌کنند به‌قدری بیت‌کوین خریداری کنند که قیمت آن بالا برود و سپس در عرض چند لحظه تمام آن را نقد کنند، هیچ مانعی وجود ندارد.

قانون‌گذاران نمی‌توانند پا‌به‌پای معاملات واحدهای پولی دیجیتال حرکت کنند؛ بنابراین بسیاری از قوانین برای این بازار همچنان مبهم هستند. اگر معامله‌کنندگان علاوه بر بالا بردن قیمت، در اینترنت هم شایعه پخش کنند، ممکن است کلاهبرداری محسوب شود. بیترکس که یک صرافی آنلاین برای واحدهای پول دیجیتال است، به‌تازگی به کاربران خود اخطار داده در صورتی که با یکدیگر برای دستکاری قیمت‌ها همکاری کنند، ممکن است حساب‌های کاربری آن‌ها را معلق کند. قانون برای واحدهای پول دیجیتال دیگر ممکن است متفاوت باشد. با توجه به ساختار آن‌ها و اینکه سرمایه‌گذاران انتظار دارند از آن‌ها چطور کسب درآمد کنند، ممکن است بعضی از آن‌ها از نظر کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا به‌عنوان ارز رایج شناخته شوند.

 راجر ور، یک سرمایه‌گذار بیت‌کوین شناخته‌شده، در پاسخ به سؤالی در رابطه با امکان حرکت هماهنگ بزرگ‌ترین سرمایه‌گذاران بیت‌کوین چنین اظهار نظر کرده است:

به نظر من به احتمال زیاد این کار ممکن است و مردم باید بتوانند هر کاری می‌خواهند با پول خود انجام بدهند. البته خود من هرگز برای چنین کارهایی وقت نداشته‌ام.

آری پائول، از بنیان‌گذاران شرکت سرمایه‌گذاری پول دیجیتال بلاک‌تاور و نایب رئیس سابق دانشگاه شیکاگو، می‌گوید:

در بازار پول دیجیتال، چنین دستکاری‌هایی به‌خاطر سن کم این بازار و طبیعت احتکار دارایی‌ در آن، بسیار معمول است.

توضیح دلیل افزایش قیمت اخیر بیت‌کوین دشوار است؛ چرا که نظیر سایر پول‌های با پشتوانه، ارزش ذاتی ندارد. بیت‌کوین که در ۲۰۰۹ عرضه شد، شکلی از پرداخت دیجیتال است که توسط شبکه‌ای مستقل از کامپیوترها روی اینترنت حفظ می‌شود و از رمزنگاری استفاده می‌کند تا معاملات را بازبینی کند.

بزرگ‌ترین طرفداران این ارز دیجیتال عنوان می‌کنند بیت‌کوین می‌تواند جایگزین بانک‌ها و هر گونه پول سنتی شود

بزرگ‌ترین طرفداران این ارز دیجیتال عنوان می‌کنند بیت‌کوین می‌تواند جایگزین بانک‌ها و هر گونه پول سنتی شود؛ ولی فقط به اندازه‌ی چیزی که کسی در ازای آن معامله می‌کند ارزش دارد؛ در نتیجه نسبت به تغییرات بزرگ در دیدگاه افراد، آسیب‌پذیر است. سامانی مانند اغلب مدیران شرکت‌های سرمایه‌گذاری که در زمینه‌ی رمزنگاری ارز تخصص دارند، مرتب فعالیت معاملاتی آدرس‌هایی را که مشخص است به بزرگ‌ترین سرمایه‌گذاران ارزی متعلق هستند، بررسی می‌کند. (معاملات بیت‌کوین به‌گونه‌ای طراحی شده‌اند تا ناشناس باشند؛ ولی هر کدام آدرس رمزگذاری شده‌ای دارند که هر کسی می‌تواند آن را ببیند.)

طبق گفته‌ی سامانی، وقتی او شاهد فعالیتی باشد فوری با فروشندگان احتمالی تماس برقرار می‌کند و اغلب می‌تواند متوجه انگیزه‌ی فروش و برنامه‌های معاملاتی آن‌ها بشود. بعضی از افراد به‌صورت مستقیم سهام یکدیگر را خریداری می‌کنند بدون اینکه آن سهام را به بازار آزاد عرضه کنند، تا بر قیمت ارز تأثیری نگذارد.

سامانی همچنین می‌گوید:

سرمایه‌گذاران معمولا اطلاعات بیش‌تری با یکدیگر به اشتراک می‌گذارند. همه به‌نوعی آگاه هستیم سهامداران دیگر چه کسانی هستند و همه به یکدیگر کمک می‌کنیم و نکات مختلفی را با هم به اشتراک می‌گذاریم. ما همه فقط می‌خواهیم کسب درآمد کنیم.

راس بیان می‌گوید جمع‌آوری اطلاعات قانونی است. صد البته سرمایه‌گذاران معمولی این امکان را ندارند که با یک مولتی‌میلیونر تماس برقرار کنند. آن‌ها می‌توانند آدرس‌هایی که دارایی زیادی دارند دنبال کنند و بحث‌های داغی درمورد تحرکات بازار در انجمن‌های ردیت آغاز کنند؛ ولی در نهایت درمورد برنامه و انگیزه‌های وال‌ها هیچ اطلاعاتی نخواهند داشت.

مارتین موشکین، وکیلی که بر حوزه‌ی بیت‌کوین تمرکز دارد، می‌گوید:

در این بازار هیچ شفافیتی وجود ندارد. در بازار بورس، هر چیزی که مادی است باید افشا شود. در دنیای ارز مجازی، به‌سختی می‌توانید بفهمید چه اتفاقی در جریان است.

وضعیت سرمایه‌گذاران معمولی در بازار ارزهای دیجیتال کوچک‌تر، از این هم بدتر است. طبق گفته‌ی اسپسنر بوگارت، مدیر عامل و رئیس بخش تحقیقات شرکت سرمایه‌گذاری بلاک‌چِین ، در میان ارزهایی که افراد روی آن‌ها سرمایه‌گذاری می‌کنند، بیت‌کوین دارای کم‌ترین میزان مالکیت بین طیف مشخصی از افراد است. طبق صحبت‌های الکس سانربرگ، یکی از بنیان‌گذاران شرکت سرمایه‌گذاری ارز دیجیتال تتراس، ۱۰۰ آدرس برتر بیت‌کوین ۱۷.۳ درصد از تمام ارز صادرشده را در اختیار دارند.

درمورد اتر، رقیب بیت‌کوین، ۱۰۰ آدرس برتر ۴۰ درصد منابع را در اختیار دارند و در مواردی مثل جنسیس، کیوتام و استورجی، سهامداران برتر بیش از ۹۰ درصد سهام را در اختیار دارند. بسیاری از سهامداران بزرگ، در تیم‌هایی عضویت دارند که این پروژه‌ها را اداره می‌کنند. بعضی از افراد عنوان می‌کنند این با اتفاقاتی که در بازارهایی با جای پای محکم‌تر می‌افتد، هیچ تفاوتی ندارد.

پائول از بلاک تاور، می‌گوید:

امتیاز مثال خوبی است. مانند معاملات امتیاز، اغلب بنیان‌گذاران و تعداد انگشت‌ شماری از سرمایه‌گذاران اکثر دارایی را در اختیار خواهند داشت.

سرمایه‌گذاران دیگر می‌گویند وال‌ها به‌ خاطر اینکه به ظرفیت طولانی‌مدت این ارز باور دارند، سهام خود را خراب نمی‌کنند.

سباستین کینزمن که ساکن پراگ است و بیت‌کوین معامله می‌کند، می‌گوید:

به باور من منطقی است که این وال‌هایی که صاحب مقدار زیادی بیت‌کوین هستند، نخواهند آن را نابود کنند.

ولی حالا که ارزش بیت‌کوین همینطور در حال افزایش است، شاید تمام معادلات تغییر کند. نتیجه‌گیری کلی این است که گفتگوی سهامداران عمده درمورد معامله‌ی ارز دیجیتال با یکدیگر غیر قانونی نیست؛ اما این وضعیت سهامداران کوچک را در وضعیت بدی قرار می‌دهد.

تبلیغات
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات

تبلیغات