مقایسه‌ی تخصصی دوربین اچ‌تی‌سی وان، نوکیا لومیا 920 و 808 پیورویو و اچ‌تی‌سی وان ایکس

سه‌شنبه ۸ اسفند ۱۳۹۱ - ۲۰:۲۷
مطالعه 7 دقیقه
پرچم‌دار جدید اچ‌تی‌سی در کنفرانس مطبوعاتی چند روز پیش رونمایی شد و همه کم و بیش در مورد دوربین آن شنیده‌اید. دوربین با مگاپیکسل پایین اما کیفیتی بالا که به کمک تکنولوژی خاصی به نام اولتراپیکسل عکاسی می‌کند. اچ‌تی‌سی با شجاعت تمام می‌خواهد صحت این جمله را ثابت کند: این یک دروغ بزرگ است که هرچه مگاپیکسل یک دوربین بالاتر باشد، کیفیت عکس‌های آن بیشتر خواهد بود. می‌خواهیم با مقایسه‌ی 2 گوشی لومیا 920 و 808 PureView نوکیا و اچ‌تی‌سی وان، صحت ادعای اچ‌تی‌سی و کیفیت دوربین گوشی قدرتمندش را بررسی کنیم.
تبلیغات

جمله‌ای که از آن یاد شد مربوط به فوریه‌ی سال 2007 است! دیوید پاوگ در مقاله‌ای در روزنامه‌ی نیویورک تایمز این جمله را نوشته است و حالا با گذشت 5 سال می‌خواهیم صحت آن را با توجه به محصولات موجود در بازار بررسی کنیم. در این 5 سال سازندگان گوشی در استفاده از دوربینی با مگاپیکسل بالاتر مسابقه گذاشتند و حالا به جایی رسیده‌ایم که برخی کمپانی‌ها مثل سونی، دوربین 13 مگاپیکسلی که دارای سنسور کوچکی است را در محصول خود به کار می‌برند. بیشتر گوشی‌های جالبی که قرار است در سال جاری رونمایی شوند هم دارای دوربین 13 مگاپیکسلی هستند. حتی گلکسی اس 4 سامسونگ هم از این قاعده مستثنی نیست. اچ‌تی‌سی هم با رونمایی از یک گوشی ویندوز فونی به نام تایتان گناه مشابهی را مرتکب شده چراکه این گوشی دارای دوربین 16 مگاپیکسلی است.

اما به اچ‌تی‌سی وان بپردازیم که دوربینی با مگاپیکسل پایین اما کیفیتی بالا دارد. نوکیا اولین بار در گوشی‌های سیمبینی خود این روش را پیاده کرده و حالا اچ‌تی‌سی با رونمایی از گوشی اچ‌تی‌سی وان، همین شیوه را در اندرویدی‌ها شروع کرده است. هدف مقایسه‌‌ی بهترین‌هاست بنابراین دو گوشی لومیا 920 و 808 پیورویوی نوکیا را نباید فراموش کرد. البته وان ایکس اچ‌تی‌سی که در سال گذشته معرفی شده هم جزئی از این بررسی است تا روشن شود که اچ‌تی‌سی چه تکاملی داشته است.

اندازه‌ی سنسور

مشخصات سنسور گوشی‌های مورد بحث به صورت زیر است:

  • اچ‌تی‌سی وان: 4.3 مگاپیکسل، سنسور 1/3 اینچی CMOS BSI
  • نوکیا لومیا 920: 8.7 مگاپیکسل، سنسور 1/3 اینچی CMOS BSI
  • نوکیا 808 پیورویو: 42 مگاپیکسل، سنسور 1/1.2 اینچی CMOS FSI
  • اچ‌تی‌سی وان ایکس: 8 مگاپیکسل، سنسور 1/3.2 اینچی CMOS BSI

سنسور مهم‌ترین و البته گران‌ترین بخش یک دوربین است. لایه‌ی متشکل از فتوزیت‌ها که با هر بار فشار دادن شاتر، تعداد فتون‌های دریافتی را ارزیابی می‌کند و عکس را ایجاد می‌کند. هرچه سنسور بزرگ‌تر باشد، فیت عکس بیشتر خواهد شد.

اچ‌تی‌سی وان دارای سنسور 1/3 اینچی است که به بزرگی سنسور به کار رفته در گوشی‌هایی مثل لومیا 920 است. شاید بهتر باشد بگوئیم به کوچکی سنسور سایر گوشی‌های خوب چراکه نسبت به سنسوری که در دوربین‌های عکاسی سریع (یا Point-and-Shoot) به کار می‌رود، کوچک‌تر است. در واقع در دوربین‌های دیجیتال ارزان‌قیمت هم می‌توان حسگرهای 1/2.3 اینچی پیدا کرد که 30 درصد بزرگ‌تر است، ناگفته نماند که نوع سنسور هم مهم است. در دوربین‌های DSLR یا فول‌فریم، حسگرهای به مراتب بزرگ‌ترین به کار می‌رود که کیفیت عکس را به‌شدت افزایش می‌دهد.

اما نوکیا 808 پیورویو یکی از گوشی‌هایی است که در نوع خود بی‌نظیر است چراکه این گوشی سیمبینی بزرگ‌ترین سنسوری که تا به حال در یک گوشی به کار رفته را همراه خود دارد، یک سنسور 1/1.2 اینچی. با مقایسه‌ی اندازه‌ی سنسور این گوشی جالب و اچ‌تی‌سی وان در یک نگاه می‌توان گفت که رقیب هم نیستند. 808 پیورویو بسیار ضخیم‌تر از اچ‌تی‌سی وان است چراکه سنسور بزرگی دارد، لذا این مقایسه چندان منطقی نیست.

اندازه‌ی پیکسل

  • اچ‌تی‌سی وان: 2 میکرومتر
  • نوکیا لومیا 920: 1.4 میکرومتر
  • نوکیا 808 پیورویو: 1.4 میکرومتر تا نهایتاً 4.9 میکرومتر به صورت مجازی
  • اچ‌تی‌سی وان ایکس: 1.4 میکرومتر

احتمالاً اندازه‌ی پیکسل از نظر تکنیکی مهم‌ترین ویژگی یک دوربین است و خوشبختانه وجه تمایز اچ‌تی‌سی وان و سایر رقباست. درحالی‌که بیشتر گوشی‌های رده اول بازار پیکسل‌های 1.4 میکرومتری دارند، اچ‌تی‌سی وان پیکسل‌های بزرگ‌تری دارد و نور بیشتری دریافت می‌کند. به همین علت کیفیت عکس افزایش یافته و مخصوصاً در نور کم می‌توان عکس‌های بهتری گرفت. واژه‌ی اولتراپیکسل هم به این نکته اشاره می‌کند.

از نظر تئوری می‌توان گفت که حساسیت اچ‌تی‌سی وان به نور، دو برابر بیشتر از لومیا 920 است. همان‌طور که می‌دانید لومیا 920 به خاطر عملکرد خوبش در نور کم معروف است.

مشخصات لنز

  • اچ‌تی‌سی وان: f/2.0، 5 المان، معادل فاصله‌ی کانونی 28 میلی‌متر
  • نوکیا لومیا 920: f/2.0، 5 المان، معادل فاصله‌ی کانونی 26 میلی‌متر
  • نوکیا 808 پیورویو f/2.0، 5 المان، معادل فاصله‌ی کانونی 28 میلی‌متر
  • اچ‌تی‌سی وان ایکس: f/2.0، 3.6 میلی‌متر، معادل فاصله‌ی کانونی 28 میلی‌متر

عدد f مشخص کننده‌ی میزان گشودگی دیافراگم یک دوربین است و مشخصه‌ی مهمی به حساب می‌آید. هرچه قدر فاصله‌ی کانونی یا f پایین‌تر باشد، طبیعتاً ورودی نور گسترده‌تر خواهد بود. در ضمن استفاده از شاتر سریع‌تر در مورد یک دیافراگم بازتر امکان‌پذیر است. در واقع پرتوگیری مناسب در دیافراگم باز با سرعت بیشتری امکان‌پذیر است.

اچ‌تی‌سی دیافراگم نسبتاً باز f/2.0 دارد که مثل لومیا 920 یک گوشی خوب به حساب می‌آید. اما جالب است که پرچم‌دار گوشی‌ها در عرصه‌ی عکاسی دیافراگم کندتر f/2.4 دارد، البته در میان بهترین گوشی‌های سال این عدد را بازهم دیده بودیم، یکی از مثال‌ها Xperia Z سونی است.

امکانات اضافی

  • اچ‌تی‌سی وان: ImageChip 2 اچ‌تی‌سی، ضبط ویدیوی HDR به صورت زنده، HDR داخلی، پایدارسازی اپتیکی تصویر، ضبط ویدئو و عکس به صورت هم‌زمان، فلش ال‌ای‌دی
  • نوکیا لومیا 920: پایدارسازی اپتیکی تصویر، فلش ال‌ای‌دی
  • نوکیا 808 پیورویو f/2.0، 5 المان، فلش زنون
  • اچ‌تی‌سی وان ایکس: شروع استفاده از ImageChip اچ‌تی‌سی، فلش ال‌ای‌دی

در سال گذشته اچ‌تی‌سی از ایمیج‌چیپ رونمایی کرد و آن را در سری وان به کار برد، چیزی که در بهبود کیفیت تصویر تأثیر بسزایی دارد. در اچ‌تی‌سی وان امروزی ایمیج‌چیپ سریع‌تر است و سرعت شاتر بالاتری تا 1/48 ثانیه را پشتیبانی می‌کند که نسبت به 1/30 ثانیه‌ی قبلی جهشی بزرگ است.

ایمیج‌چیپ علاوه بر سبک کردن کار پردازنده‌ی گوشی یا به‌طور دقیق پردازنده‌ی سیگنال تصویر SoC کار اچ‌تی‌سی را ساده می‌کند، به این صورت که دیگر نیازی نیست برای هر یک از تراشه‌های خاصی که در گوشی‌های خود به کار می‌برد، تنظیمات جداگانه‌ای در نظر بگیرد، تنها کاری که می‌کند استفاده از یک چیپ با سرعت‌های مختلف است.

ایمیج‌چیپ کارهایی را که معمولاً توسط پردازنده‌ی سیگنال تصویر در SoC صورت می‌گیرد را انجام می‌دهد، به‌عنوان مثل فوکوس خودکار، تنظیم خودکار تعادل رنگ سفید و پرتوگیری خودکار. کارهایی مثل تنظیمات لنز، کاهش نویز، انتخاب بهترین تصویر، فوکوس خودکار به صورت مداوم، تنظیم شدت نور ال‌ای‌دی، تشخیص صورت و... همه و همه توسط ایمیج‌چیپ صورت می‌گیرند.

اما بحث پایدارسازی اپتیکی تصویر که منظور از آن برقراری تعادل لنز دوربین و کاهش لرزش آن هنگام عکاسی است. هر دو گوشی لومیا 920 و اچ‌تی‌سی وان از این قابلیت برخوردارند و لذا در نور کم به خوبی عکس می‌گیرند و در حال حرکت ویدیوهای خوبی ذخیره می‌کنند. در مورد پایدارساز لنز در اچ‌تی‌سی وان اطلاعات زیادی نداریم، تنها می‌دانیم که جلوی حرکت حول دو محوررا می‌گیرد و فرکانسی در حدود 2000 هرتز دارد.

توجه کنید که این عدد 4 برابر بیشتر از لومیا 920 نوکیاست که در هر ثانیه 500 بار فعالیت می‌کند. اما تفاوت مهم دیگر این است که نوکیا تنها به لنز بسنده نکرده و تمام سیستم اپتیک را پایدار کرده است. بنابراین نمی‌توان این دو دوربین را به صورت دقیق مقایسه نمود.

نتیجه‌گیری

به‌طور کلی اچ‌تی‌سی با استفاده از اولتراپیکسل ریسک بزرگی کرده ولیکن نیاز به ریسکی به این بزرگی واقعاً حس می‌شد. همیشه عادت کرده بودیم که دنبال یک گوشی با مگاپیکسل بالاتر بگردیم و این تصور کاملاً اشتباه بود. بنابراین ریسک اچ‌تی‌سی ضروری به نظر می‌رسد.

متخصصان به خوبی می‌دانند که دوربینی با رزولوشنی در حدود 5 مگاپیکسل برای طیف وسیعی از کاربردها کافی است اما اینکه یک سازنده برخلاف جو عمومی بازار و دیدگاه غلطی که در ذهن مشتریان تثبیت شده، عمل کند و یک گوشی رده اول با دوربین 4 مگاپیکسلی ارائه کند، واقعاً مشکل است اما اچ‌تی‌سی ثابت کرده که شجاعت انجام چنین اقدام عجیبی را دارد.

البته نوکیا هم مثل اچ‌تی‌سی در زمینه‌ی دوربین عملکرد خوبی داشته و گوشی‌های جالبی مثل N8 و 808 پیورویو را روانه‌ی بازار کرده است. اما جنبه‌ی منفی کار نوکیا هم این بوده که با رونمایی از لومیا 920، ابتکارش در 808 پیورویو را سست کرده و آن کیفیت بالا را افزایش نداده است.

در نهایت می‌توان گفت که اچ‌تی‌سی وان قطعاً رقیب 808 پیورویوی نوکیا نیست ولیکن مقایسه بین یک گوشی ضخیم و کوچک و یک گوشی بزرگ و باریک درست نیست.

وقتی اچ‌تی‌سی وان را با گوشی‌های باریک بازار مقایسه می‌کنیم، نتیجه این است که محصول اچ‌تی‌سی برتر از لومیا 920 و سایرین است و تا مدتی به‌عنوان یک ابتکار و استاندارد برای مقایسه به حساب می‌آید. مهم‌تر از آن سیستم عامل محبوب آن است که نسبت به ویندوز فون موفق‌تر بوده و محصول اچ‌تی‌سی را به‌عنوان بهترین دوربین اندرویدی مطرح می‌کند. شاید موفقیت این گوشی بسیار بزرگ باشد و به پیشرفت کمپانی اچ‌تی‌سی کمک شایانی کند.

در ادامه می‌توانید تصاویر مربوط به مقایسه دوربین اچ‌تی‌سی‌ وان با نکسوس 4 را مشاهده کنید. با کلیک روی می‌توانید تصاویر اصلی که سایز آن‌ها نصف شده است را مشاهده کنید.

تبلیغات
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات

تبلیغات