تکنولوژی لمس سه‌بعدی، قدم بزرگ مایکروسافت برای تحول دررابط کاربری گوشی‌های هوشمند

سه‌شنبه ۲۰ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۴:۰۰
مطالعه 6 دقیقه
تلفن‌های محبوب لومیا 930 و 1520 را می‌شناسیم و از کیفیت بالایشان با خبر هستیم. اما نوکیا یک تلفن رده‌اول دیگر به نام لومیا 1020 هم دارد که منتظر جانشین آن هستیم.
تبلیغات

در گوشه و کنار دنیای وب شایعاتی شنیده‌ایم که خبر از به کارگیری تکنولوژی شبیه به کینکت برای شناسایی ژست‌های حرکتی سه‌بعدی در یکی از محصولات نوکیا می‌دهند. در ادامه با ما همراه شوید؟

کینکت از نقاط قوت کنسول ایکس‌باکس است و دقت بالایی در تشخیص محیط اطراف دارد. کینکت 2 حتی مچ دست را هم از فاصله‌ی چند متری شناسایی می‌کند. نوکیا و مایکروسافت حالا دو روح در یک بدن هستند و بعید نیست کینکت به دنیای گوشی هم وارد شود. مخصوصاً که گوگل با پروژه‌ی تانگو و آمازون با استفاده از چند دوربین در جلوی گوشی، کارهای جالبی انجام داده‌اند.

حتی سامسونگ هم با ویژگی Air Gestures که در گوشی‌های رده اولی مثل گلکسی نوت 3 وجود دارد، امکان تغییر موزیک در حال پخش، پاسخ‌گویی به تماس‌ها و اسکرول در صفحات وب را فراهم کرده است. اما ایر جستچر سامسونگ در عمل دقت بالایی ندارد و در ضمن فاصله‌ی تشخیص انگشت کم است. به همین علت کاربردهای آن محدود شده است.

air-gesture-samsung

مایکروسافت برای نحوه‌ی جدید تعامل چه فکرهای کرده است؟

موضوع این است که ابزاری با نام رمز McLaren (خودروساز معروف انگلستانی) در اواخر سال جاری میلادی توسط اپراتورهای مختلف تلفن همراه در آمریکا عرضه می‌شود که قابلیت شناسایی انگشتانی که در نزدیکی صفحه‌نمایش حرکت می‌کنند، را دارد. با شناسایی انگشتان امکان تعامل با گوشی برای کار با اپلیکیشن‌ها و بازی‌ها فراهم می‌شود.

نوکیا بازهم برگ دیگری از خلاقیت‌های خود را رو می‌کند

منابع آگاه می‌گویند این تکنولوژی بین مایکروسافتی‌ها به 3D Touch یا لمس سه‌بعدی معروف است، البته نام دوم آن Real Motion یا حرکت واقعی است. اما لمس سه‌بعدی کار تازه‌ای نیست که نوکیا با قدم گذاشتن به دنیای کمپانی مایکروسافت به این تکنولوژی دست پیدا کرده باشد، بلکه چند سالی است روی آن کار می‌کند.

نکته‌ی دیگر که در ابتدا اشاره شد به گوشی لومیا 1020 و جانشین آن برمی‌گردد. شایعات حاکی از آن است که احتمالاً لومیا 1030 همان مک‌لارن مورد بحث است و در بدنه‌ی پشتی آن هم مثل گوشی 1020، یک دوربین قدرتمند و بزرگ به چشم می‌خورد.

تنها حسگر یا دوربین سه‌بعدی کافی نیست، پای نرم‌افزار در میان است

ویژگی مهم مک‌لارن این است که برای شکل‌گیری تجربه‌ی تعامل سه بعدی از حسگر خاصی استفاده کرده که در ابتدا فقط و فقط برای محصولات مایکروسافتی یا به عبارتی نوکیایی قابل استفاده است. اما در عین حال مایکروسافت به جنبه‌ی کاربردی هم بسیار اهمیت داده و با توسعه‌دهندگان بزرگ برای توسعه‌ی نرم‌افزارها و بازی‌هایی که از لمس سه‌بعدی استفاده کنند، همکاری می‌کند.

حسگر دقیق سه‌بعدی یعنی دنیایی از کاربردهای تازه

کارهای زیادی می‌توان با یک حسگر سه‌بعدی قوی انجام داد. مثلاً برای پاسخ‌گویی به تلفن کافی است آن را به گوش خود نزدیک کنید، یا با گذاشتن تلفن روی میز به صورت برعکس، بلندگوهای آن فعال شوند. می‌توان با گذاشتن گوشی در جیب تماس را قطع کرد، با تکان دادن سر به هشدار و زنگ گوشی پایان داد، با گذاشتن دست روی یکی از حسگرها، صدا را قطع کرد. شاید برخی از این قابلیت‌ها در گوشی‌های دیگر هم عملی باشد ولیکن دقت بالای یک حسگر سه‌بعدی، مسئله‌ی دیگری است و پنجره‌ای به دنیای تعامل سه‌بعدی به روی کاربر می‌گشاید.

ژیروسکوپ فقط جهت جاذبه را می‌فهمد، اما لمس سه‌بعدی به جهت صورت کاربر هم توجه می‌کند

مایکروسافت یک نقشه‌ی دیگر هم در سر دارد و آن تشخیص نحوه‌ی گرفتن گوشی در دست کاربر است. مثلاً زمانی که در رخت‌خواب هستید و به پهلو دراز کشیده‌اید، عمودی گرفتن گوشی نسبت به زمین به این معنی نیست که می‌خواهید تصویر عمودی باشد! در این حالت کاربر احتمالاً می‌خواهد فیلم یا صفحه‌ی وب را به صورت عریض مشاهده کند و نیازی به چرخش صفحه ندارد. با ژیروسکوپ فقط می‌توان صفحه را در جهت عمود بر زمین چرخاند اما حسگر سه‌بعدی به چهره‌ی شما و جهت آن هم توجه می‌کند و تصمیم درست می‌گیرد. البته سامسونگ بسیاری از این امکانات را به کمک دوربین جلویی گوشی و مجموعه حسگرهای گوشی دراختیار کاربرانش قرار می‌دهد، اما همه این امکانات به لطف لمس سه‌بعدی دقیق‌تر صورت خواهد گرفت.

smartphone-bed

با دوربین‌های متعدد، زوم و تغییر صدا و حتی روشن کردن گوشی ممکن می‌شود

موضوع جالب توجه دیگر، استفاده از کناره‌های گوشی برای تعامل با سیستم عامل است. البته این موضوع در گوشی‌هایی مثل گلکسی نوت 4 که شاید صفحه‌نمایش خمیده داشته باشند و بخشی از کناره‌ها جزئی از آن باشد هم مورد توجه است و بسیاری از سازندگان گوشی و تبلت، به راه‌های استفاده از لبه‌ها برای انجام اعمالی مثل زوم یا افزایش و کاهش صدا فکر می‌کنند. مایکروسافت در این اندیشه به سر می‌برد که با کشیدن انگشت روی یکی از دوربین‌ها، عمل زوم را امکان‌پذیر کند و از طرفی با استفاده از همین دوربین‌ها، کلید پاور هم حذف شود و به عبارت دیگر، گوشی به کمک دوربین روشن شود.

galaxy-note-4-ecran-flexible

قبلاً مایکروسافت تصمیم گرفته بود که 3D Touch را به همراه ویندوزفون 8.1 و ابزاری به نام Goldfinger که مثل همیشه از محصولات نوکیاست، معرفی کند. اما برای به‌روزرسانی بیشتر و بهتر، موضوع به تعویق افتاد. هنوز هم انگشت‌طلایی یا Goldfinger نوکیا وجود خارجی دارد اما فقط در دستان ماهر توسعه‌دهندگان است و نقش یک ابزار مهندسی را بازی می‌کند. احتمالاً این گوشی هم پس از تغییرات لازم، شرایط ظهور مک‌لارن را فراهم می‌کند.

نکته‌ی کلیدی دیگر در مورد تجربه‌ی لمس سه‌بعدی این است که باید چندین مورد تغییر در رابط کاربری ویندوز فون لحاظ شود. مثلاً در ویدیوی زیر MixView را می‌بینید که با استفاده از لمس سه‌بعدی و حرکت انگشت در هوا، انتخاب کاشی اصلی و نیز لمس آن برای باز شدن دیگر کاشی‌های اپ مربوطه را ممکن می‌کند.

به دنیای کاشی‌های متحرک سه‌بعدی در ویندوز فون وارد می‌شویم

در اپلیکیشن فیسبوک هم کاشی پیام و تماس تلفنی نمایان می‌شوند و کاربر می‌تواند به سرعت با مخاطبان پین شده ارتباط برقرار کند. در واقع کاشی‌های متحرکی که روی صفحه پراکنده شده‌اند، از دل یک کاشی یا اپ بیرون آمده‌اند تا تجربه‌ ناب سه‌بعدی را به کاربر هدیه دهند؛ استفاده از کاشی‌ها با لمس سه‌بعدی هم جذاب است و هم ساده و کاربردی. این شیوه‌ی نمایش کاشی‌ها شبیه به MixView در سرویس موسیقی و ویدیوی Zune است. در این شیوه‌ی نمایش سرویس Zune هم تصویر خواننده یا هنرمند در وسط صفحه قرار می‌گیرد و توسط چندین تصویر دیگر احاطه می‌شود.

به نظر شما مایکروسافت در جدال با گوگل و آمازون و حتی دیگر سازندگان که احتمالاً در فکر معرفی ابزاری با دوربین‌های مختلف و حسگر سه‌بعدی هستند، موفق ظاهر می‌شود و می‌تواند تجربه‌ی کاربری قوی‌تری ارایه کند؟ دقت حسگر مایکروسافت را چطور ارزیابی می‌کنید؟

تبلیغات
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات

تبلیغات